Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7646173 www.bgdnes.bg

Аверът на Шляпашки прилапва 1/2 апартамент срещу... къртач

Втора свръхстранна имотна сделка на близък до касапина от Негован Пламен Шляпашки откри "България Днес". При нея половината апартамент в престижен столичен квартал е заменен за евтина строителна машина и 30 000 лева. Брокери са категорични, че заменката е тип "кон за кокошка", защото жилището струва минимум 150 бона.
Сред основните действащи лица в прелюбопитния случай е роденият в Радомир Петър Петров. Неговото име се появява и в описаната във вчерашния ни брой драма с апартамента на покойната баба Цветанка Стоянчева. Приживе страдащата от деменция 85-годишна жена издава пълномощно на непознатия за нея Пламен Шляпяашки, за да й продаде апартамента. Документът е заверен пред нотариус, без живеещата при нея дъщеря на баба Цветанка да подозира за това. Малко след като жилището в столичния кв. "Гео Милев" е изтъргувано, възрастната жена почива. Едва след смъртта й роднините разбират за сделката, а по думите им парите от нея ги няма.
И двете сделки за жилищата вече са атакувани пред съда. Адвокати на ощетените възрастни хора са убедени, че става дума за откровена измама.
И в двата случая собственик на апартаментите става Петър Петров. Любопитно е, че заменката е реализирана месец и половина след случая с баба Цветанка. Единствената разлика е, че вместо Пламен Шляпашки посредник е ромката Мария от близко до София село.


През лятото на миналата година тя се сприятелява с живеещия в селото 76-годишен дядо Пенчо Василев. Покрай разговорите старецът й споделя, че има нужда от ремонт на мотор. Мария обещава да му съдейства, но възрастният човек трябва да й подпише пълномощно. Без да чете документа, дядо Пенчо подписва. Оказва се, че вместо за ремонт на мотора с него той дава правото на ромката да продаде жилището на пенсионера в столичния кв. "Лагера". Тъй като съпругата на стареца е жива, по закон може да бъде изтъргувана само половината от имота с площ 65 квадрата.
Малко след като ромката Мария се сдобива с документа, е намерен и купувач. Това е описаният и във вчерашния ни текст Петър Петров. За да е изпипана законово, сделката е оформена като заменка. По този начин се заобикаля изискването на закона при продажба на половин имот първо да се иска разрешението от втория собственик. Така освен всичко друго сделката остава тайна за прецаканите възрастни хора, обясняват адвокатите им.
В документа за заменката става ясно, че Петър Петров дава на пълномощничката на дядо Пенчо строителен къртач. Машината е оценена на впечатляващите 3000 лева, макар в сайта на вносителя същият модел да струва едва около 600 лв. За уравняване на стойността на половината апартамент на пълномощничката на стареца са платени и още 30 хиляди лева. Самият дядо Пенчо твърди, че не помни да е получавал такива пари, обясняват адвокатите на семейството. Така излиза, че целият апартамент би трябвало да струва 66 хил. лв. Според брокери реалната му цена е минимум 150 бона.

Роднините научават случайно

Както и в случая с баба Цветанка, и тук дядо Пенчо и роднините му научават впоследствие за продадения апартамент. Повод са пристигнали изненадващо в жилището бригада майстори. Пред слисаните пенсионери те твърдят, че са пратени от новия собствени, за да направят ремонт. Работниците започват да къртят стените и ограничават достъпа на възрастните хора, разказа адвокатът им Ивац Илиев.
Шокиран от новината за сделката, синът на пенсионерите наема юрист. Подават молба в прокуратурата, че дядо Пенчо е жертва на измама, но резултат няма.
Междувременно със сина на дядо Пенчо се свързва и купувачът Петър.
"Доколкото разбрах, той преспокойно е предложил да му платят 30-40 хиляди евро, за да си върнат апартамента, обясни адвокат Илиев.
След отказа на роднините да дадат пари юристът завежда дело за разваляне на странната сделка.
"Смятаме, че в исковата си молба добре сме доказали, че става дума за измама", обясни адвокатът на старците.
В своя отговор защитниците на Петър Петров твърдят, че всичко е редовно и дядо Пенчо наистина е искал да замени апартамента си за къртач.
Репортер на вестника опита да получи коментар от Петър Петров чрез адвоката му. До приключване на броя Петров не се обади в редакцията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама