Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7648109 www.bgdnes.bg

Пловдивчани в бандата "Лос Булгарос"

Васил и Йордан задържани в Манагуа, Георги, Филип, Бойчо и Стоян на Бали

Участвали в кражби и клониране на банкови карти

Двама българи бяха арестувани при безпрецедентна операция в Никарагуа. От полицията съобщиха, че става въпрос за страховитата банда "Лос Булгарос". Общо 50 човека попаднаха зад решетките при акцията. Други четирима наши сънародници бяха прибрани в Индонезия, като съобщението дойде почти едновременно с това за "Лос Булгарос"

Сред задържаните 50 човека в Централна Америка са и обявените, като местна банда "Лос Булгарос". На пресконференция в столицата Манагуа заместник-комисарят на полицията в един от районите генерал Серхио Гутиерес съобщи, че 37 от хората са попаднали в ареста за извършване на грабежи с насилие, а 13 за продажба на дрога. Сред тях обаче са и българите Йордан Димитров Йорданов и Васил Стоянов Кафалов.

Реклама

"Те са извършители на кражби и клониране на кредитни и дебитни карти", обясни полицейският шеф. В българите са намерени два лаптопа, бормашина, преносими клавиатури за банкомати и друга техника, ползвана за точене пари от банкомати.

При арестите, които са станали и в други части на страната, са открити стотици килограми марихуана. Задържани са камиони, коли и мотори с фалшиви номера. Намерени са общо 13 огнестрелни оръжия, които според ченгетата са ползвани за извършване на различни престъпления. Униформените подробно обясняват с имена и снимки делата в ъндърграунда на различните арестувани. Сред арестуваните са и пет жени. Всички с изключение на Кафалов и Йорданов са никарагуанци. От полицейското съобщение и от отразяването в местните медии не става ясно дали всички задържани са организирани в общ картел, или са от различни престъпни групировки и една от тях е "Лос Булгарос". Факт е, че полиция и медии се съсредоточават именно върху нашите сънародници.

Проверка на "България Днес" показа, че Васил Кафалов и Йордан Йорданов са от пловдивския квартал "Изгрев". Преди години 41-годишният сега Кафалов е бил разследван за скимиране на карти в Италия. В последно време приятелите му знаели, че е на обиколка в Южна Америка, но нямали представа с какво се занимава. Иначе той се води на официална работа във фирма, регистрирана в село Първенец.

Почти по същото време бе съобщено и за четирима българи, арестувани за скимиране на банкомати, но на около 17 000 километра от Централна Америка - на индонезийския остров Бали. Това са 43-годишният Георги Стоянов, 54-годишният Филип Александров, 41-годишният Бойчо Ангелов и Стоян Александров, на 37 години. От местната Регионална полиция, подобно на колегите си от Никарагуа, събраха журналистите на пресконференция, като се похвалиха с ареста на българите. В нашенците са намерени скимиращи устройства, камери, които поставяли на банкомати, фалшиви дебитни и кредитни карти. Открити са и различни суми евро, щатски долари и местни рупии. Акцията започнала с ареста на Георги Иванов Стоянов. Прибран е, докато монтирал камера на банкомат.

Полицейският комисар Хенки Виджаджа поясни, че това се случвало в ресторант. Полицаи от специализиран киберпатрул забелязали какво прави мъжът и го подгонили. Той побягнал, но след гонитба из улиците ченгетата го настигнали и задържали. Веднага след това претърсили вила в Бадунг, където той бил отседнал с трима сънародници. Официално четиримата българи се представяли за туристи. При тарашите обаче се оказало, че се занимават със съвсем други дела. Криминалният директор на полицията в Бали обяви, че случаят все още е в процес на разследване и се проверяват банкови сметки, за които има подадени сигнали, че са източени. Четиримата са подведени под отговорност по различни членове на местния Наказателен кодекс, по които се предвиждат доста дълги години затвор.

Поражения от залавянето

Любопитен факт е, че от разпространените снимки на Георги Стоянов по едната му ръка се виждат специфични татуировки, подобни на красящите телата на японските организирани престъпни групи Якудза. Едното око на 43-годишния мъж пък е силно "бушонирано", като травмата вероятно е получена при залавянето му от местните ченгета.

Реклама
Реклама
Реклама