Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7646201 www.bgdnes.bg

Отказват ново дело на Владимир от Куцина

До заместник главния прокурор стигна случаят на едноръкия музикант Владимир Илиев от село Куцина, който лежи почти 9 години в пандиза за убийство, научи "България Днес". Осъденият на 12 г. затвор мъж се бори да докаже, че е невинен, и иска преразглеждане на делото, като по думите му има нови доказателства, които разобличават истинските виновници за убийството на съселянина му Йордан Йорданов - Даньо Лудия, станало на 1 ноември 2010 г.

Музикантът вече е излежал две трети от наказанието си и може да се възползва от условно предсрочно освобождаване, но не иска, защото се стреми да бъде оневинен. През м.г. Владимир иска Криминална полиция да провери версията му, че няма нищо общо с престъплението. Според защитата проверката показала, че пръст в смъртта на Лудия вероятно имат бившата жена на жертвата и сегашният й съпруг - англичанинът Райс Малкълм Шейн. Вдовицата и чужденецът се събрали няколко месеца след убийството и си родили две деца, а за местните не било тайна, че имали връзка и отпреди това, разказват съселяните им. По думите им дори самият Даньо подозирал за изневярата.

Реклама

Запознати разказват, че Малкълм е разпитван на три пъти след подновяването на случая и е признал, че претрепал съперника си, дори пред детектор на лъжата. Въпреки това няма нови заподозрени или арестувани за смъртта на Лудия. Разследващите смятат, че са допуснати нарушения при разпитите на чужденеца, и ги пренебрегват. Защитата твърди, че още при първоначалните разпити е имало противоречия във версията на англичанина.

Предвид разкритията осъденият Владимир пише молба за възобновяване на делото му. Тогавашният окръжен прокурор на Велико Търново отказва, а решението му е потвърдено и от апелативния му колега. Осъденият обжалва пред Върховната касационна прокуратура (ВКП). Преди два месеца прокурор Ст. Атанасова отменя отказите и издава постановление, с което указва окръжният прокурор в старата столица да напише искане за възобновяване на делото.

Изпълняващият длъжността окръжен прокурор Христо Христов отказва да изпълни постановлението и пише сигнал до заместник главния прокурор. "Написал съм предложение - да бъде отменено постановлението на прокурора от ВКП като неправилно. Според мен не са налице основанията за възобновяване на съдебното следствие. Трябва да се направят допълнителни проверки и да се изяснят фактите", посочи пред "България Днес" и.д. окръжен прокурор Христо Христов.

Според него разкритията не са нови доказателства. Смята, че съдът е пропуснал да анализира някои от обстоятелствата. Имало какво да се направи, но трябвало да се почака решението на казуса. Обвинителят смята, че не е тикнат грешният убиец в затвора, и увери, че България няма да плаща за грешки в Страсбург.

Няма нищо, което заковава Владимир за убийството, изтъкна адвокатът му Лили Матева. След ареста си той е подписал самопризнания, но при нарушения на закона - със служебен защитник и без съдия. Матева уточни, че оръжието на престъплението не е намерено, а ДНК експертиза показала, че по дрехите и тялото на Владо няма човешка кръв. Единствените червени петна се оказали кръв от кокошка.

Реклама
Реклама
Реклама