Доц. д-р Боян Кастелов: Живков обещава проститутки за промяна на химна

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Доц. д-р Боян Кастелов:
Живков обещава проститутки за промяна на химна

Не пусна Калоянчев в Италия, искаше тук да баламосва хората

Кой е той

Доц. д-р Боян Кастелов е роден в с. Червен бряг, община Дупница. Завършва българска филология в Софийския университет и аспирантура по история. Работил е в системата на книгоиздаването, образованието, в Комитета за печата. Преподавател е в Техническия университет. Член е на СБЖ и СНБП. Автор е на повече от 16 документално-публицистични книги. Издателство "Труд" издаде книгата му "Тодор Живков - мит и истина".

- Доц. Кастелов, на всеки 9 септември хората се сещат за Тодор Живков. В книгата си вие пишете за плюсовете и минусите на управлението му.

- Така е. Бях провокиран от отношението ни към наши държавници. При социализма възнасяхме Живков до възбог, а после го сатанизирахме. Съдебният процес срещу него също е продължение на пошлата българска традиция сред овластените. Тази традиция съпътства историята на цялата Трета българска държава и нейното начало, кажи-речи, започва веднага след освобождението. Всъщност и по време на делото срещу него Живков обезоръжи враговете си: "Аз съм единственият президент в света, който нема ни жилище, ни кола, нито пари в банката. Съдете ме". Освен това характерът на бившия Първи бе опасно хлъзгав, за да се залага само на такъв ракурс на оценка. Все пак Тодор Живков прояви смелостта да бъде по-различен от другите наши и чужди соцлидери.

- От 9 септември досега много се написа и публикува за агентпровокаторската му дейност в миналото.

- Документално това е недоказано. Но да не забравяме, че "тази невидима страна от неговия живот психически определяше трайна линия и поведение, което намираше израз в безпокойство и многократни обяснения", както пише приживе сътрудникът на Живков Костадин Чакъров.

- Оценката за него от световни политически лидери каква е?

- Михаил Горбачов смятал, че Живков е един от най-големите политици не само на Балканите, но и в света.

- Двамата с Горбачов не се ли сритаха през последните години на управлението им?

- Отначало отношенията между тях бяха уважителни, с лидерска лоялност. Живков му изпраща две писма, поощрявайки перестройката му. Но когато разбира, че Горбачов търси негов заместник, отношенията им стигат до пълно отчуждение. "С Горбачов няма да се разберем - заявява Живков. - За мен той е един съвременен Херострат - изгори светинята, за да остане в историята."

- Хитростта му не е ли забелязана от световните лидери?

- Да, още Дьо Гол я е забелязал, когато се среща с Живков в Париж през октомври 1966 г. След двучасова среща с френския президент генералът го нарича "най-хитрият в Европа". Казал: "Той гръмко говори за дружба със СССР, а едновременно си прави, каквото реши". Британският посланик у нас Уилям Харпър също пише в доклада си: "Макар да е мошеник, неговата усмивка и земното му чувство за хумор карат дори хора, които го презират, да изпитват необяснима симпатия към него".

- Известно е отношението на Живков към актьорите.

- Да, като печатарски работник той завършва тримесечен курс в театралната школа на проф. Боян Дановски, бил му е ученик. Оттогава са и неговите изяви на самодеец в пиеси на читалищните сцени в селата, където е работила жена му д-р Мара Малеева. Рецитирал е и стихове на Ботев и Смирненски по вечеринки. А като ученик в ботевградската гимназия е писал и стихове. До края на живота си обаче Живков обича Калоянчев. Не го пуска да актьорства в Италия с думите: "Ти ми трябваш тук, да баламосваш хората, а аз ще си гледам работата", и после му повишава двойно заплатата.

- Вярно ли е, че Живков е дал идеята песента на Цветан Радославов "Горда Стара планина" да стане химн на България?

- Случаят е следният: по време на приема за Деня на Ботев и падналите за свободата на родината в хотел "Балкан" поетът Георги Джагаров подхвърля идеята. Хората около Живков я приемат. Самият той също, защото в предложения от Радославов текст няма и дума за партията и СССР, тъй като 22-годишният тогава Радославов я пише на борда на австрийски кораб, връщайки се в родината, за да се включи в Сръбско-българската война от 1885 г. Живков набързо се ориентира и казва: "Я след като си хапнете и пийнете, да си кажем това-онова за песента". Не след дълго привиква поетите Джагаров и Д. Методиев в двореца "Врана" и нарежда: "Осигурил съм ви коняк, уиски, банани и портокали. Ако требе и проститутки ще ви докарам, ама вкарайте образите на партията и СССР, та да стане песента, както го изисква партийната повеля". След някои козметични промени в Радославовия текст и добавената строфа, в която се казва "Партията велика води нашия победен строй", утвърдена от Политбюро, песента става новият химн на България.

- Вярно ли е, че Живков участва в спасяването на евреите?

