Художникът на българската история Васил Горанов: Рисувам само достойни хора

Приятел
Автор: БД Онлайн

Художникът на българската история Васил Горанов: Рисувам само достойни хора

Почнах с хан Аспарух, Лили Иванова и златните момичета са съвременните ми герои 

КОЙ Е ТОЙ

Васил Горанов е един от най-популярните и търсени портретисти и живописци в България и не само. Известен е най-вече с картините си, свързани с българската история, чиито герои сякаш са живи. Родом е от Велинград. Завършва живопис във Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет.

Доли ТАЧЕВА

- Г-н Горанов, картините ви могат да бъдат видени в много книги, учебници, календари. Кога се зароди страстта ви към изобразителното изкуство?

- Почти не си спомням кога се е случило това. В моите спомени е останал само един конкурс по рисуване, който спечелих на 4 години. Учителките в детската градина може би са видели, че рисувам малко по-различно от останалите деца, и решиха да ме подготвят. Две седмици рисувах една и съща картина. Темата на конкурса беше "Моят роден град". За изненада на моите родители и учители аз взех, че спечелих. Това беше първият момент, в който пренасочих усилията си към това да се рaзвивам в тази посока.

- А интересът към историята кога се появи?

- През 80-те години, когато бях ученик, учебниците по история бяха илюстрирани с картини на големите български художници като Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Мърквичка. Това страшно ме заплени. Тогава децата се възпитаваха да бъдат родолюбци, патриоти. Това са думи, които в днешно време съсипахме. Аз не мисля, че традицията пречи на глобализацията и ние може да сме част от този обединен свят със своята българска идентичност.

- Затова ли започнахте да рисувате картини с историческа насоченост?

- Да, защото човекът от XXI век има нужда от нов прочит на историята. Има нужда картините, които ще бъдат нарисувани, да бъдат нагласени за неговото око, за да ги възприеме по по-лесен начини. Да достигнат до сърцето и душата му. Това е в основата на всичко.

- Помните ли първия исторически момент, който сте нарисували?

- Първият сюжет беше с хан Аспарух. Беше за корица на книгата "Сказания за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес" на акад. Антон Дончев. Оттам започнах, но това беше само част, която исках да поставя като основа за развитието на по-нататъшната си работа. Направих го, защото хората имат нужда от повече ориентири. Нека ги има, за да може всеки, който се разпознае в тях, да ги следва.

- Как избирате самите сюжети?

- Винаги се насочвам към славните сюжети, към българската традиция. Ние, българите, сме малък народ, но винаги обичаме да сме победители. Всеки би предпочел да гледа славните моменти в българската история. Дори когато са свързани с трагедия или саможертва, с която да бъде спасен народът ни. Общо взето, тава са сюжетите, които ми допадат и от които има нужда аудиторията.

- Картините ви изглеждат изключително реалистични. Как успявате да постигнете това?

- Работя с много реставратори, археолози, комуникирам с големите историци. Един от хората, с които работя, е Александър Въчков. Той е положил години къртовски труд, за да може да изобрази костюмите на военните от следосвобожденска България. Той е наясно как са изглеждали съоръженията в средновековна България - с броните, шлемовете. Това е необходимо, защото, рисувайки историческа картина, човек носи огромна отговорност. Освен да повдигаш самочувствието на сънародниците си, трябва и да внимаваш какво представяш на аудиторията, за да не бъде тя объркана и заблудена. Затова гледам да съм максимално точен.

- Какво усещате, когато рисувате героите си?

- Изпитвам възхищение. Възхищавам се и от героите на България, и от героите на нашето съвремие. Възхищение и преклонение се поражда в мен.

- В каква атмосфера творите?

- Рисувам в ателието си. Слушам музика. Джаз в повечето случаи. Понякога предпочитам да е тихо. Зависи от настроението и това, което стои върху статива. Общо взето, шантава работа. Човек влиза в платното мисловно, разхожда се сред персонажите. Аз създавам собствени светове, в които би могъл да се приюти всеки, който се разпознава в тази естетика. Това е голямата магия на изкуството.

