Доц. д-р Боян Кастелов: Живков обещава проститутки за промяна на химна

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Доц. д-р Боян Кастелов:
Живков обещава проститутки за промяна на химна

Не пусна Калоянчев в Италия, искаше тук да баламосва хората

Кой е той

Доц. д-р Боян Кастелов е роден в с. Червен бряг, община Дупница. Завършва българска филология в Софийския университет и аспирантура по история. Работил е в системата на книгоиздаването, образованието, в Комитета за печата. Преподавател е в Техническия университет. Член е на СБЖ и СНБП. Автор е на повече от 16 документално-публицистични книги. Издателство "Труд" издаде книгата му "Тодор Живков - мит и истина".

- Доц. Кастелов, на всеки 9 септември хората се сещат за Тодор Живков. В книгата си вие пишете за плюсовете и минусите на управлението му.

- Така е. Бях провокиран от отношението ни към наши държавници. При социализма възнасяхме Живков до възбог, а после го сатанизирахме. Съдебният процес срещу него също е продължение на пошлата българска традиция сред овластените. Тази традиция съпътства историята на цялата Трета българска държава и нейното начало, кажи-речи, започва веднага след освобождението. Всъщност и по време на делото срещу него Живков обезоръжи враговете си: "Аз съм единственият президент в света, който нема ни жилище, ни кола, нито пари в банката. Съдете ме". Освен това характерът на бившия Първи бе опасно хлъзгав, за да се залага само на такъв ракурс на оценка. Все пак Тодор Живков прояви смелостта да бъде по-различен от другите наши и чужди соцлидери.

- От 9 септември досега много се написа и публикува за агентпровокаторската му дейност в миналото.

- Документално това е недоказано. Но да не забравяме, че "тази невидима страна от неговия живот психически определяше трайна линия и поведение, което намираше израз в безпокойство и многократни обяснения", както пише приживе сътрудникът на Живков Костадин Чакъров.

- Оценката за него от световни политически лидери каква е?

- Михаил Горбачов смятал, че Живков е един от най-големите политици не само на Балканите, но и в света.

- Двамата с Горбачов не се ли сритаха през последните години на управлението им?

- Отначало отношенията между тях бяха уважителни, с лидерска лоялност. Живков му изпраща две писма, поощрявайки перестройката му. Но когато разбира, че Горбачов търси негов заместник, отношенията им стигат до пълно отчуждение. "С Горбачов няма да се разберем - заявява Живков. - За мен той е един съвременен Херострат - изгори светинята, за да остане в историята."

- Хитростта му не е ли забелязана от световните лидери?

- Да, още Дьо Гол я е забелязал, когато се среща с Живков в Париж през октомври 1966 г. След двучасова среща с френския президент генералът го нарича "най-хитрият в Европа". Казал: "Той гръмко говори за дружба със СССР, а едновременно си прави, каквото реши". Британският посланик у нас Уилям Харпър също пише в доклада си: "Макар да е мошеник, неговата усмивка и земното му чувство за хумор карат дори хора, които го презират, да изпитват необяснима симпатия към него".

- Известно е отношението на Живков към актьорите.

- Да, като печатарски работник той завършва тримесечен курс в театралната школа на проф. Боян Дановски, бил му е ученик. Оттогава са и неговите изяви на самодеец в пиеси на читалищните сцени в селата, където е работила жена му д-р Мара Малеева. Рецитирал е и стихове на Ботев и Смирненски по вечеринки. А като ученик в ботевградската гимназия е писал и стихове. До края на живота си обаче Живков обича Калоянчев. Не го пуска да актьорства в Италия с думите: "Ти ми трябваш тук, да баламосваш хората, а аз ще си гледам работата", и после му повишава двойно заплатата.

- Вярно ли е, че Живков е дал идеята песента на Цветан Радославов "Горда Стара планина" да стане химн на България?

- Случаят е следният: по време на приема за Деня на Ботев и падналите за свободата на родината в хотел "Балкан" поетът Георги Джагаров подхвърля идеята. Хората около Живков я приемат. Самият той също, защото в предложения от Радославов текст няма и дума за партията и СССР, тъй като 22-годишният тогава Радославов я пише на борда на австрийски кораб, връщайки се в родината, за да се включи в Сръбско-българската война от 1885 г. Живков набързо се ориентира и казва: "Я след като си хапнете и пийнете, да си кажем това-онова за песента". Не след дълго привиква поетите Джагаров и Д. Методиев в двореца "Врана" и нарежда: "Осигурил съм ви коняк, уиски, банани и портокали. Ако требе и проститутки ще ви докарам, ама вкарайте образите на партията и СССР, та да стане песента, както го изисква партийната повеля". След някои козметични промени в Радославовия текст и добавената строфа, в която се казва "Партията велика води нашия победен строй", утвърдена от Политбюро, песента става новият химн на България.

- Вярно ли е, че Живков участва в спасяването на евреите?

- По това време - през 1943 г. Живков е секретар на трети партиен район в столицата, откъдето започва протестната демонстрация на софиянци. Направи се фалшификация с неговото участие в процеса. В документалния филм на Б. Пунчев - "Ешелоните на смъртта", Живков е изведен като централна фигура на събитието, но то не е така. Милко Балев пък точно в този момент е осеян от гениалната идея - "спасителят" на българските евреи Живков да бъде предложен за кавалер на Нобеловата награда за мир, което е абсурдно. След падането от власт на Живков става ясно, че по това време той дори е отсъствал от столицата.

- Живков почина години след прехода от тоталитарно общество към демокрация. Как ги виждаше той нещата?

- Негативно, естествено. Нарича "три тумора" развитието на България. Първият, посочва той, е бедността. Имало е бедност и мизерия, но такава, каквато е сега, не е имало. Вторият е престъпността. Имало е и по негово време такава, но каквато е сега - никога. Третият тумор е географският срив. Раждаемостта пада, смъртността при децата расте, а средната възраст намалява. Според думите му, ако не се мобилизира страната, това ще бъде главният гробокопач на България. И нея скоро няма да я има.

- След 1989 г. излезе книга сборник с вицове за Живков. Кой е любимият ви?

- О, те са много. Историци, философи, всички пишете за мен, казва един ден Тато. Само вие математиците мълчите. Измислихте ли нещо за мен? Да, другарю Живков. Посветихме ви една теорема: "Всяка крива, успоредна на априлската генерална линия на партията, е права".

-

Натали Трифонова спи по организъм

Натали Трифонова спи по организъм

Никога вече прогнозата няма да е същата! Защото вече знаете как спи Натали Трифонова, некоронованата принцеса сред синоптичките - без нищо... Учени установиха, че едно от най-хубавите преживявания в света е човек да спи гол, без бикини, без сутиени, без потници. Освен че е върховно преживяване, това е много полезно за организма.

Саня изду джуки

Саня изду джуки

И Саня Борисова влезе в отбора на тунингованите мацки. Бившата на Ники Илиев напомпа джуките си. Това е първа интервенция за актрисата, която доскоро се хвалеше с напълно естествения си вид. Саня, която гледаме във "Фермата", пълни устата си с ботокс малко преди да влезе в шоуто. Борисова сменя визията си точно след развода с бившия си Ники Илиев.

Николета търси 6 месеца школо за щерката

Николета търси 6 месеца школо за щерката

Половин година Николета Лозанова търси училище на щерка си Никол. Малката принцеса на плеймейтката е първи клас, а известната й майка се опитва да намери най-доброто школо за нея. "Отне ми много време и срещи, за да избера това, в което тя ще се чувства най-добре. Никол не учи в най-скъпото училище, а в едно от най-добрите.

Емануела и Ариа се давят в салфетки

Емануела и Ариа се давят в салфетки

Внимание, салфетките летят, заливат звездите! Емануела и новата й дуетна половинка, младата Ариа, се окъпаха в море от целулоза с песента си "Незабравима". Носете си поясите и спасителните жилетки, нещо страшно е, само ВИП певачки могат да оцелеят в този въртоп на

Мнения

  • 1. Oт джедай на 11.09.2019

    Демографския срив,а не географския.

  • 2. Oт ЛОЛ на 14.09.2019

    ...гЕоГрАфСкИяТ сРиВ...

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Цеца пусна волна гръд

Цеца пусна волна гръд

Цеца си е Цеца! Цеца е секси, отново го доказа и показа в пловдивски клуб. След големия концерт на открито, за който "България Днес" първи писа, сръбската звезда направи участие и на затворено. Пред смаяната от хитове като "Пиле" и "Београд" публика Цеца се изфука с бляскаща рокля, разкриваща пищно деколте с всичките му прелести... "Волим те!

Бившият на Ивана с народна певица

Бившият на Ивана с народна певица

Голямата любов на Ивана - Стоян Стоев от оркестър "Канарите", има нова жена до себе си. Канара заряза дългогодишната си половинка Малина Колева заради народната певица Ваня Вълкова. Двамата вече не крият връзката си. Стоян и новата му изгора се забелязали още след връщането й в редиците на "Канарите" тази пролет.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

С наедряло дупе се появи Ралица Паскалева в новия сезон на "Откраднат живот", забелязаха бдителни фенове на сериала. Красивата брюнетка видимо е понапълняла, нещо съвсем нормално сред раждане. Натрупаното тегло най-ясно се забелязва при дупето, което сериозно е пораснало. Д-р Стилянова, както е екранното име на Паскалева,

Елена Петрова тича по задачи

Елена Петрова тича по задачи

Напрегнати дни има Елена Петрова. Къдрокосата актриса е заета от сутрин до вечер, видя "България Днес". Звездата от "Стъклен дом" залага на официална рокля, но на краката си е нахлузила бели кецове. Елена показа завидни за жена умения с паркирането. Тъй като срещите й са на място, на което няма къде да остави колата си,

Боян Радев си почива на улицата

Боян Радев си почива на улицата

Седнал на стол на улицата и поздравяващ минувачите. Така топпапараците на "България днес" заловиха олимпийския шампион Боян Радев. За да оцелее в горещия ден, до Радев има шише вода, което го освежава. Видимо борецът е поотслабнал и изглежда много

Боби Турбото ръси лафове на Халваджиян

Боби Турбото ръси лафове на Халваджиян

С марковите си лафове Боби Турбото успя да разсмее новия си шеф Маги Халваджиян. Бившият участник в "Капките" е част от сериала "Пътят на честта", чиято премиера бе в понеделник в столичен мол. Боби видимо бе в настроение. Още с влизането си в киното той започна да ръси шеги на колегите си. Въпреки каменното си изражение Маги започна да се смее с

Най-коментирани

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

Боян Радев си почива на улицата

Боян Радев си почива на улицата

Седнал на стол на улицата и поздравяващ минувачите. Така топпапараците на "България днес" заловиха олимпийския шампион Боян Радев. За да оцелее в горещия ден, до Радев има шише вода, което го освежава. Видимо борецът е поотслабнал и изглежда много

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Щерка и внучка протестират за свободата на Митьо Очите

Щерка и внучка протестират за свободата на Митьо Очите

Със свой протест дъщерята и внучката на Димитър Желязков - Митьо Очите поискаха свобода за именития несебърски бос! Родата на крими героя се включи в митингите за и против назначението на следващия главен прокурор, видя "България Днес". Пред репортер на вестника щерката на Желязков Станислава сподели, че е решила да намине през протеста,

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Жени Сървайвъра скочи на "Игри на волята"

Жени Сървайвъра скочи на "Игри на волята"

Показа си рогата! Винаги усмихната Жени Джаферович, известна като Жени Сървайвъра заради участието си в едноименното риалити, скочи на новото предаване за оцеляване "Игри на волята": "Как отиваш в предаване с оцеляващ елемент, снимащо се на морето, и НЕ МОЖЕШ да плуваш?!", чуди се сексбомбата на участник, който не умее да плува.

