Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7649615 www.bgdnes.bg

Боксьорът Петър Белберов: Мога да бия испанеца!

Петър Белберов (+91 кг) е един от българските боксьори, които ще воюват за медалите на световното първенство в Екатеринбург (Рус). 29-годишният софиянец натрупа доста опит през последните години. Най-големият успех в неговата кариера е бронзовият медал от Евро 2015 в Самоков. Специално за читателите на "България Днес" Белберов сподели първите впечатления от шампионата на планетата?

- С какви очаквания се готвите за старта на боевете?
- Всичко е наред при мен. От целия отбор аз най-много ще чакам за първия мач. Ще се бия чак в понеделник с испанеца Аюб Гадфа. Това са цели осем дни. Не предполагах, че толкова дълго време ще стоя и ще чакам. През това време ще тренирам и ще поддържам форма. Малко тъпо се получава с това разпределение, защото, ако спечеля, ще се бия отново на следващия ден.
- Познавате ли добре вашия първи съперник?
- Да, бих се с него миналата година на шампионата на Европейския съюз в Испания (б.а. - победа на полуфинала за българина с 3:2 съдийски гласа). Преди мача с мен той беше надвил италианеца Клементе Русо. Добър съперник е. Борбено момче. Мисля, че мога да го победя. В нашата категория има доста класни боксьори. Ако спечеля, ще играя с първия поставен в схемата Камшибек Кункабайев. Той е с обратен гард и е неудобен. Бърз е.
- Как усещате вашата форма в сравнение с европейските олимпийски игри в Минск?
- Там бях във върхова форма. Опитах се да я запазя. Сега също съм много добре. Имам доста рутина от състезания. Вече няма никакви притеснения или емоции. Опитът много помага.
- Вие работите като програмист. Как успявате да съчетавате тази дейност с елитния спорт?
- Завърших магистратура и вече действам на свободна практика. Работя от нас или дори по време на лагери. Както и в момента имам проект. Положително е, защото това е като ментална тренировка. По подобен начин украинската звезда Васил Ломаченко е подредил своя ден. Готви се двуразово, а третата тренировка е ментална. Интелектуалното натоварване помага за фокуса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама