Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7650779 www.bgdnes.bg

Зоват да се ваксинираме против грип

Вероятността да се разболеем от грип е два пъти по-малка при използването на ваксина. Това заяви категорично проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му е хубаво човек да си купи двете противогрипни лекарства, които са скъпи, но ако се употребят в първите 24 часа, на другия ден ще сме здрави и няма да разболеем семейството си.

Реклама

Проф. Кантарджиев уточнява, че в следващите години възрастни хора над 65 г. ще бъдат ваксинирани безплатно при тяхно желание. Целта е след 2022 г. да има възможност всеки четвърти възрастен да се ваксинира. У нас 2,4% от хората се ваксинират. В САЩ 80% от сестрите и 60% от лекарите са имунизирани. В България много малък процент от лекарите са имунизирани, не сме за пример, посочи той.

Проф. Кантарджиев силно се надява това лято благодарение на мерките епидемията от морбили да изчезне.

"Последната седмица има три болни деца под една година. Майки, пазете си децата! Не ги водете насам - натам", призова той.

Учебната година ще е изпитание според него и ще се види дали сме се преборили със заболяването. Изпитание за страната ни ще е и западнонилската треска.

"Имаме доказани 5 случая на заболяването у нас, но топлото време продължава, както и ухапването от комари", обясни професорът.

Реклама
Реклама
Реклама