Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7645861 www.bgdnes.bg

Магия, Надал и един безсмъртен руснак

Рафа взе трофея след близо пет часа невероятен тенис

Магия, неостаряващият Рафа Надал и един безсмъртен руснак. След 5 часа невероятни изпълнения легендарният испанец пречупи несломимия Даниил Медведев след 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 7:4. 2-метровият дангалак се завърна на няколко пъти от ада. Той беше напълно равностоен на Надал и дори имаше шанса да поведе в началото на петия сет. Ала Рафа беше готов да умре на корта, но да спечели 19-а титла в турнири от Големия шлем.

Испанецът направи своята задача трудна в третия сет. Той беше взел първите два и направи пробив, но в този момент Медведев превърна ракетата в магическата пръчка на Хари Потър.

Реклама

Атмосферата на митичния стадион "Артър Аш" беше невъобразима. Повечето фенове бяха за Надал, който гонеше четвърти трофей в турнира. Но след куражлийския обрат на Медведев, неутралните запалянковци започнаха да подкрепят Медведев.

Дори в решителния пети сет руснакът не се предаде. Той губеше с два пробива и 2:5. Върна първия и имаше брейкбол, за да направи втори, но Надал не се пропука.

С успеха испанецът се приближи само на 760 точки от лидера в световната ранглиста Новак Джокович. Той се доближи едва на една титла в турнири от Големия шлем от вечния си съперник - Роджър Федерер.

Медведев се изкачи до четвърта позиция след най-сериозния успех в неговата кариера.

"Бях се примирил (в третия сет), че скоро ще трябва да обмислям моята реч, но не ми се искаше да губя толкова бързо - разкри какво е разсъжавал при лошия старт на мача Медведев. - Реших, че трябва да се боря за всяка топка. Усетих как имам шанс и нещата се случиха."

Матадора: Даниил игра като шампион

Реклама

Рафаел Надал не спести суперлативи за Даниил Медведев след забележителния спектакъл.

"Бори се и игра като шампион. Вярвам, че ще има още много шансове - каза испанецът. - В края мачът стана много драматичен. Издържах в тежките моменти. Обикновено сдържам емоциите си, но всички тези факти направиха това невъзможно."

33-годишният ветеран няма намерение да окача скоро ракетата на пирона.

"Концентрирам се върху близкото бъдеще, защото не можеш да предскажеш какво ще се случи в живота ти", добави Рафа.

Похвали за Гришо

Григор Димитров беше похвален в официалния сайт на Откритото първенство на САЩ. Неговата победа над Роджър Федерер беше определена като един от осемте най-шокиращи момента в турнира.

"Димитров, който се беше сринал до 78-ото място преди турнира, стъпи здраво на основната линия и се надиграваше удар след удар с 20-кратния победител в Големия шлем - пише в анализа. - След драматичната петсетова битка Федерер, който определено имаше проблеми с травма, трябваше отново да си тръгне рано от Ню Йорк."

Димитров вече е 25-и в световната ранглиста. Той ще участва на турнира в Ченду (Кит), който започва от 23 септември.

Снимки: Ройтерс

Реклама
Реклама
Реклама