- Кое е най-трудното нещо, което сте рисували?

- Когато човек натрупа повече опит и придобие повече технически познания, няма трудни неща. Най-трудно е да завладееш окото на зрителя. В днешно време с едно кликане в интернет може да стигнем до другия край на света и да го разгледаме. Окото на съвременния човек е различно. Трудно е и в днешно време един артист да бъде искрен. Да бъде искрен със себе си и творчеството си. Да бъде искрен и с публиката, защото тя му отвръща по същия начин.

- Какви други творби извън историческата тематика рисувате?

- Преди време реших, че ще рисувам само достойни хора. Хора, които по някакъв начин са допринесли с делата си, творчеството си, създали са блага за народа. Хора, които са абсолютни ориентири и образци в това време и са достойни за подражание. Един от тези хора е Искра Радева. Човек, който е допринесъл толкова много за театъра и културата в България. И продължава дори в най-трудните времена за изкуство в страната ни. Погледнете и Лили Иванова какво прави. В момента, в който започне да пее, зарежда хората с енергия, защото, първо, е страхотен професионалист, второ, е искрена с аудиторията си.

- Рисували сте неин портрет, с какви впечатления останахте?

- Възхищавам се на живота и творчеството на Лили Иванова, която е една велика българка. За мен е абсолютно световно съизмерима като певица. Тя е висок образец. Рисувал съм много такива хора, но по-добре да не ги изреждам. В света има два вида хора – едни, които създават образците в културата, и други, които ги имитират. За жалост, в днешно време имитацията като че ли привлича голяма част от хората. Причината е, че е по-евтина и по-достъпна, но големите образци са тези, които определят насоката и дават ориентирите на всички нас.

- Според вас в днешно време има ли будители?

- Будители и патриоти има винаги. Не бива обаче да се сравняваме с тези будители, които по онова време са жертвали живота си, за да я има България, за да съществуваме ние като народ. В момента нещата са съвсем различни. Сега дебатът е виртуален. Навремето, когато например Паисий Хилендарски е писал "История славянобългарска", българското самосъзнание е било изчезнало. Тяхната роля да възродят българския дух е била доста по-сериозна и по-страшна. Наша задача е да опазим това, което са оставили.

- Какво да очакваме от вас занапред?

- Организирам една интересна изложба заедно с момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика. Те са изключителни като хора, като възпитание, като интелект. Впечатли ме това колко са различни по характер, но в същото време са един отбор. Нещо, което на нас ни липсва. Ако тези момичета не бъдат запаметени, запечатани в картините, всичките тези успехи ще останат просто една статистика във времето. Това е сериозен проект, който изисква доста работа и отдаване. Изложбата ще бъде догодина. Сюжетите ще са свързани с нашите проблеми, българските. Момичетата ще са моделите в картините. С изложбата искаме да покажем на всички, че заедно можем.

Началото на китайската лунна година бе белязано от сянката на новия вирус (Снимки)

Началото на китайската лунна година бе белязано от сянката на новия вирус (Снимки)

В Китай стартираха тържествата, свързани с китайската лунна година. Тя преминава под знака на Металния плъх, но и под сянката на новия коронавирус, поразил страната, предава ДПА. Новата пневмония наложи редица ограничения при провеждането на тържествата и на пътуванията, за да бъде овладяно разпространението на белодробното заболяване

Кикбоксьорка пази вратар на "Левски"

Кикбоксьорка пази вратар на "Левски"

Новият вратар на "Левски" Зоран Попович води кикбоксьорка на "Герена". Сърбинът с хърватски паспорт ще стане част от "сините" през лятото, но феновете вече нямат търпение да видят сексапилната му половинка. Тя се казва Ивана Игнатович и освен като боец на ринга се изявява и като фитнес инструктор. Яката красавица и вратарят са заедно от няколко

