Художникът на българската история Васил Горанов: Рисувам само достойни хора

Приятел
Автор: БД Онлайн

Художникът на българската история Васил Горанов: Рисувам само достойни хора

Почнах с хан Аспарух, Лили Иванова и златните момичета са съвременните ми герои 

КОЙ Е ТОЙ

Васил Горанов е един от най-популярните и търсени портретисти и живописци в България и не само. Известен е най-вече с картините си, свързани с българската история, чиито герои сякаш са живи. Родом е от Велинград. Завършва живопис във Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет.

Доли ТАЧЕВА

- Г-н Горанов, картините ви могат да бъдат видени в много книги, учебници, календари. Кога се зароди страстта ви към изобразителното изкуство?

- Почти не си спомням кога се е случило това. В моите спомени е останал само един конкурс по рисуване, който спечелих на 4 години. Учителките в детската градина може би са видели, че рисувам малко по-различно от останалите деца, и решиха да ме подготвят. Две седмици рисувах една и съща картина. Темата на конкурса беше "Моят роден град". За изненада на моите родители и учители аз взех, че спечелих. Това беше първият момент, в който пренасочих усилията си към това да се рaзвивам в тази посока.

- А интересът към историята кога се появи?

- През 80-те години, когато бях ученик, учебниците по история бяха илюстрирани с картини на големите български художници като Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Мърквичка. Това страшно ме заплени. Тогава децата се възпитаваха да бъдат родолюбци, патриоти. Това са думи, които в днешно време съсипахме. Аз не мисля, че традицията пречи на глобализацията и ние може да сме част от този обединен свят със своята българска идентичност.

- Затова ли започнахте да рисувате картини с историческа насоченост?

- Да, защото човекът от XXI век има нужда от нов прочит на историята. Има нужда картините, които ще бъдат нарисувани, да бъдат нагласени за неговото око, за да ги възприеме по по-лесен начини. Да достигнат до сърцето и душата му. Това е в основата на всичко.

- Помните ли първия исторически момент, който сте нарисували?

- Първият сюжет беше с хан Аспарух. Беше за корица на книгата "Сказания за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес" на акад. Антон Дончев. Оттам започнах, но това беше само част, която исках да поставя като основа за развитието на по-нататъшната си работа. Направих го, защото хората имат нужда от повече ориентири. Нека ги има, за да може всеки, който се разпознае в тях, да ги следва.

- Как избирате самите сюжети?

- Винаги се насочвам към славните сюжети, към българската традиция. Ние, българите, сме малък народ, но винаги обичаме да сме победители. Всеки би предпочел да гледа славните моменти в българската история. Дори когато са свързани с трагедия или саможертва, с която да бъде спасен народът ни. Общо взето, тава са сюжетите, които ми допадат и от които има нужда аудиторията.

- Картините ви изглеждат изключително реалистични. Как успявате да постигнете това?

- Работя с много реставратори, археолози, комуникирам с големите историци. Един от хората, с които работя, е Александър Въчков. Той е положил години къртовски труд, за да може да изобрази костюмите на военните от следосвобожденска България. Той е наясно как са изглеждали съоръженията в средновековна България - с броните, шлемовете. Това е необходимо, защото, рисувайки историческа картина, човек носи огромна отговорност. Освен да повдигаш самочувствието на сънародниците си, трябва и да внимаваш какво представяш на аудиторията, за да не бъде тя объркана и заблудена. Затова гледам да съм максимално точен.

- Какво усещате, когато рисувате героите си?

- Изпитвам възхищение. Възхищавам се и от героите на България, и от героите на нашето съвремие. Възхищение и преклонение се поражда в мен.

- В каква атмосфера творите?

- Рисувам в ателието си. Слушам музика. Джаз в повечето случаи. Понякога предпочитам да е тихо. Зависи от настроението и това, което стои върху статива. Общо взето, шантава работа. Човек влиза в платното мисловно, разхожда се сред персонажите. Аз създавам собствени светове, в които би могъл да се приюти всеки, който се разпознава в тази естетика. Това е голямата магия на изкуството.

