Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7644502 www.bgdnes.bg

Човек от ъндърграунда въртял нарконивата край Созопол

Пастири заковават за мегаплантацията с марихуана край Созопол бившия футболист на "Нефтохимик" Стамен Ангелов и брат му Димо! Сред основните свидетели на прокуратурата са овчари, които разказват надълго и нашироко как двамата братя стоят зад наркооранжерията край село Зидарово. Според криминалисти именно местните пастири са се грижели за отглеждането на растенията. Те проговорили и издали организаторите. Засега овчарите отървават кожата от обвинения за пласиране на канабиса, понеже разследващите не могат да ги свържат с готовия продукт - изсушената дрога, пише "Флагман".

Адвокатите на братя Ангелови скочиха срещу думите на свидетелите. Според защитника Петър Димитров няма как нискообразовани хора да напишат по 3 страници добре структурирани показания. Съдът пусна клиента му Димо Ангелов под домашен арест заради влошено здраве, а ексиграчът Стамен излезе на свобода срещу 2 бона гаранция.

Реклама

Нивата, разкрита от ченгетата, е краят на август, е разположена върху парцел от 2,5 декара. В нея са отглеждани конопени растения, съдържащи високорискови наркотични вещества. При претърсването са открити над 2500 растения с височина между 1,5 и 2,5 метра. Изградена е напоителна система от три горивни генератора, множество маркучи и кранове с различна големина, имащи за цел да изпомпват вода от разположен в близо естествен водоизточник, с която да се напоява нивата. Иззети са и множество лопати, кирки, вили, чували със земеделски торове и др. В непосредствена близост до нивата са открити две заграждения, пригодени за "сушилни", от които са иззети близо 40 растения.

По примера на мексиканските наркокартели собствениците наблюдавали плантацията с дрон. В района са изградени фотоклетки, които предупреждавали за нежелани посетители. Неканени гости не се навъртали, защото плантацията е закътана много добре между земеделски култури.

Експерти смятат, че растенията са трета или четвърта реколта от нарконивата. Предполага се, че плантацията е разположена на морето с цел да зарежда пазара по време на летния сезон. Странното е, че по думите на защитата ченгетата още не са установили чия собственост е земята, върху която се въдят канабисовите растения.

Прокуратурата сочи, че нелегалното производство е стопанисвано от братя Ангелови. Според запознати двамата братя поддържали връзка с много известен и влиятелен подземен бос. Разследващи проверяват дали фигура от ъндърграунда не е действителният човек, който дърпа конците на схемата за милиони. Повод за съмнение им дава това, че нито един от братята не разполага със солидни протекции и контакти да реализира толкова мащабна продукция. Проверява се и дали в случая не е намесен служител на МВР, който да осигурява чадър на бандата.

Свидетели разказват, че Димо им споделил как очаква финализирането на голяма сделка, след която планира да си купи апартамент за близо половин милион лева.

Братята са обвинени за държане, но не и за разпространение на дрога. Те не са спипани на плантацията, а по домовете си. В жилищата не е открито нищо, което да ги свързва с нелегалното производство. Двамата са следени около месец, срещу тях са използвани и СРС. Разследващите смятат, че основна роля в схемата имал по-големият брат, Димо. Той е осъждан, но към момента се води реабилитиран. С брат му официално въртят спедиторска фирма, в която работят като шофьори.

Реклама
Реклама
Реклама