Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7650391 www.bgdnes.bg

Партньор на Малинов управлявал фирма на Цветан Василев

И олигархът Малофеев със забрана да стъпва у нас

Асен Асенов купува и фалира бургаска телевизия преди опита да глътне ТВ7 от шефа на КТБ

Шефът на движение "Русофили" Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари, свързана с руския олигарх Константин Малофеев, и опит за създаване на организация, която да върне България в проруската орбита чрез работата си за обществото "Двуглав орел" на генерала от КГБ Леонид Решетников. Това обяви отново вчера на изслушване в парламента шефът на ДАНС Димитър Георгиев. От думите му стана ясно, че именно тези действия на Николай Малинов са причина за повдигнатото му обвинение в шпионаж.

Реклама

В опита да бъде обърната политическата ориентация на станата участвал и Цветан Василев. Планът бил руските другари да овладеят предприятия, контролирани от Василев, а с печалбите от тях да се купят медии и да се направи политическа партия, която пряко да влияе върху политиката на България. По информация на прокуратурата сумите, които е трябвало да се преперат, са около 500 млн. евро.

В парламента бе изслушан и главният прокурор. Без да дава повече подробности, Сотир Цацаров обяви, че след ген. Решетников и руският олигарх Константин Малофеев е получил 10-годишна забрана да влиза в България.

До момента разследващите не посочват имена на други български съучастници на Николай Малинов. Мистерия остава каква е и съдбата на останалите седем арестувани заедно с Малинов при акцията на ДАНС на 9 септември.

Проверка на "България Днес" показа, че един от най-близките хора на Малинов е управлявал фирма, свързана с Цветан Василев. Появата на бизнесмена Асен Асенов съвпада по време с описаната от прокуратурата схема за създаване на мощна проруска политико-икономическа групировка.

Влизането си в обръча на КТБ Асенов реализира в началото на 2016 г. и продължава близо година. Тогава той е избран за член на съвета на директорите на холдинговото дружество "Хедж Инвестмънт България". Фирмата е контролирана от Цветан Василев чрез анонимна офшорка. Според обвинителния акт за фалита на КТБ дружеството е сред най-големите получатели на кредити от банката. С тях са закупени военните заводи "Дунарит" и "Авионамс".

Малко преди това Асен Асенов чрез фирма "Праймедия" обявява, че е купил за 32 млн. лева ТВ7, която до тогава се контролира от Цветан Василев. След като се хвали със сделката, Асенов обявява, че шеф на телевизията става неговият приятел и бизнес партньор Николай Малинов.

Реклама

Сделката така и не се реализира след съпротива от властите, пише в свой доклад Малинов до руските си партньори. В същия момент според разследващи през 2015 г. е засечен превод на милиони евро от компания на олигарха Малофеев към контролирана от Малинов фирма за овладяване на български медии. Разследващи твърдят, че милионите са свързани с покупката на ТВ7.

Покрай обявяването на Николай Малинов за шеф на ТВ7 самият той се хвали в интервюта, че от "18 години е представител на 11 рускоезични телевизии за Балканите" и е познат в телевизионния бранш. Формално каналите се представляват от фирма "Стар тв", чиито собственик е дългогодишният бизнес партньор на Малинов Асен Асенов.

В миналото двамата имат и друг безуспешен опит да станат тв босове, припомниха техни другари.

През 2002 г. имената на двамата се появяват покрай покупката на бургаската телевизия "Рент". Официален собственик става Асенов, но в морския град като такъв е сочен партньорът му Николай Малинов, пише в свой материал по темата месният сайт Флагман. По това време шефът на русофилите е изключително близък до президента Георги Първанов. Малинов дори е част от кортежа на Първанов при посещението му за официалното откриване на фестивала "Бургас и морето".

Шефът на русофилите: Обвинението в шпионаж е обида за мен

Квалификацията "шпионин" е изключителна обида за мен. Може да съм получавал пари от Русия, но това е по легално сключени договори и съм си плащал данъците за тях, коментира повдигнатото му обвинение пред Би Ти Ви шефът на сдружение Русофили Николай Малинов.

Той обяви, че с действията си защитава открито кауза, в която вярва, а това не е престъпление.

"Едно от обвиненията е, че съм имал планове да правя партия, но не знам намеренията да са подсъдни", обясни Малинов и допълни, че открито обявените намерения на русофилите да променят външната политика на страната също не е престъпление.

„Това, че съм следил сделките, свързани с Цветан Василев - ами, да! Следя ги, тези, които купиха предприятията му, те трябва да бъдат преследвани. За намерение ли ме преследват?", коментира Малинов.

Реклама
Реклама
Реклама