Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7647021 www.bgdnes.bg

Изборите вървят с чалга

Софи Маринова, Азис и Бони се пробваха за депутати

Митко Пайнера изкара само ден в политиката, Сашка се гушна с царя

Когато преди седем години бившата първа дама на ГЕРБ Искра Фидосова поиска фолкдивата Софи Маринова да стане депутат, надали юристката е сънувала, че прави нещо като предизборно пророчество. Или нещо като дежавю.

Защото де факто чалгата от десетилетие е завзела не само кръчмарската сцена, но и политическата. И в тази предизборна кампания, ако и да не е стартирала официално, фолкът намери стабилно място в очите на избирателите. След амбициозната заявка, направена от Слави Трифонов за участие в бъдещата власт, фолкдинозавърът Милко Калайджиев също реши, че може да оправя бъднините на Свиленград.

Реклама

ДПС винаги са имали нюх към успешното представяне на избори, но тази година очевидно са решили да копират тезите на "Евророма" от 2005 година, като издигнат мустака на републиката за градоначалник на митническото средище. Самият Милко до последно шикалкавеше дали ще се опита да спечели избирателите в Свиленград, но в крайна сметка склони. И въпреки изненадата на мнозина потвърди един стар политически постулат - чалгата и изборите винаги вървят ръка за ръка.

Още през 2005 г. модата на звездите, мераклии за депутати, прати не кого да е, а лично Азис да се пробва да представлява нацията от най-високата трибуна. Фолкидолът трябваше да е водач на "Евророма" във Варна и Пловдив-област наред с още свои колеги, което превърна ромската партия в истински фурор. Хитрият ход на "Евророма" не свърши само с Азис, от щаба на формацията номинираха самата Софи Маринова.

Ромската перла се намърда в листата заедно с краля на лекия жанр, а за да са пълни щастието на избирателите и предизборните мероприятия, "Евророма" издигна и фолкдивата Бони - втора в листата за Враца. Азис получи две столици - културната и София, но за радост на феновете си не успя да смени звукозаписните студиа с жълтите павета. За баланс на силите партията пусна в състезанието и вечния плейбой Митьо Пищова, но за радост на манекенките в джакузитата, Митьо не успя да спечели депутатска банка и си остана с поренето на риби.

Чалгата все пак даде своята дан в политиката в лицето на Борис Дали. Хитовият изпълнител успя да спечели през 2007 година място в общинския съвет на Бобов дол и верен на девиза си "Ако не опиташ, как ще успееш", наистина опита и успя. Избирателите на Дали не са запомнили много от работата му като общинар, но наизуст знаят флагмана на творчеството му "Пиян".

А след като Борис Дали повлече крак, пътят на фолка към политиката бе трасиран, че и асфалтиран. Доказа го с кандидатура в същата година не кой да е, а създателят на компанията "Пайнер" Димитър Димитров. Инженер Митко Димитров, както е познат на цяла България, бе поставен начело на листата на ГЕРБ за Димитровград, ала политическата му кариера трая само един ден. Причината - цяла плеяда фолкдиви и служителки на кандидата за общински съветник излязоха в медиите с откровението, че ще пеят безплатно в кампанията на ГЕРБ и ако може, на лидера Бойко Борисов лично и на уше. Тъкмо симпатизантите на тогавашния столичен кмет и формацията му решиха, че изборната победа е в кърпа вързана с безплатните концерти на Емилия и Ивана, и Борисов съсипа всичко. Като отсече, че номинацията на Пайнера била направена зад гърба му и няма "да дам да се свързват в една дума чалга и ГЕРБ". Само за ден от първенец в листата собственикът на чалга империята "Пайнер" бе свален до нивото на общак в ресторантьорска кухня, а мечтите на фолкдивите да се отъркат до лидера на ГЕРБ се стопиха като носа на Преслава.

Реклама

Пайнера с кърваво сърце напусна битката за изборите и остана под давление на Борисов "да помага там нещо на партията". Да, както пее общинският съветник Борис Дали - "боли и болката ме реже като нож", но ГЕРБ нямаха друг избор и се лишиха от Пайнера и нежните му валкирии за изборите.

Симбиозата между фолка и политиката винаги е била силна, още от времето, когато Сашка Васева се оплака на премиера Симеон Сакскобургготски, че на митницата спрели четири зимни гуми, които съпругът й искал да внесе у нас.

Случката се разигра в парламента, а лично финансовият министър Милен Велчев обслужи жалбата на Дупнишката мадона. Тъй като царят не успя да я разпознае, сигурно защото Сашка бе прикрила щедрите си дадености с черен костюм. Но повлякла крак, фолкдивата трасира досущ като Борис Дали пътя на чалгата към жълтите павета и ако Слави Трифонов се смята днес за някаква екзотика в политическия живот, то миналото на лекия жанр в обвързаността му към властта показва, че всяко ново е просто добре забравено старо.

Реклама
Реклама
Реклама