- По това време - през 1943 г. Живков е секретар на трети партиен район в столицата, откъдето започва протестната демонстрация на софиянци. Направи се фалшификация с неговото участие в процеса. В документалния филм на Б. Пунчев - "Ешелоните на смъртта", Живков е изведен като централна фигура на събитието, но то не е така. Милко Балев пък точно в този момент е осеян от гениалната идея - "спасителят" на българските евреи Живков да бъде предложен за кавалер на Нобеловата награда за мир, което е абсурдно. След падането от власт на Живков става ясно, че по това време той дори е отсъствал от столицата.

- Живков почина години след прехода от тоталитарно общество към демокрация. Как ги виждаше той нещата?

- Негативно, естествено. Нарича "три тумора" развитието на България. Първият, посочва той, е бедността. Имало е бедност и мизерия, но такава, каквато е сега, не е имало. Вторият е престъпността. Имало е и по негово време такава, но каквато е сега - никога. Третият тумор е географският срив. Раждаемостта пада, смъртността при децата расте, а средната възраст намалява. Според думите му, ако не се мобилизира страната, това ще бъде главният гробокопач на България. И нея скоро няма да я има.

- След 1989 г. излезе книга сборник с вицове за Живков. Кой е любимият ви?

- О, те са много. Историци, философи, всички пишете за мен, казва един ден Тато. Само вие математиците мълчите. Измислихте ли нещо за мен? Да, другарю Живков. Посветихме ви една теорема: "Всяка крива, успоредна на априлската генерална линия на партията, е права".

-

Мис Плеймейт счупи тъпомера

Мис Плеймейт счупи тъпомера

Уникален бисер изръси новата Мис Плеймейт Михаела Тодорова. Дългокракото изкушение буквално счупи тъпомера с изказване в национален ефир. Михаела е част от "Черешката на тортата" през тази седмица. Силиконката реши да поема инициатива, с която да помогне на бедни хора. Тодорова предложи всички участници в предаването да се разберат да дарят...

Поли Генова със сефте на 24

Поли Генова със сефте на 24

Късно прави първите си стъпки в секса Поли Генова. Певицата признава, че е загубила девствеността си чак на 24 години. "Първата ми връзка се случи, когато бях в края на студентските си години. Продължи няколко месеца. Показвах, че съм много над нещата, силна. Непознатите мислеха, че съм много надута или обратна.

2,4 милиона пътуват за празниците

2,4 милиона пътуват за празниците

Над 2,4 милиона българи ще пътуват по празниците, сочи проучване на "Галъп интернешънъл". 42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за тази зима в страната. Около 18 на сто твърдят, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. Според проучването българските курорти са по-предпочитани за

Диляна Попова сви якето на Клинт Истууд

Диляна Попова сви якето на Клинт Истууд

Тя не е клептоманка, но не е ли това модна кражба! Диляна Попова разби мрежата с новото си яке. Прелестната брюнетка показа яке, хибрид между рокерия и наметка от уестърн-филм. Капси, колани, катарами, 40-сантиметрови ресни, ципове - такова яке и Майкъл Джексън ще се зачуди дали да облече. Дали пък не й е подранил коледен подарък?!

Мнения

  • 1. Oт джедай на 11.09.2019

    Демографския срив,а не географския.

  • 2. Oт ЛОЛ на 14.09.2019

    ...гЕоГрАфСкИяТ сРиВ...

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Норчето простира гола

Норчето простира гола

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов е спасил от смърт съпругата на известен наш актьор. Благодарение на Мастера жената, която е започвала да развива анорексия, се е оправила напълно и днес е щастлива със съпруга си. Коя е тя, кой е мъжът й и какво точно се е случило четете в утрешния брой на вестник "България

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Пак поругаха Ботев

Пак поругаха Ботев

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Почина и духовният баща на сина на Ламбо

Почина и духовният баща на сина на Ламбо

Точно на рождения ден на татко си отиде и отец Ефрем!, казва натъженият Владимир Данаилов "На рождения ден на баща ми Стефан Данаилов почина и човекът, който ми е помагал много с напътствия, с духовни съвети, с всичко - отец Ефрем, който живееше в Аризона. Много ми беше мъчно, но знам, че и двамата са на по-добро място".

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

"Фермата" събра Красимира и Димитър

"Фермата" събра Красимира и Димитър

За някои предаването "Фермата" може да е само шоу, но за други е фактор, променящ живота! Риалитито се оказва съдбоносно за Красимира и Димитър Калайджиев, които след края на предаването продължават да поддържат изключително близки взаимоотношения. "България Днес" засече двойката в столичен ресторант да обядват, а впечатление прави,

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Най-коментирани

Пак поругаха Ботев

Пак поругаха Ботев

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров на столичния площад "Батенберг", предава bTV. Временната инсталация е с височина 4 метра и е на скулптора Андрей Врабчев, чиято идея е да напомни, че "комунизмът не е умрял, а е мумифициран в нас". Врабчев е автор на паметника на Бойко Борисов със светещи очи и говорещ

Диляна Попова сви якето на Клинт Истууд

Диляна Попова сви якето на Клинт Истууд

Тя не е клептоманка, но не е ли това модна кражба! Диляна Попова разби мрежата с новото си яке. Прелестната брюнетка показа яке, хибрид между рокерия и наметка от уестърн-филм. Капси, колани, катарами, 40-сантиметрови ресни, ципове - такова яке и Майкъл Джексън ще се зачуди дали да облече. Дали пък не й е подранил коледен подарък?!

