Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7653788 www.bgdnes.bg

Почина съпругата на Тома Спространов: Сърцето ми спря от болка!

Журналистът разпродаде плочите си, за да купува лекарства на жена си, хранеше я като бебе

"Спря ми сърцето от болка. Моята Гергана я няма вече". С тези думи най-популярният музикален журналист Тома Спространов се прости с голямата си любов - Гергана Лазарова, дългогодишен редактор на "Пулсиращи ноти". Гергана си отиде на 10 септември. През последните години тя бе почти парализирана, а журналистът се грижеше за нея като за малко дете.

Реклама

"Много се измъчи, горката. А най-тъжното е, че нямаше как да й помогна. Започнах да продавам плочите си, защото нямам нищо друго ценно, което да продам. Месечно за основните лекарства за паркинсона й, без да смятаме аспиринчетата и седалгинчетата, ми бяха нужни 235 лева. Здравната каса за едно лекарство, което струва 76 лв. за месец, прави намаление 6.20 лв. Направо да ги стреляш с картечница. Хонорарът ми за един месец за предаването "Пулсиращи ноти", което водех всяка седмица, беше 124 лв. По 30 лв. на предаване. А за предаването "Любими до болка" ми дават по 14 лв.", сподели преди време Спространов.

"При болестта на Паркинсон, от която тя страдаше, главният мозък не може да "каже" на краката да ходят, а ръцете треперят. Налага се да я храня с лъжичка, къпя я, подстригвам я. Беше като едно голямо дете. Много рано сутрин й е по-лесно да ходи и правим съвсем мъничка разходка около нас в градинките, защото, ако й спрат краката, как да я върна? А ние живеем на петия етаж и нямаме асансьор. Така че всичко, което правим, е точно измислено, за да не стане беля. Винаги я държа за ръка, като вървим, за да не залитне. С нея живеем заедно вече близо 30 години", казва през сълзи Тома.

Любовта на двамата започва стъпка по стъпка. Тя е музикален редактор и често пътува със Спространов из страната, за да представя предавания. „Сега с течение на годините мога да кажа, че по-голяма любов е не бесният секс на млади години, а да се грижиш за болен човек, двамата да сте едно цяло - това е истинската любов", категоричен е култовият за поколения българи радиоводещ.

За състоянието на любимата си Спространов научава преди повече от 10 години. И докато тя може да се грижи за себе си, всичко е ок, до момента, в който нещата излизат извън контрол. "Когато можех, я взимах със себе си, притичвах през 30 минути при нея, докато четях лекции за Майлс Дейвис, Кърия или човека с кривата свирка Дизи Гилеспи", разказва журналистът.

Първите пристъпи на болестта се проявяват, когато Тома и Гергана са във Франция. Както се разхождат, краката на Гергана спират, сякаш се заковава като пирон. Никой не подозира, че тази здрава жена, с която обикаля всички планини, ще стане 90% неподвижна. Гергана е победителка на 100-километровия софийски маратон. Спортисти с екипи дишаха прахта й. Гребала е по Дунав с кану от Видин до Силистра, а детето й вътре в лодката с нея. "Беше голям човек и истински приятел. Няма какво да кажа, боли ме, много. Сякаш част от мен си отиде", тъжен е Тома Спространов.

Животът на Тома е като слалом между безброй славни музиканти, но опасан от любовта и съдбата на две жени. С англичанката Джудит, за която се жени драматично, имат три деца и осем внуци. После обаче се сближава с колежката си от студиото Гергана.

Редакцията му изказва съболезнованията си!

Първата жена е англичанка

Първата му любов е англичанката Джудит. Минават през иглени уши, за да се оженят. Тя пристига в Пловдив като учителка в английската гимназия, а Тома е вече популярен музикален водещ. Но в община Пловдив три пъти отказват да ги оженят, защото момичето е от капиталистическа страна. Накрая Спространов праща молбата до Президиума на Народното събрание и Кръстю Станишев дава благословията да се оженят. Той се оказал студент и приятел на дядо му Тома Спространов. Джудит и Тома оправдават доверието на соцвластта - като сключват брак през 1972 г., и двамата искат да живеят в България. За разлика от трите им деца Георги, Филип и Мария, които са в Англия. Но всяко лято фамилията се изсипва с внуците при Спространов. Джудит кара и пенсията си у нас. От 2000 година пък Тома Спространов заживява при Гергана в София.

Реклама
Реклама
Реклама