Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7647001 www.bgdnes.bg

Стоянка слиза от сцената

Поне до Нова година

Иска да си почине и да се подготви за нов спектакъл

Стоянка Мутафова спира да играе!

Великата актриса ще слезе от театрална сцена, засега до Нова година!

Това става не защото Стоянка е уморена или болна, а защото иска да даде път на нов спектакъл, който ще се прави с разкази от книгата на дъщеря й - Мария Грубешлиева - "Добър вечер, столетие мое".

"В "Сълза и смях" ще го правим по идея на мениджъра ни Евгени Боянов. Той ще е водещ, а на сцената до мен ще са актьори, с които съм играла през годините, с любими мои хора, певци като Виктор Калев, Йорданка Христова, Силвия Кацарова и много други. Събитието е на 20 октомври. За премиерата му ще поканя Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. И двамата са ми помагали много през годините и не мога да не отчета този факт." Това сподели 97-годишната актриса пред "България Днес".

Реклама

Стоянка Мутафова не се отказва завинаги от сцената, просто в момента предпочита да забави темпото, тъй като миналия сезон тя участва в повече от пет постановки и играеше буквално през ден.

"Сега направих едни три месеца почивка. Добре ми се отразиха. Но разговорите с хората, спомените за събития, когато представям книгата на Муки, много повече ме зареждат. Смятам в срещи с обществеността да изкарам до Нова година. Сцената няма къде да избяга, тя ме чака, а аз чакам нова роля някаква, че и това ми е тръпка", смее се Мутафова.

В начинанието безрезервно до нея е красивата й дъщеря Мария Грубешлиева, която продължава с писането и заедно с Евгени Боянов работи върху новата си книга за живота сред звездните актьори.

Само преди ден голямата актриса, дъщеря й и мениджърът им гостуваха в Копривщица.

"Тук за първи път играх във филма "Грамада" от Иван Вазов по сценария на Александър Вазов. Това беше през 1934 г, а аз бях на 12-13 години. Сама се предложих, като разбрах, че се снима. Облякоха ме с носия и ето ме тук, благодаря на хората, издирили от архивите моя снимка", започна Стоянка развълнувано.

Госпожа Стихийно бедствие прие поканата на Дирекция на музеите на общината във възрожденския град. Междувременно дъщеря й Мария също сподели с умиление: "Аз пък се снимах тук във филма "Демонът на империята" с Коста Цонев. Тогава тъкмо бях кандидатствала в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", призна талантливата Муки.

Реклама

Стоянка Мутафова получи за 46-и път почетния знак на града, който е свързан с книгата "Добър вечер, столетие мое". "Иначе имаме повече от 70 почетни знака, дори от градове, за които няма да се сетите, че са на картата в момента. И това много ме радва", засмя се обичаната от всички актриса.

"Много моля да бъде отразено, че никога не съм взимала пари, за да рекламирам кметицата Йорданка Фандъкова. Това ми го казаха от няколко места, че било писано по мой адрес от различни червени форуми. Фандъкова ми е помагала много през годините, както и Бойко Борисов. Не може човек да се отмята, а аз специално много държа на думата си", сподели Мутафова, разочарована от писанията, в които я обвиняват, че взима пари да рекламира настоящата кметица, която често идва на постановките й.

"Иначе съм била член на БКП по покана. Не съм ходила да се натискам. Влязохме в партията аз, Невена Коканова и Никола Анастасов. Поканиха ни и ние се съгласихме. За разлика от един потомствен комунист обаче, който веднага след промените си скъса партийния билет, аз не постъпих така. Защо да си късам билета? Но не знам дали с днешна дата съм партийка. Нямам представа", обясни още Мутафова.

И шефът на "Българе" се отказва

"На 7 октомври ще танцувам за последен път. Това съм го решил. Човек не може да играе вечно. Редно е да спре да танцува, когато може, а не когато не може!"

Казана дума - хвърлен камък! Христо Димитров, основателят на ансамбъл "Българе", обяви, подобно на Стоянка Мутафова, че слиза от сцената. С тази разлика, че тя иска да се връща. Навръх бенефиса Христо Димитров навършва и 50 г.

Реклама
Реклама
Реклама