- Кое е най-трудното нещо, което сте рисували?

- Когато човек натрупа повече опит и придобие повече технически познания, няма трудни неща. Най-трудно е да завладееш окото на зрителя. В днешно време с едно кликане в интернет може да стигнем до другия край на света и да го разгледаме. Окото на съвременния човек е различно. Трудно е и в днешно време един артист да бъде искрен. Да бъде искрен със себе си и творчеството си. Да бъде искрен и с публиката, защото тя му отвръща по същия начин.

- Какви други творби извън историческата тематика рисувате?

- Преди време реших, че ще рисувам само достойни хора. Хора, които по някакъв начин са допринесли с делата си, творчеството си, създали са блага за народа. Хора, които са абсолютни ориентири и образци в това време и са достойни за подражание. Един от тези хора е Искра Радева. Човек, който е допринесъл толкова много за театъра и културата в България. И продължава дори в най-трудните времена за изкуство в страната ни. Погледнете и Лили Иванова какво прави. В момента, в който започне да пее, зарежда хората с енергия, защото, първо, е страхотен професионалист, второ, е искрена с аудиторията си.

- Рисували сте неин портрет, с какви впечатления останахте?

- Възхищавам се на живота и творчеството на Лили Иванова, която е една велика българка. За мен е абсолютно световно съизмерима като певица. Тя е висок образец. Рисувал съм много такива хора, но по-добре да не ги изреждам. В света има два вида хора – едни, които създават образците в културата, и други, които ги имитират. За жалост, в днешно време имитацията като че ли привлича голяма част от хората. Причината е, че е по-евтина и по-достъпна, но големите образци са тези, които определят насоката и дават ориентирите на всички нас.

- Според вас в днешно време има ли будители?

- Будители и патриоти има винаги. Не бива обаче да се сравняваме с тези будители, които по онова време са жертвали живота си, за да я има България, за да съществуваме ние като народ. В момента нещата са съвсем различни. Сега дебатът е виртуален. Навремето, когато например Паисий Хилендарски е писал "История славянобългарска", българското самосъзнание е било изчезнало. Тяхната роля да възродят българския дух е била доста по-сериозна и по-страшна. Наша задача е да опазим това, което са оставили.

- Какво да очакваме от вас занапред?

- Организирам една интересна изложба заедно с момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика. Те са изключителни като хора, като възпитание, като интелект. Впечатли ме това колко са различни по характер, но в същото време са един отбор. Нещо, което на нас ни липсва. Ако тези момичета не бъдат запаметени, запечатани в картините, всичките тези успехи ще останат просто една статистика във времето. Това е сериозен проект, който изисква доста работа и отдаване. Изложбата ще бъде догодина. Сюжетите ще са свързани с нашите проблеми, българските. Момичетата ще са моделите в картините. С изложбата искаме да покажем на всички, че заедно можем.

Саня изду джуки

Саня изду джуки

И Саня Борисова влезе в отбора на тунингованите мацки. Бившата на Ники Илиев напомпа джуките си. Това е първа интервенция за актрисата, която доскоро се хвалеше с напълно естествения си вид. Саня, която гледаме във "Фермата", пълни устата си с ботокс малко преди да влезе в шоуто. Борисова сменя визията си точно след развода с бившия си Ники Илиев.

Николета търси 6 месеца школо за щерката

Николета търси 6 месеца школо за щерката

Половин година Николета Лозанова търси училище на щерка си Никол. Малката принцеса на плеймейтката е първи клас, а известната й майка се опитва да намери най-доброто школо за нея. "Отне ми много време и срещи, за да избера това, в което тя ще се чувства най-добре. Никол не учи в най-скъпото училище, а в едно от най-добрите.

