Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7644489 www.bgdnes.bg

Дъщерите на евентуалната трета жертва на касапина от Негован: Шляпашки има вина за смъртта на мама

"За мен смъртта на мама не е случайна, а вина за това носи Пламен Шляпашки. Съжалявам, че когато почина, не поискахме аутопсия. Надеждата ми е, че сега, когато по случая отново започна разследване, истината ще излезе наяве." Това през сълзи споделиха пред репортер на "България Днес" дъщерите на мистериозно загиналата баба Цветанка Стоянчева от столичния кв. "Гео Милев". Историята за странната сделка с апартамента на баба Цветанка бе описана във вестника в деня след ареста на Пламен Шляпашки и Георги Нанчев и повдигнатите им обвинения за бруталното убийство на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. След залавянето на касапите, захвърлили разфасованите останки на жертвите си в езерото край софийското село Негован, в медиите се появиха техни снимки. Така близките на баба Цветанка разпознават човека, за когото са убедени, че има пръст в смъртта на майка им. (По молба на близките снимки на загиналата баба Цветанка и роднините й няма да бъдат публикувани, за да не се попречи на разследването.)

Освен без родната си майка след смъртта на баба Цветанка дъщерите й установяват, че са лишени от наследство. Огромното жилище на починалата жена в столичния кв. "Гео Милев" е продадено, а от спестяванията няма и следа, оплакват се самите те.

Реклама

В деня, когато "България Днес" разказа накратко за случая, разследващите се свързват с роднините на починалата жена.

"Полицията проверява дали няма още хора, които да са станали жертва на извършителите на двойното убийство на възрастно семейство от София", обяви в същия ден и заместник-шефът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев.

По молба на криминалистите дъщерите на старицата отказват да навлизат в подробности за разследването. Позволиха си единствено да разкажат още детайли за ролята на Пламен Шляпашки и бруталния начин, по който са измамени.

"Съгласихме се да говорим, защото този човек трябва да си плати за стореното", обясниха близките.

Според сигнала им до прокуратурата Шляпашки се запознава с 85-годишната жена чрез едната й дъщеря. Двамата са колеги в Техническия университет, където касапинът е сътрудник по ремонтите. Към края на 2017 г. здравословното състояние на баба Цветанка се влошава. Няма възможност да се движи сама и да излиза навън. Развива симптоми на деменция и често дори не може да разпознае близките си и не знае къде се намира. Това налага трите й дъщери ежедневно да я посещават, за да полагат грижи. Забелязвайки, че колежката му от университета ежедневно излиза по обед от работа, Шляпашки започва да я разпитва защо толкова често си ходи в къщи. Въпросите му далеч не са само нормална съпричастност. Касапинът се интересува на чие име е жилището, в което колежката и майка й живеят. Дали възрастната жена има други имоти.

Реклама

Майсторът на няколко пъти се отзовава на молби за ремонт на жилището и дори сменя бравите. Това му позволява безпрепятствено да посещава старицата в отсъствието на роднините й.

Впоследствие се оказва, че целта му далеч не е толкова невинна. Без дъщерите на баба Цветанка да разберат, Шляпашки убеждава страдащата от деменция старица да му издаде пълномощно. С него той получава право да се разпорежда с апартамента и да подписва предварителни договори с потенциални купувачи и дори да получи сумата при сделката.

Официално пълномощното на Шляпашки е заверено на четвърти май 2018 г. от нотариус Димитър Александров. По закон, преди да стане това, нотариусът е длъжен да се убеди, че възрастната жена напълно осъзнава действията си. Според близки на баба Цветанка по това време здравословното й състояние е доста лошо и на моменти тя дори не осъзнава как се казва. Това явно не е пречка да отиде в кантората на нотариуса, а той да завери пълномощното на касапина.

Месец по-късно, на 27 юни, жилището на баба Цветанка с площ над 100 квадрата е продадено за 112 500 лв., което е доста под пазарната цена. От името на продавача подпис под документите полага Пламен Шляпашки. Според пълномощното той има право да се разпорежда и с получените пари. Купувач е роденият в Радомир Петър Петров. 

Продажбата на апартамента остава тайна за близките на старицата. Включително и за дъщеря й, която живее с нея в жилището.

"За мен това си е измама. Майка ми никога не би продала апартамента си. Тя знае, че сестра ми живее при нея. Най-малкото, преди да направи подобно нещо, щеше да помисли, че тя няма къде да отиде след това", обяснява друга от дъщерите на баба Цветанка.

Роднините разбират за продажбата едва след като през септември 2018 г. старицата почива. Обстоятелствата около самата й смърт са изключително странни, убедени са дъщерите й. Официално възрастната жена, която не може да се движи и трудно осъзнава какво се случва около нея, получава инсулт, докато е на улицата. Как е излязла от апартамента и дали има придружител остава неясно. Сигнал за това, че е паднала на земята, подава неизвестно лице на тел. 112, разказа една от дъщерите й. Тя и двете й сестри научават за случилото се след обаждане от полицията, че майка им е в болница. Там тя почива два дни по-късно, без да може да обясни какво и се е случило.

"За мен инсултът на мама е много съмнителен. Може някой да я е ударил и е паднала или й е казал, че апартаментът й вече не е неин", обяснява една от дъщерите на починалата жена.

Купувачът си иска собствеността, нотариусът мълчи, парите ги няма

Малко след смъртта на баба Цветанка в жилището се появява и новият собственик Петър Петров. Близки на загиналата старица го описват като мургав мъж.

"Мъжът се появи няколко дни след смъртта на мама и обяви, че той е собственик на апартамента. Даде ни и кратък срок да си изнесем багажа", обясняват близките на починалата старица.

След отказа им Петър наема и съдия-изпълнител. Междувременно проверка на роднините показва, че сделка с апартамента действително има. Шокирани от наученото, те веднага пускат сигнал до прокуратурата за измама. Завеждат и дело за разваляне на продажбата. Тяхна проверка във вещите и банковите сметки на баба Цветанка така и не открива следи от получените от сделката с апартамента пари. Няма ги и средствата от друга продадена от нея преди време земя в квартала.

"След като пуснахме сигнал в полиция и прокуратура, ни извикаха на разпит, но една година по-късно така и нямаме отговор какво се е случило с разследването", разказа една от дъщерите.

В опит да разберат истината за сделката те търсят информация и от нотариус Димитър Александров, който е заверил пълномощното на Пламен Шляпашки. Придружава ги и техният адвокат.

"Наложи ни се да чакаме много дълго време, за да ни приеме. Щом чу за какво го търсим, веднага отказа да говори с нас", разказва една от дъщерите на починалата старица.

Още подробности за странни имотни сделки на купувача Петър Петров и другар на касапина Шляпашки четете утре.

Теодор НАСКОВ

Реклама
Реклама
Реклама