Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7650372 www.bgdnes.bg

Смрад от загробените прасета трови села

93 160 свине са под земята, местните се вдигат на бунт

Смрад от загробените прасета, умъртвени заради африканската чума, трови жители на десетки русенски села. Това показа проверка на "България Днес" сред населените места край Дунав, където бяха дадени най-много жертви от грухтящите животни.

Бунт срещу острата миризма, която се стеле най-силно и осезаемо сутрин и вечер, стягат в селата Бабово, Пет кладенци, Николо и Попина. Невъобразимата, по думите на местните жители, смрад се носи от местата, където са погребани прасетата от засегнатите наблизо свинекомплекси.

Реклама

Хората са притеснени не само от смрадта, но и от опасността за разнасяне на болестта, макар тя да е заразна само за прасетата.

Близо до русенското село Бабово, в отводнен язовир са загробени всички 40 000 прасета от свинекомплекса в Бръшлен, който бе засегнат от африканската чума. Вече цял месец от мястото се разнася неприятната миризма.

"Отивах към Сливо поле и бях спрял на асфалта. Духна лек ветрец и се разнесе ужасна миризма на мърша“, разказва Тодор Неделчев от Бабино.

Жителите на селата в региона се надяват, че при загробването на животните са спазени всички правила. Някои от тях обаче смятат, че тези мерки са недостатъчни.

"Труповете на прасетата трябва да бъдат изгаряни, а не да се разлагат. Даже сега чувам, че са се подували", допълва съселянинът на Тодор - Петър Михайлов.

От агенцията по безопасност на храните в Русе заявиха, че площадките, където се загробват животните, непрекъснато се наблюдават. Общият брой на умъртвените животни от четирите засегнати индустриални свинеферми в Русенско е 93 160 животни.

Реклама
Реклама
Реклама