Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7651766 www.bgdnes.bg

Двама гонят медали на световното по щанги

Божидар Андреев (73 кг) и Васил Господинов (109) са с най-големи шансове за медали и силно представяне на световното първенство по вдигане на тежести в Патая (Тайл). Това разкри старши треньорът на националния отбор Иван Иванов преди заминаването на тима през следващата седмица. Надпреварата стартира във вторник. България ще бъде представяна от седем тежкоатлети.

"Божидар Андреев показва много добри резултати. Ако успее да закове 345-350 кг в двубоя, ще се бори за отличие", смята Иван Иванов.

Реклама

Според предварителните заявки в категория до 73 кг. 22-годишният българин е шести. Васил Господинов е четвърти в класацията с предварителен анонс на постиженията.

"Господинов се намира в отлична форма. Не съм го виждал толкова добре да вдига. Хубавото е, че започнахме лагер още от май - допълни Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона '92. - Разчитам на него и на Божидар за място в Топ 8. Стилян Гроздев (67) и Юндер Бейтула (81) също са добре, но при тях има непостоянство. Георги Шиков (109 кг) продължава да го мъчи травмата в коленете, но той се бори. Когато набере скорост, усеща болки, заради които трябва да почива. При жените Даниела Пандова (45 кг) е девета по заявки. Мая Иванова (55) също беше добре, но получи известни женски проблеми."

От тима ще отсъства младата надежда Ангел Русев (55 кг). Той беше с шеста заявка, но на едно от последните контролни състезания е ударил ръката си.

"Китката му е спукана. Надявам се да мине. При него има отлично подобрение на резултатите", обясни Иван Иванов.

Старши треньорът остана много възмутен от новата система за спечелване на олимпийски квоти. Претендентите участват в турнири от различен ранг и печелят точки.

"Много късно обявяват датите на състезанията и това ни пречи да направим планове - уточни Иван Иванов. - Ние трябва да се съобразяваме с бюджета и да гоним състезания в Европа, които излизат по-евтино."

Топ 8 от състезателите в ранглистата получават квоти. За всеки континент е предвидена и още една. Крайната бройка от по 14 състезатели в категория се оформя от "уайлд кард".

Реклама
Реклама
Реклама