Евакуират мол в София заради сигнал за бомба (Снимки)

Евакуират мол в София заради сигнал за бомба (Снимки)

Полицията евакуира търговски център на столичния булевард „Ситняково”. Причината е бомбена заплаха, пише NOVA. Сигналът е подаден в 18:00 часа. В него се казва, че ще "има бомба пред

Най-малко двама души загинаха в мощната експлозия в Хюстън (Видео)

Най-малко двама души загинаха в мощната експлозия в Хюстън (Видео)

Най-малко двама души са загинали в мощната експлозия, която разтърси рано тази сутрин тексаския град Хюстън, потвърди началникът на местната полиция Арт Асеведо, цитиран от Асошиейтед прес. Властите не смятат, че експлозията се дължи на умишлени действия, въпреки че се води криминално разследване. Асеведо призова живеещите наблизо да претърсят

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Най-коментирани

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

"Никога няма да забравя жеста на Роси Кирилова, с чиято помощ станах звезда. Тогава тя бе звезда, а аз - едно момиченце на осем години, което обичаше да пее песни на Лили Иванова. Росица Кирилова всъщност бе човекът, който ме откри." Това споделя с днешна дата фолкпевицата Мария. "Всеки Божи ден изнасях концерт пред приятелки на майка ми"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

18,6 млн. за "Левски" на година

18,6 млн. за "Левски" на година

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

„Искам да направя нещо много искрено и честно. Искам да изляза на сцената такава, каквато съм. Да изляза и да разкрия душата си. Искам през 2020 г. да се събера и да го направя и да разкажа моята история такава, каквато е. Искам да разкажа за любовта ни с Иван Ласкин. Може би това ще е моноспектакъл

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Коцето в самолетна драма

Коцето в самолетна драма

В самолетна драма попадна Константин на връщане от почивката си в Тайланд. Певецът сподели кадри, на които пътник в самолета става от мястото си и започва да се моли. Коцето възмутен заснема молитвата на мюслюлманина и казва "Дано не е камикадзе". Надяваме се купонджията да пристигне жив и здрав у нас и да продължи да радва феновете

Феновете на "Левски" при премиера: Зад ръководството сме!

Феновете на "Левски" при премиера: Зад ръководството сме!

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Обявиха грипна епидемия и грипна ваканция в София

Обявиха грипна епидемия и грипна ваканция в София

Столична РЗИ обявява грипна епидемия на територията на област София-град от понеделник, 27 януари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. От днес, 24 януари, Регионална здравна инспекция – Велико Търново обявява грипна епидемия на територията на област Велико Търново. Регионална здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

18,6 млн. за "Левски" на година

18,6 млн. за "Левски" на година

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Момче загина при верижна катастрофа между три трамвая в София, 10 са ранени

Момче загина при верижна катастрофа между три трамвая в София, 10 са ранени

Сигнал за верижна катастрофа между три трамвайни мотриси в района на жк “Дружба“, бул. „Искърско шосе“ е подаден днес към 11.30 часа. Това съобщиха от МВР. По първоначални данни е загинало момче, пресичало в този момент релсите на ул. Искърско шосе“. В болнично заведение за преглед са откарани десет пътници от последната мотриса

Студът не плаши Кадиев

Студът не плаши Кадиев

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Майката на самоубилото се момче в двора на гимназия в Русе с трогващо послание

Майката на самоубилото се момче в двора на гимназия в Русе с трогващо послание

"Никой родител не може да се подготви за такава трагедия… и не трябва… Да надживееш детето си…". Така започва постът на Дани Колева, майка на ученика, който се самоуби преди дни в двора на Английската гимназия в Русе. Ето и цялото й послание:  „Благодаря на Вики за 15-те години които ни подари и сподели с нас

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

Шуменският окръжен съд произнесе присъдата по делото срещу двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино през 2016 година. Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г. Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим, съобщава NOVA