Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7653627 www.bgdnes.bg

Легендарната грация Мария Петрова: Тасева е лидер на нашия тим

Големият въпрос на световното е кой ще издържи на напрежението, смята бившата гимнастичка

Неви трябва да се пребори

Важно е да задържим позиции

Легендата на българската гимнастика Мария Петрова продължава да следи отблизо любимия спорт. 3-кратната абсолютна световна шампионка е вицепрезидент на федерацията. Специално за читателите на "България Днес" любимката на феновете сподели своите впечатления от предстоящия шампионат на планетата в Баку. Състезанието, което е и олимпийска квалификация, започва в понеделник.

Реклама

- Г-жо Пертова, в каква форма са нашите гимнастички и какво можем да очакваме от тях?

- Сигурна съм, че треньорите и състезателите са дали най-доброто от себе си. Подходили са отговорно към подготовката и шампионата. Вече имаме една олимпийска квота с ансамбъла от световното през 2018-а в София. Важно е да задъжим челните позиции. В индивидуалната надпревара искрено се надявам момичетата да представят по най-добрия начин съчетанията и да вземем двете квоти.

- Катрин Тасева и Боряна Калейн ще ни представят в многобоя. Само най-добрите 16 ще вземат квоти. Какви са шансовете на българките?

- Сигурно ще прозвучи балално, ако кажа, че конкуренцията е огромна. Всички се развиват, за да станат по-добри, така както и ние. Нашите момичета са готови. Въпросът е кой ще издържи на психологическото напрежение. Катрин и Боряна са стабилни състезатели.

- 2019-а е една от най-добрите в кариерата на Тасева. На какво отдавате стабилизирането и постоянството в нейната игра?

- Състезателят трябва да има освен физически качества и психическа стабилност. Катрин умее да преодолее проблемите. Оставя ги зад нея, за да бъде стабилна. Последният сезон издържа четирите съчетания без груби грешки. Това я прави лидер в нашия тим.

Реклама

- Способна ли е Боряна Калейн да блесне с целия си талант точно сега?

- Ярка състезателка! Запомня се! Много чужди специалисти говорят непрекъснато за нейните фуетета, които само тя прави по толкова красив начин с подобна висока стойност. Следя нейното развитие още от девойки. Притежава голям потенциал. Сега мисля, че отговорността може да й дойде малко в повече. Вярвам, че ще се справи и стегне. Въпрос е на концентрация.

- Невяна Владинова ще играе само на два уреда. Ще бъде ли това допълнителна мотивация, за да може отново да се бори за лидерската позиция в тима?

- Неви е извоювала своето място в тима. Доста дълго се мъчеше с травма. По-трудно влезе във форма. Всичко зависи от нея. Има качествата. Важното е да успее да се пребори. Трябва да накара тялото й да бъде във форма, дори когато й тежи. А когато дойде състезанието, да изключи всички нерви.

- Ще бъде ли по-спокойно на ансамбъла, след като вече има квота за олимпиадата?

- Има две цели на световното. Квоти и медали. Отличията са по-бързото проявление и постижение. Квотите са с по-голяма тежест като отговорност. Ансамбълът се задържа в Топ 3 на всяко едно състезание. Ще се опитат да останат там. Те могат и са конкурентно способни на останалите. В хода на годината много съчетания - и наши, и тези на конкурентите се променяха. Прави се с оглед да се постигне по-голяма трудност за повече точки. Нямаш представа докъде са стигнали съперничките. Затова отговорността не спада.

- Какви са шансовете на олимпиадата да се дават комплекти медали и за отделните уреди, а не само за многобоя?

- Тенденцията в олимпийското движение е да се изравнят позициите на мъжете и жените в спорта. Имаме място в битката за повече медали. Сега раздават 3 отличия в анасмбъла и 3 в индивидуалното. Ще бъде по-добре, ако има финали на уредите. Гимнастичките ще получат нов шанс на следващия ден. Имаме огромна публика. Феновете очакват тези промени.

Реклама
Реклама
Реклама