Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7654684 www.bgdnes.bg

Полковник пази пушката на Левски

В колекция от 400 оръжия! 

Дякона я дал на прабаба му да варди парите на революционерите 

Доли ТАЧЕВА

Полковник пази пушка на Васил Левски. Апостолът на свободата я подарява на неговата прабаба и до днес тя е неизменна част от колекцията на доц. Георги Маринов.

"Прабаба ми Параскева Вълчева е била касиер на революционния комитет във великотърновското село Русаля. Били са много близки приятели с поп Матей Преображенски - Миткалото. Тя е подарила част от неин имот за построяване на църква и най-вероятно това ги е сближило", разказва пред "България Днес" доц. Маринов.

Реклама

Амелята Парашкева има тежка съдба. Баща й умира в ръцете й, пребит до смърт от турците. Тогава тя се зарича да отмъсти. Именно затова приема да стане касиер на тамошния революционен комитет. Васил Левски често се отбива при нея. Лично той връчва пушката на Вълчева. С нея смелата българка ходи до Велико Търново, за да отчита членския внос.

"Нейната къща се превръща в склад за оръжия. Там са се отбивали Бачо Киро, Георги Измирлиев, а по-късно и Стефан Стамболов", разказва наследникът на Параскева.

Пушката, подарена от Апостола, дълго време е служела за подпора на вратата на една лятна кухня на семейството на Маринов. Дядо му често разказвал славната история, но Георги бил все още дете и не обръщал особено внимание на думите.

"По-късно баща ми започна да рови по архивите и действително намери спомени от това време и за тази прабаба. Тя е носила пушката на рамо, облечена само в черни дрехи. Много са се страхували от нея, защото е била много буйна", връща се назад полковникът, който служи над 45 години в армията.

Георги Маринов притежава най-богатата колекция на оръжия у нас. Работи като преподавател, вещо лице и оценител на оръжия. Апартаментът му в столицата прилича на истински революционен музей, където е подредил над 400 пушки, пистолети, ятагани и саби. Някои са му подарени от приятели, други сам е издирил и купил.

Реклама

"Събирам ги от над 50 години. Страстта ми се предава по наследство. В цялото ми семейство няма човек, който да не е бил свързан с оръжията или армията", разказва още колекционерът.

В хола си Маринов държи пушките от Освобождението и Втората световна война. Сред ценните му експонати е и първообразът на револверите. В света съществуват няколко сибирски пиперници с четири цеви. Маринов притежава такава с пет, която я прави уникална. Колекцията му е толкова голяма, че почти всяка година обикаля различни изложби в страната. Автентичните оръжия често участват и в исторически събития. Целия си живот доцентът посвещава на историята, защото е организатор на едни от най-големите възстановки у нас. Той е и председател на Сдружение национален съюз "Единение", който се занимава с издирване, съхраняване и популяризиране на националните традиции - нещата, които държат българския дух буден.

В свободното си време доц. Маринов обича да се занимава и с дърворезба. Зад гърба си вече има десетки издялани дръжки на ножове.

"Това много ме успокоява. Когато имам свободно време, не пропускам да отделя време и на това си хоби. В началото не беше лесно, но с времето човек свиква. Отнема ми около ден или два да изработя една дръжка", допълва Маринов.

Реклама
Реклама
Реклама