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Закопчаха Мариан Бачев

Закопчаха Мариан Бачев

Сложиха му скоба, докато води детето си на градина, съветват го да даде подкуп Идея за рушвет за влизане в детска градина, подхвърлена от служители на Центъра за градска мобилност, вбеси актьора Мариан Бачев. "Да ми обясняват как да давам 200 или 500 лева на някой, ми дойде в повече. Да дадеш рушвет е толкова естествено според тях.

Кобрата пръв в света

Кобрата пръв в света

Кубрат Пулев оглави световната ранглиста на версия IBF в професионалния бокс. Различните боксови асоциации публикуваха ранглистите си за септември. Кобрата е лидер в подреждането. Българинът е задължителен претендент за световната титла в тази федерация. Зад него са Адам Ковнацки, Агит Кабайе, Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Сергей Кузмин,

Обамеянг скочи на своите

Обамеянг скочи на своите

Голмайсторът на "Арсенал" Пиер-Емерик Обамеянг се нахвърли на част от своите съотборници за пропусната победа срещу "Уотфорд". "Топчиите" поведоха с 2:0 на "Викъридж Роуд" след две попадения на габонеца, но след почивката допуснаха изравняване. "Стършелите" дори можеха да стигнат и до пълен обрат. Обамеянг разкритикува защитата,

Расистки скандал с Лукаку!

Расистки скандал с Лукаку!

Италианският анализатор Лучано Пасирани бе изгонен от телевизионен канал, след като направи расистки коментар към Ромелу Лукаку. Нападателят на "Интер" може да бъде удържан само с десет банана според журналиста. Коментаторът се появи като гост в "ТопКалчо24". "Не виждам друг играч в Серия "А" като Лукаку.

"Борусия" се точи на "Барса"

"Борусия" се точи на "Барса"

"Борусия" (Дортмунд) е готов за "Барселона"! С такова заглавие надъхва официалната страница на "жълто-черните" в интернет. Тимът напомпа самочувствие след гръмката победа с 4:0 над "Байер" (Леверкузен) през уикенда. Вестфалци цитират коментар на списание "Кикер", че Матс Хумелс и Мануел Аканджи могат да сформират най-добрата двойка централни

Меси с 20 минути в Дортмунд

Меси с 20 минути в Дортмунд

До 20 минути игра може да получи капитанът на "Барселона" Лионел Меси в днешното гостуване на "Борусия" (Дортмунд). Мачът от Шампионската лига вероятно ще се окаже първи за аржентинеца от дълго време насам. Той със сигурност няма да бъде титуляр, тъй като лекуваше контузия и с връщането му на терена няма да се бърза.

Великият Роналдо се разплака: Баща ми беше пияница

Великият Роналдо се разплака: Баща ми беше пияница

Кристиано Роналдо се разплака по време на телевизионно интервю пред британския журналист и водещ Пиърс Морган. Звездата на "Ювентус" не успя да сдържи сълзите си, когато видя кадри със своя баща. Родителят му Динис Авейро умира на 52-годишна възраст от чернодробна недостатъчност, причинена от алкохолизъм.

Стефан Данаилов отново постъпи в болница

Стефан Данаилов отново постъпи в болница

Стефан Данаилов отново постъпи в болница. Това съобщиха от УМБАЛ „Софиямед“ Актьорът ще продължи там възстановяването си. На актьора ще му бъдат направени нови изследвания и ще се подложи на рехабилитация.                                                                                                                                                

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Икономът на Цветан Василев 
в бясна гонка с ченгета

Икономът на Цветан Василев в бясна гонка с ченгета

Господи, помилуй грешния и накажи виновния Георги Георгиев - Жоро Гъ*а напирал пиян да стигне до Кръстова гора Бясна гонка с ченгета си спретна икономът на Цветан Василев. Сериозно почерпеният Георги Георгиев, известен с неприличния прякор Жоро Гъ*а, напирал да бъде пуснат с предимство до Кръстова гора,