Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7648087 www.bgdnes.bg

Афера за 1 милиард издава Николай Малинов

Русофил номер едно изловен навръх ЧРД

Нова партия, телевизия и проруска бизнес империя планирал да създаде бившият соцдепутат, обявиха от прокуратурата

Разследване за пране на пари е довело до разкриването като руски шпионин на бившия депутат от БСП Николай Малинов, обявиха на специален брифинг вчера от прокуратурата. По неофициална информация става дума за над 1 милиард лева, чийто собственик е руския олигарх Константин Малофеев, разкриха разследващите. Впечатляващата сума е трябвало да бъде инвестирана у нас за създаване на мощна бизнес групировка, способна да оказва влияние върху политиката и обществения живот.

Реклама

Докато разплитат аферата, експерти от финансовото разузнаване към ДАНС и прокуратурата попадат и на следи за шпионска дейност. Оказва се, че част от вкараните у нас милиони са използвани за финансиране на политически партии и организации с явно проруска насоченост.

"По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем", обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Макар и обвинен в шпионаж и престъпление против републиката, Малинов след разпит е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. Наложена му е и забрана да напуска България.

Заместникът на Цацаров Иван Гешев разкри и допълнителни подробности за действията на Малинов. Събраните до момента доказателства сочат, че той е работил за Русия от 2010 г. Като прикритие на местното разузнаване са ползвани две организации - "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. Зам.-шеф на първата и председател на втората е бившият генерал от КГБ Леонид Решетников. След пенсионирането си през 2009 г. Решетников е назначен за директор на новооснования Руски институт за стратегически изследвания. За него експерти твърдят, че всъщност е неофициалният аналитичен център на руското външното разузнаване. Като шеф на института Решетников многократно се среща у нас или в Москва с водещи политици от БСП и други леви партии като Корнелия Нинова, Георги Първанов и председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов.

Именно Малинов е човекът на руските служби у нас. От прокуратурата обявиха, че са открити и документи за това при претърсването на десетина адреса, ползвани от русофила в Перник, Брезник и София. От съдържанието на книжата става ясно, че Малинов е приемал да изпълнява срещу заплащане задачи на двете руски организации, обясни зам. главният прокурор Иван Гешев.

Сред документите е и докладна записка на руски език, изготвена от Малинов за геополитическа преориентация на страната ни към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

Реклама

След анализ на обстановката Малинов предлага и начин как България да бъде извадена от ЕС и НАТО, за да премине в проруска орбита. Самият той дава и конкретни идеи в пет стъпки. Те включват създаване на нова проруска партия, влиятелна телевизия, интернет сайтове, неправителствени организации и аналитичен център. С тяхна помощ трябва "неявно" да се упражнява влияние върху политическия живот у нас. Наред с това плановете на русофила предвиждат и създаване на мощна бизнес групировка. Тя трябва да се контролира от руския олигарх Константин Малофеев.

За да е адекватна икономическата база на русофилите, "ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност, по-голяма от половин милиард евро, от страна на Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев", пише Малинов в документите. Сред посочените активи на боса на КТБ са мобилен оператор и няколко военни предприятия.

Откритите документи сочат, че Малинов е планирал още през 2015 г. да създаде проруска телевизия, купувайки лиценза на фалиралата ТВ-7, която бе финансирана от Цветан Василев. Тогава контролирано от Малинов дружество е получило финансиране в размер на милиони евро от компания в Кипър, собственост на олигарха Константин Малофеев с цел финансирането на опита за овладяване на българските медии.

Румен Радев: Тезата е нелепа, абсурдна!

За смехотворна и нелепа обяви тезата за шпионаж в полза на Русия президентът Румен Радев. Държавният глава подчерта, че изисква от обвинението неоспорими факти за шпионаж от страна на български граждани.

"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти. Но тезата за шпионаж в полза на Русия е нелепа, абсурдна. Виждам, че управляващите, които се провалят с европейското ни развитие, компенсират с паническо търсене на враг", посочи президентът.

ДАНС изгони Решетников за 10 години

ДАНС издаде забрана на пенсионирания руски генерал Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години. По-рано вчера в личния си профил във фейсбук Решетников обвини САЩ, че са стартирали кампания "руски шпиони в България".

"От България пристигнаха много тревожни новини. Там, както се оказа, внезапно беше задържан секретарят на Българското национално движение "Русофили", бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов. Освен това от един ден няма връзка и с председателя на движението Николай Малинов", написа Решетников. В поста си той отбелязва, че по-рано журналист от "Ню Йорк таймс" внезапно го е помолил за интервю, като е насочвал въпросите "около имперски планове, глупости за възстановяване на монархията и Путин - цар".

"Опитват се да припишат няколко души на нашия "Двуглав орел", който работи само в Русия", подчертава заместник-председателят на Съвета на дружеството, като допълва: "Това е достатъчно за тях, за да ударят истинските български патриоти", пише пенсионираният генерал. И допълва, че "да нападат хора, които почитат жертвите, принесени от Русия при създаването на българската държава, могат само врагове на България".

Реклама
Реклама
Реклама