Емануела и Ариа се давят в салфетки

Емануела и Ариа се давят в салфетки

Внимание, салфетките летят, заливат звездите! Емануела и новата й дуетна половинка, младата Ариа, се окъпаха в море от целулоза с песента си "Незабравима". Носете си поясите и спасителните жилетки, нещо страшно е, само ВИП певачки могат да оцелеят в този въртоп на

Свитки посред бял ден вижда Гери Дончева

Свитки посред бял ден вижда Гери Дончева

Свитки свистят край прелестната глава на Гери Дончева! Звездите посред бял ден на пищната тв персона й излизат, докато тя е по хавлия - това виждаме от снимката. Дали звездата от онази реклама, в която вадеше сирене от бездънното си деколтеу не си е шибнала главата в банята?! Предстои да се разбере!

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Цеца пусна волна гръд

Цеца пусна волна гръд

Цеца си е Цеца! Цеца е секси, отново го доказа и показа в пловдивски клуб. След големия концерт на открито, за който "България Днес" първи писа, сръбската звезда направи участие и на затворено. Пред смаяната от хитове като "Пиле" и "Београд" публика Цеца се изфука с бляскаща рокля, разкриваща пищно деколте с всичките му прелести... "Волим те!

Бившият на Ивана с народна певица

Бившият на Ивана с народна певица

Голямата любов на Ивана - Стоян Стоев от оркестър "Канарите", има нова жена до себе си. Канара заряза дългогодишната си половинка Малина Колева заради народната певица Ваня Вълкова. Двамата вече не крият връзката си. Стоян и новата му изгора се забелязали още след връщането й в редиците на "Канарите" тази пролет.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

С наедряло дупе се появи Ралица Паскалева в новия сезон на "Откраднат живот", забелязаха бдителни фенове на сериала. Красивата брюнетка видимо е понапълняла, нещо съвсем нормално сред раждане. Натрупаното тегло най-ясно се забелязва при дупето, което сериозно е пораснало. Д-р Стилянова, както е екранното име на Паскалева,

Елена Петрова тича по задачи

Елена Петрова тича по задачи

Напрегнати дни има Елена Петрова. Къдрокосата актриса е заета от сутрин до вечер, видя "България Днес". Звездата от "Стъклен дом" залага на официална рокля, но на краката си е нахлузила бели кецове. Елена показа завидни за жена умения с паркирането. Тъй като срещите й са на място, на което няма къде да остави колата си,

Боян Радев си почива на улицата

Боян Радев си почива на улицата

Седнал на стол на улицата и поздравяващ минувачите. Така топпапараците на "България днес" заловиха олимпийския шампион Боян Радев. За да оцелее в горещия ден, до Радев има шише вода, което го освежава. Видимо борецът е поотслабнал и изглежда много

Боби Турбото ръси лафове на Халваджиян

Боби Турбото ръси лафове на Халваджиян

С марковите си лафове Боби Турбото успя да разсмее новия си шеф Маги Халваджиян. Бившият участник в "Капките" е част от сериала "Пътят на честта", чиято премиера бе в понеделник в столичен мол. Боби видимо бе в настроение. Още с влизането си в киното той започна да ръси шеги на колегите си. Въпреки каменното си изражение Маги започна да се смее с

Най-коментирани

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

Боян Радев си почива на улицата

Боян Радев си почива на улицата

Седнал на стол на улицата и поздравяващ минувачите. Така топпапараците на "България днес" заловиха олимпийския шампион Боян Радев. За да оцелее в горещия ден, до Радев има шише вода, което го освежава. Видимо борецът е поотслабнал и изглежда много

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Щерка и внучка протестират за свободата на Митьо Очите

Щерка и внучка протестират за свободата на Митьо Очите

Със свой протест дъщерята и внучката на Димитър Желязков - Митьо Очите поискаха свобода за именития несебърски бос! Родата на крими героя се включи в митингите за и против назначението на следващия главен прокурор, видя "България Днес". Пред репортер на вестника щерката на Желязков Станислава сподели, че е решила да намине през протеста,

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Жени Сървайвъра скочи на "Игри на волята"

Жени Сървайвъра скочи на "Игри на волята"

Показа си рогата! Винаги усмихната Жени Джаферович, известна като Жени Сървайвъра заради участието си в едноименното риалити, скочи на новото предаване за оцеляване "Игри на волята": "Как отиваш в предаване с оцеляващ елемент, снимащо се на морето, и НЕ МОЖЕШ да плуваш?!", чуди се сексбомбата на участник, който не умее да плува.

