Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7650406 www.bgdnes.bg

Легендата Аспарух Никодимов: Балъков да не играе по чужди гайди

Футболът ни е под дъното, треньорите са като чиновници

Кой е той

Аспарух Никодимов е едно от големите имена в българския футбол. Като играч става 6 пъти шампион с ЦСКА, участва за България на две световни първенства и достига полуфинал за КЕШ с "червените". С националите печели и сребърен медал от олимпиадата през 1968 г. Като треньор на три пъти води "армейците" и печели общо пет титли. С него начело ЦСКА отстранява актуалните европейски шампиони "Ливърпул" и "Нотингам" и достига до нов полуфинал за КЕШ през сезон 1981/1982 г. Пред "България Днес" Паро споделя мнението си за националния отбор и българския футбол.

- Г-н Никодимов, хареса ли ви играта на националния отбор в мачовете с Англия и Ейре?

Реклама

- Срещу Ейре играха малко по-добре от гостуването на Англия. Но накрая допуснаха много груби грешки и логично загубиха. Малко по-свежи бяха, отколкото на "Уембли". Но трябва да се пускат по-млади момчета да се обиграват. На тези играчи това им е върхът, така че няма как да направят кой знае какво.

- Нормално ли е вратар на 37 години тепърва да дебютира за националния отбор?

- Не е нормално, разбира се. А и видяхме какви грешки допусна за два от головете на Ейре. Разбирам досега да е бил национал и да играе до 37 години. Но тепърва да прави дебют... Каква перспектива има пред него?

- Как виждате бразилците Марселиньо и Вандерсон в тима на България?

- Светът вече е такъв, че в много национални отбори се използват чужди играчи. След като са им дали българско гражданство, могат да играят. Специално за Марселиньо повиквателната беше грешка, той не игра и за "Лудогорец" дълго време. Нивото му е паднало, той вече е на 35 години и едвам ходи. Каква перспектива имаш с него? Ако сложиш бразилец и българин на кантар и са със сходни качества, аз винаги бих предпочел да викна нашия играч. Вандерсон също не допринесе с нещо кой знае какво.

- Все още имаме шансове за класиране чрез Лигата на нациите, но имаме ли място на европейско първенство?

- Ако отидем на европейско, какво ще правим? Ще гледаме другите как играят. Ще стискам палци, но на този етап нямаме класни играчи. Само вижте в какви отбори играят футболистите ни и всичко става ясно.

Реклама

- Георги Сърмов например играе в трета дивизия на Германия, а отборът му е на предпоследно място.

- Да, а и също е на трийсет и няколко години. Той досега не е бил национал, а тепърва ще става. Не са нормални тези неща. Тук може да има нещо друго - да налагат на треньора кой да слага в състава. Това ако е така, е пагубно. Нашият футбол е пропаднал под дъното. Да се правят такива търгашки сметки кой да повикаме в националния, за да можем да му намерим нов отбор...

- Трябва ли да се остави Красимир Балъков да работи на спокойствие?

- Той, ако иска да работи дългосрочно, трябва да взима решения и да следва собствен път. А не да слуша тоя или оня. Малко ще се опълчиш. Няма да играеш по нечия гайда. Най-голямата отговорност носи треньорът. Ако няма успехи, ще го сменят. Затова той трябва да прилага своите идеи, пък каквото стане. Човек трябва да има самочувствие и да покаже някаква гордост, а не да бъде послушен. Като падаш - падай прав. Ако се раздаваш до край във всеки мач, никой няма да ти каже нищо. Нямаме Гунди, Чико или Стоичков.

- Доколко ниското ниво на първенството се отразява на националния отбор?

- Разбира се, че се отразява. Водещите отбори се напълниха с чужденци. Разград колко национали имат, без да броим бразилците? Георги Терзиев и Антон Недялков, който не е тяхна рожба, а е откраднат от ЦСКА.

- Добре ли е за българския футбол "Лудогорец" осем пъти поред да е шампион?

- Когато заслужават, не можеш да им кажеш нищо. Малко години имаше, в които можеха да бъдат изместени. ЦСКА беше близо веднъж. Така наречените ни грандове вече не са никакви грандове. И ЦСКА, и "Левски" са далеч от това, което трябва да бъдат. Много неща трябва да се променят, за да стигнат нивото на "Лудогорец". Иначе те може и 15 пъти да станат шампиони.

- Има ли ЦСКА шансове за титлата този сезон?

- Вижте, всеки има шанс. И ЦСКА, и "Левски", и "Локо" (Пд). Но всичко зависи от тях. Видяхте ЦСКА колко точки загуби срещу по-слаби отбори, така беше и миналата година. Това показва, че все още не са готови. Няма какво да се заблуждаваме, трябва да казваме нещата такива, каквито са. Не искам да критикувам, ЦСКА има ръководство и треньори. Аз само го подкрепям. Хората разчитат този отбор да играе на ниво и да ги радва. Въпреки че това не се случва, публиката ги подкрепя в цялата страна. Има мегдан за развитие отвсякъде.

- В "Левски" имаше доста промени, вдигнаха ли нивото си?

- Те започват да се стягат. След като Васил Божков е поел клуба, той няма да допуска някои неща, които досега са се случвали. Направили са една крачка напред, но все още нищо не са постигнали.

- Има ли надежда за българския футбол. Отново се говори за стратегии, за петгодишни планове?

- Вече ми омръзна от тези стратегии, от тези купешки изрази. Преди години имахме избор от много деца. Още от ученическите първенства харесвахме някои момчета. Сега футболът има голяма конкуренция от други спортове. Компютрите и таблетите също са конкуренция. Децата трябва да се научат да обичат футбола. Изисква се много работа. Не треньорите да работят като чиновници. Имат тренировка по час и половина, после стават и си тръгват. Навремето аз обикалях всички училища в Димитровския район и организирах първенства между тях. Така виждаш хиляди деца и избираш най-добрите. Ще обикаляш, ще търсиш. Сега след тренировка всички си вдигат шапката и си заминават. Говоря не само за треньорите. Всичко тръгва от БФС, рибата се вмирисва откъм главата. Нужна е много работа. Как да привлечеш децата на тези стадиони? Преди сядахме заедно цесекари, левскари, слависти, шегувахме се помежду си. Сега не знаеш кой ще те цапардоса отзад. За съжаление живеем в такива времена.

Реклама
Реклама
Реклама