Разстрел за вълци, убийци на крави

Разстрел за вълци, убийци на крави

50-килограмов мъжкар скачал и на крави  Двойка хищници изяли глиганите край Вакарел  Гигантски 50-килограмов вълк и женската му половинка бяха гръмнати заради поразиите, които правели напоследък. Хищниците изяли глиганите край софийското село Вакарел, а отскоро мъжкият се престрашил да напада и домашни крави.

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Фенове плачат, губят съня си  Зрители гневни, че фаворитът с тежък характер Юлиян не взе 200 бона  Страховит скандал се вихри след финала на "Игри на волята"! Интернет гърми от недоволство и настоява, че истинският победител е отпадналият Юлиян, а не Добрин, който спечели 200 хиляди лева. Зрителският вот показва, че 52,

Хекимян е най-желаният ерген!

Хекимян е най-желаният ерген!

Около водещия мадамите грейват  Телевизионни каки налазват Антон на коледно парти  "Аз съм Гошко, хубавецът, вечният ерген!" Това пък е Антон Хекимян и той е най-желаният ерген! На коледното парти на Би Ти Ви голямото лице от малкия екран не успява да намери конкуренция по популярност сред дамите! Човекът, който интервюира властта редовно,

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

"Локо" и "Левски" се занулиха

"Локо" и "Левски" се занулиха

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Красавица от Ямайка грабна титлата "Мис Свят" 2019

Красавица от Ямайка грабна титлата "Мис Свят" 2019

23-годишната Тони-Ан Синг от Ямайка спечели титлата "Мис Свят" 2019. Нейна подгласничка в конкурса, който се проведе в Лондон, стана французойката Офели Мезино, а трета - представителката на Индия Суман Рао. Тони-Ан Синг зашемети публиката с удивителния си глас, когато изпя класиката на Уитни Хюстън "I got nothing"

Елена Петрова се просълзи, докато гледа видео със Стефан Данаилов

Елена Петрова се просълзи, докато гледа видео със Стефан Данаилов

„Първата ни среща беше на снимачната площадка на сериала „Дон Кихот се завръща”. Той имаше много хубава и сериозна роля. Беше много див, с огромна енергия, щедър, с харизма, завладява пространството, където и да се появи”. Това си спомни през сълзи пред bTV актрисата Елена Петрова за покойния Стефан Данаилов

"Деспасито" е хитът на десетилетието, според YouTube

"Деспасито" е хитът на десетилетието, според YouTube

Видеоплатформата YouТube определи кой е хитът на десетилетието. Очаквано това се оказа песента "Despasito", която от излизането си преди две години има 6 милиарда и половина гледания.  Хитът на Луис Фонси и Деди Янки дори влезе в Книгата на рекордите Гинес като най-популярния в историята на Youtube предава NOVA

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли слънчеви очила на поплегендата на "Бийтълс" Джон Ленън се продадоха на търг в Лондон днес за близо 200 000 долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Смятани за една от най-известните реликви в света на рокендрола, кръглите, оцветени в зелено стъкла в златна рамка, бяха притежание на Алън Херинг - бивш шофьор

Още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Все още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО. Това съобщи в ефира на bTV говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков. "За 15 минути детето е било тук след катастрофата. Събран е екип от петима водещи лекари, които са го консултирали на място и след само още 15 мин. то е било вече в реанимация

Шофьорът на джипа, убил дете: Минавах на зелено и карах бавно

Шофьорът на джипа, убил дете: Минавах на зелено и карах бавно

"Следствие се води... не карах бързо, на зелен светофар минавах. Децата изскочиха от процеп, който не е пешеходна пътека, след светофара. Спрях по възможно най-бързия начин и веднага се обадих на 112, като видях, че децата паднаха". Това каза пред БНТ шофьорът на джипа, който блъсна тази вечер две деца на столичния булевард "Никола Вапцаров"

Вин Дизел качи снимка по хавлия и... банан за 120 хиляди долара

Вин Дизел качи снимка по хавлия и... банан за 120 хиляди долара

Актьорът Вин Дизел се включи със своя интерпретация на артистичната инсталация с банан за 120 хил. долара. Това стана ясно от снимка, публикувана в инстаграма му. На фотото той е напълно гол, но държи хавлия, прикриваща интимните му части, на която е залепен с тиксо... банан. Към снимката актьорът е написал само "Хаха"

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Катето Евро паднала преди ефир, отишла спешно в "Пирогов"

Катето Евро паднала преди ефир, отишла спешно в "Пирогов"

Любимата на поколения актриса Катерина Евро е имала неприятен инцидент вчера. Била е поканена в предаването "Преди обед", където е трябвало да говори за предстоящото представление на "Клуб НЛО", но малко преди ефир, в коридора паднала и се ударила сериозно, научи "24 часа".  Веднага е отишла в спешното на "Пирогов", където се оказало