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Закопчаха Мариан Бачев

Закопчаха Мариан Бачев

Сложиха му скоба, докато води детето си на градина, съветват го да даде подкуп Идея за рушвет за влизане в детска градина, подхвърлена от служители на Центъра за градска мобилност, вбеси актьора Мариан Бачев. "Да ми обясняват как да давам 200 или 500 лева на някой, ми дойде в повече. Да дадеш рушвет е толкова естествено според тях.

Кобрата пръв в света

Кобрата пръв в света

Кубрат Пулев оглави световната ранглиста на версия IBF в професионалния бокс. Различните боксови асоциации публикуваха ранглистите си за септември. Кобрата е лидер в подреждането. Българинът е задължителен претендент за световната титла в тази федерация. Зад него са Адам Ковнацки, Агит Кабайе, Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Сергей Кузмин,

Обамеянг скочи на своите

Обамеянг скочи на своите

Голмайсторът на "Арсенал" Пиер-Емерик Обамеянг се нахвърли на част от своите съотборници за пропусната победа срещу "Уотфорд". "Топчиите" поведоха с 2:0 на "Викъридж Роуд" след две попадения на габонеца, но след почивката допуснаха изравняване. "Стършелите" дори можеха да стигнат и до пълен обрат. Обамеянг разкритикува защитата,

Расистки скандал с Лукаку!

Расистки скандал с Лукаку!

Италианският анализатор Лучано Пасирани бе изгонен от телевизионен канал, след като направи расистки коментар към Ромелу Лукаку. Нападателят на "Интер" може да бъде удържан само с десет банана според журналиста. Коментаторът се появи като гост в "ТопКалчо24". "Не виждам друг играч в Серия "А" като Лукаку.

"Борусия" се точи на "Барса"

"Борусия" се точи на "Барса"

"Борусия" (Дортмунд) е готов за "Барселона"! С такова заглавие надъхва официалната страница на "жълто-черните" в интернет. Тимът напомпа самочувствие след гръмката победа с 4:0 над "Байер" (Леверкузен) през уикенда. Вестфалци цитират коментар на списание "Кикер", че Матс Хумелс и Мануел Аканджи могат да сформират най-добрата двойка централни

Меси с 20 минути в Дортмунд

Меси с 20 минути в Дортмунд

До 20 минути игра може да получи капитанът на "Барселона" Лионел Меси в днешното гостуване на "Борусия" (Дортмунд). Мачът от Шампионската лига вероятно ще се окаже първи за аржентинеца от дълго време насам. Той със сигурност няма да бъде титуляр, тъй като лекуваше контузия и с връщането му на терена няма да се бърза.

Великият Роналдо се разплака: Баща ми беше пияница

Великият Роналдо се разплака: Баща ми беше пияница

Кристиано Роналдо се разплака по време на телевизионно интервю пред британския журналист и водещ Пиърс Морган. Звездата на "Ювентус" не успя да сдържи сълзите си, когато видя кадри със своя баща. Родителят му Динис Авейро умира на 52-годишна възраст от чернодробна недостатъчност, причинена от алкохолизъм.

Стефан Данаилов отново постъпи в болница

Стефан Данаилов отново постъпи в болница

Стефан Данаилов отново постъпи в болница. Това съобщиха от УМБАЛ „Софиямед“ Актьорът ще продължи там възстановяването си. На актьора ще му бъдат направени нови изследвания и ще се подложи на рехабилитация.                                                                                                                                                

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Икономът на Цветан Василев 
в бясна гонка с ченгета

Икономът на Цветан Василев в бясна гонка с ченгета

Господи, помилуй грешния и накажи виновния Георги Георгиев - Жоро Гъ*а напирал пиян да стигне до Кръстова гора Бясна гонка с ченгета си спретна икономът на Цветан Василев. Сериозно почерпеният Георги Георгиев, известен с неприличния прякор Жоро Гъ*а, напирал да бъде пуснат с предимство до Кръстова гора,