Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7645974 www.bgdnes.bg

Ценко Чоков в болницата на Митьо Очите

Иска да се лекува в Истанбул, спецмагистратите не го пускат

Да се лекува в Турция като Митьо Очите настоява Ценко Чоков, научи "България Днес". Екскметът на врачанското село Галиче поиска от Апелативния спецсъд да му бъде разрешено да пътува в чужбина, за да се отърве от десетките болежки, които го измъчват.

За място на лечението си Чоков е избрал модерна частна клиника в Истанбул, разкриват негови съселяни. ВИП клиент на същата болница преди време бе и Димитър Желязков. Там Очите лекуваше последствията от кървавата среща с групата на своя враг Божидар Кузманов - Божо Кравата. Сблъсъкът между двамата бе през юни 2016 година в ресторант "Фор ю" на Слънчев бряг. Очите бе направен на "решето", но оцеля като по чудо. Несебърският Ал Капоне бе спасен от лекарите в Слънчев бряг и Бургас. Впоследствие претърпя и операции в София, както и в Турция. Оказа се, че Очите е заминал за южната съседка, за да се лекува, докато Интерпол бе по петите му заради разследване за ръководене на организирана престъпна банда.

Реклама

"Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми. Отидох на лекар в Турция, там съм опериран. Имам документи, бях на преглед", отбеляза Димитър Желязков, след като бе екстрадиран у нас, за да застане пред съда.

За солидни доказателства, че Ценко Чоков ще отиде в Турция именно за да се лекува, настояват и магистратите от Апелативния специализиран наказателен съд. С този мотив молбата му да замине за чужбина засега бе отхвърлена. Скандалният кмет на Галиче все още има шанс да получи разрешение да пътува. Той трябва да докаже с документи, че се е свързал със специалисти в южната ни съседка, и те да поемат ангажимент в писмен вид, че ще го лекуват. След това той отново може да поиска от съда разрешение да замине за чужбина.

За болежките на скандалния селски управник се заговори, откакто той стана клиент на Темида. Ценко Чоков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група, занимаваща се с отвличане, побой, палеж на кола и лихварство. На първа инстанция той получи 4,5 години затвор. Оправдан бе за лихварство и ръководене на престъпна банда. Делото към момента е в ръцете на апелативните спецмагистрати.

Общо 14 заболявания се отключили на Чоков, откакто бе задържан за първи път в килията, съобщи самият той по време на едно от десетките заседания, проведени досега, за определяне на мярката му за неотклонение.

Сред болестите на скандалния кмет на Галиче е диабетът, който е на вълни и периодично лекари отчитат много висока стойност на кръвната му захар. Това можело да доведе до припадъци. Подаграта също мори Чоков. Той се оплаква от силни болки в палеца на крака. Нужна му е и специална диета с по-малко белтъчини, както и хранителен режим с ограничаване на захарните изделия. Според експертите затворът не може да отговори на нуждите на подсъдимия, затова той излезе от килията и към момента се намира в управляваното преди време от него село Галиче.

Реклама

На Чоков е открита и бъбречнокаменна болест, както и артериална хипертония, която с подаграта и диабета може да доведе до сърдечни увреждания и дори инфаркт. Освен това от известно време в изпражненията на Чоков се появили и следи от кръв, което е показателно и за полипи на дебелото черво, оплака се скандалният ексуправник.

Заради влошеното си здраве Чоков неведнъж се е появявал на носилка и в инвалидна количка в съда по време на делото срещу него.

В края на август кадри, изпратени до редакцията на "България Днес", разкриха, че Чоков е голям купонджия. Той бе заснет да танцува разгорещено, да мята гьобеци и да носи кючекини на гръб, въпреки че се намира с мярка за неотклонение "домашен арест" заради влошеното си здраве. Чудодейното изцеление се оказа краткотрайно и броени дни след щурото парти Чоков отново се появи пред магистратите от Апелативния спецсъд, куцайки, подпрян на патерици.

Реклама
Реклама
Реклама