Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7655662 www.bgdnes.bg

Малката Бирма отскачал до София преди ареста

До София преспокойно си е отскачал Георги Станоев - Малката Бирма, докато официално прокуратурата го издирва по цял свят, показа проверка на "България Днес". Повод за похожденията му са бизнес дела, показват документи, публикувани в Търговския регистър.

Официално Малката Бирма повече от година е в списъка на Интерпол във връзка с разследването срещу семейството му. Той бе обвинен задочно като част от престъпна група заедно с баща си Евлоги - Голямата Бирма и брат си Антон - Средната Бирма. Спецпрокуратурата твърди, че те са част от престъпна група за производство на цигари без бандерол. До обвиненията се стигна, след като в края на август м.г. криминалисти удариха 4 фабрики за незаконни цигари - в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и село Ясен. Иззеха 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии папироси от различни марки за над 1,5 млн. лева.

Реклама

Докато антимафиотите изясняват кои са босовете на бандата, Станоеви си плюят на петите. Това кара прокуратурата да ги обвини задочно, а снимките им се появяват в сайта на Интерпол.

Присъствието на Георги Станоев в списъка с издирвани бандити не е пречка той да си идва до родината. Повод за посещенията е съдбата на легалния му бизнес. Като съвестен гражданин и предприемач Станоев предпочита лично да се убеди, че фирмите му се развиват добре. Това вероятно го кара да присъства на общите им събрания, за да приеме задължителния годишен финансов отчет.

Първата поява на Малката Бирма е на 14 януари тази година. Тогава той заедно със своята съдружничка оформя документацията и се подписва лично под изготвения протокол за дейността на "Евро Тайм 2001", показва официалният документ. Фирмата се занимава с продажба на бързи закуски в собствени заведения. Бирмата и партньорката му решават да не разпределят печалба.

На 18 март тази година Георги Станоев отново е в София, за да нагледа другото си дружество "Метал Маркет 1". Дружеството се занимава с търговия на дребно и има над половин милион лева оборот за 2018 г., става ясно от приетата от Бирмата документация.

След края на общото събрание Станоев се изнася към Дубай, където според запознати живее през последната една година. Там преди дни е заловен от месните власти при опит да напусне емирството. Заедно с Бирмата ченетата закопчават и друг издирван от Интерпол нашенец - Иван Танев-Универсалния, обвинен за източване на ДДС.

Според близки до фамилията Станоеви, цигирани от сайта "Трафик нюз", Малката Бирма няма да се противи на започналата процедура по екстрадиция в България. Така пристигането му у нас се очаква да стане факт до края на месеца. Тук според юристи едва ли ще се застои много в ареста въпреки повдигнатите му обвинения. Твърди се, че доказателствата срещу Станоев-младши са доста съмнителни и косвени, което прави проблематично изправянето му пред съда. За това и по съвет на свои познати Малката Бирма избира да се предаде, за да се свърши веднъж завинаги с издирването му.

Реклама

Родата вече е на свобода

На свобода след издирване и доброволно предаване са и другите двама членове на фамилията, обвинени за нелегалните цигари.

Първи се появи братът на Евлоги - Антон Становев - Средната Бирма. В края на ноември миналата година, придружен от адвокат, той се яви в спецпрокуратурата. Пред изумените криминалисти Антон обясни, че след като чул за издадената заповед за арест, се стреснал, захвърлил е телефона си и е отишъл в Брезово да бере сливи. След като прекара няколко дни в ареста, Средната Бирма бе пуснат на свобода срещу 10 бона.

Междувременно у нас цъфна и бащата Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Пред съда той обясни, че по време на акцията в края на август е бил в Гърция. Когато се е върнал, разбрал от медиите, че е издирван, и се предал. Съдът реши, че той няма да се укрие, и го пусна срещу 50 бона гаранция.

Реклама
Реклама
Реклама