Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7647790 www.bgdnes.bg

Чудотворна икона цери в София

Светинята дарена от анонимен мирянин

Копие на чудотворната икона на св. Богородица Всецарица от Ватопедския манастир на Атон пристигна в столичния храм "Въздвижение на св. Кръст" в кв. "Лозенец".

Така за първи път иконата със святото изображение на Божията майка и Христос, наречена още Пантанаса, идва за постоянно поклонение в столицата, съобщи пред "България Днес" новият предстоятел на храма отец Любомир.

Реклама

Иконата на св. Богородица Всецарица датира от ХVII век в манастира "Ватопед" на Света гора. Множество сведения на монаси и излекувани миряни свидетелстват за способността й да лекува страшни злокачествени заболявания. Известни са множество нелечими случаи на онкоболни деца и възрастни, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред нейната икона "Всецарица".

Копия на сакралния лик има още в Църногорския (Гигински - б.а.) манастир и църквата в софийското село Желява, показа проверка на вестника.

Чудодейната икона, положена в специален кивот - рамка, се съхранява все още в олтара на църквата. Тя ще бъде изнесена за първи път за поклонение в навечерието на храмовия празник на светата обител - на 14 септември. Дарена е от анонимен мирянин и е с внушителни размери, пред които вярващият човек остава изумен и преклонен.

Иконата е изографисана с традиционна техника и е с размери 100 на 130 см, като фонът е от 24-каратово злато. Точното копие на иконата е дело на Татяна Накова от Велико Търново. Инициативата за създаването на иконата е на дарители на храма. Тяхното желание е в църквата да присъства това изключително въздействащо изображение на Божията майка, което да напомня за молитвената помощ и закрила на св. Богородица. Иконата ще бъде положена на специален проскинитарий, така че богомолците постоянно да имат достъп до свещеното изображение.

Празникът ще започне на 13 септември от 18 ч. с архиерейска вечерня с петохлебие, отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата и храмовото духовенство. Тогава ще се състои и лития с чудотворната икона и тя ще бъде поставена за първи път в храма за поклонение от богомолците.

В празничния ден от 9 ч. еп. Поликарп ще оглави св. литургия, в която ще вземе участие и храмовото духовенство.

Реклама

На 14 септември ще бъде открита и новата учебна година за неделното училище за деца и възрастни към храма. Макар че функционира като енорийски храм едва от три години, църквата вече има неделно училище с 30-40 деца, които се събират всяка неделя след св. литургия. Организирани са и занимания за родителите, както и за други възрастни, също след богослужението. Те участват в библейски курс по изучаване на Светото писание. Има и курс по източноцърковно пеене.

Предстои да се организира и детски хор, като идеята е малките певци постепенно да научават песнопенията и да участват в богослужението. Прослушването за набиране на хористите ще се проведе на 29 септември.

Избавя и от зависимости

Свята икона е известна и със силата си да цери освен ракови заболявания, така и зависимости. Такъв е случаят с младеж, влязъл да се поклони на иконата във Ватопед. Тогава изневиделица излязла силна светлина от нея и ударила момчето в гърдите. Падналият на земята младеж изповядал със сълзи на очи, че живял неблагочестив живот и се занимавал с магии. Чудотворната икона помогнала на младежа да придобие духовен живот и да загърби досегашния си грешен път.

Реклама
Реклама
Реклама