Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7656090 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Овчаров: Дракула пренаписва историята

На територията на страната ни има всичко от всяка епоха

Кой е той?

Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново. Става доктор на историческите науки на 43 г., а на 45 - професор. Преподава в Нов български университет, в Московския славянски университет и е старши научен сътрудник в БАН. Автор е на близо 50 книги, над 300 статии и научни студии. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоунс.

- Проф. Овчаров, археологическото лято приключи. Много нови открития опъстриха картата на страната ни през тази и последните години. Каква е ролята на нашата археология, на културното и историческото ни наследство?

Реклама

- Огромна, разбира се. Доказва го фактът, че по територията на страната ни има 43 000 археологически паметника. Тази баснословна цифра предполага непрестанна работа не само през последните години, а през последните няколко десетилетия. Вижда се, че от недрата продължават да излизат и нови изключителни находки, които са много важни открития не само за българската, но и за световната археология. Тук вече обаче не става дума за чиста археология в академичния смисъл на думата, а и за крайната необходимост на един културен туризъм като естествено продължение и резултат на спецификата на тази наука, който ние трябва да развием. Имаме светлия пример на гърците и италианците, а категорично мога да заявя, че в Европа след тях ние сме най-богати в археологическо отношение. Срезът през времето показва, че по нашите земи са отпечатани характерите на всички възможни епохи в развитието на човечеството, като се тръгне още от самото му зараждане. Тоест тук има всичко. Поради тази причина откритията предизвикват и голям медиен интерес, което е повече от нормално, а и необходимо, ако искаме в действителност да превърнем нашата културна напластеност в едно всеобщо общочовешко благо.

- Приключиха разкопките в Перперикон? Какъв е резултат от тазгодишната кампания в Източните Родопи?

- Крайно плодоносен, ако мога така да се изразя. Изключителен напредък имаме в разкриването на сектора, част от южния квартал. Вече имаме редица жилища от XIII - XIV век. Достигнахме и до пласт, свързан с периода X - XII век. Открихме много кръстове, бронзови и медни от периода на Средновековието. Имаме и много монети, които са от същия период. Разбира се, няма как да пропуснем и уникалните монетите на Иван Асен II, които открихме. Те са много редки, тъй като са първото документирано монетосечене на български владетел. Бронзови са, със сребърно покритие. Както вече съм обяснявал, на една от тях може да се види, че той е коронясан за цар от свети Димитър Солунски, а на друга, че коронясва Емануил, сина на Теодор Комнин. Монетите, които до настоящия момент са открити в цяла България от времето на цар Иван Асен II (1218 - 1241 г.) са 27-28. Важно е да се отбележи, че тези монети се секат след 1230 г. По това време цар Иван Асен II разгромява армията на може би един от най-силния византийски владетели, а именно Теодор Комнин. Така под българско владение се връщат Беломорието, Тракия, Източните Родопи. Така влиянието на цар Иван Асен II достига до Солун. Монетите доказват това, както и че българският владетел поставя във втория по големина и значимост византийски град свое протеже - Емануил Комнин. Ще кажа, че се надявам до края на годината да отвори врати и посетителският център на Перперикон, където желаещите ще могат да видят отблизо откритията на археолозите. За тази година точни цифри на туристите, посетили Перперикон, не мога да посоча, но те със сигурност са хиляди.

- Разкажете малко повече за разкопките на древния град Мисионис край Търговище.

- Мисионис е един огромен късноантичен и средновековен град с изключително значение. Споменат е от Мохамед ал-Идриси, арабски географ, като голям търговски център. Разкопките там са наченати още от моя баща проф. Димитър Овчаров и за щастие ние сега ги продължаваме. Открити са вече четири базилики и други църкви, много сгради с уникална запазеност. Става дума за едни голям духовен епископски център. Именно оттук е започнала и мисията на Андрей Първозвани, който е бил апостол, отговарящ за днешната Североизточна България. През този сезон екипът успя да проучи хореума - зърнохранилището, както и сгради северно от голямата базилика. Уникална е и четириметровата крепостната стена, която е запазена изключително много. Разбира се, това е цял град и ни трябва време, за да разкрием всичките му потайности?

- И може би една от големите сензации остават разкритията ви в свищовската крепост "Калето" и свързаният с нея граф Дракула. Какво е значението на откритието?

Реклама

- Свищовската крепост пази сериозни доказателства за величието на Второто българско царство, преди то да падне под османско робство. За първи път обаче ние доказваме, че именно тук е пребивавал Влад Цепеш. До момента са разкрити два пласта. Първият е от XV - XVI век, в който откриваме връзката на т.нар. граф Дракула със свищовската крепост. Вторият е с датировка от XIII -XIV век, който ще ни даде изключителни сведения за Второто българско царство. Откритите гюлета за кулеврини (оръдияq използвани не по-късно от XVI век) показват достоверността на историческия извор, даващ информация за сблъсъците между граф Влад Цепеш - Дракула и османците, които са се водили именно оттук.

Предстои да издам книга за Дракула, или както само по себе си говори работното заглавие - "Българската истина за Дракула". В нея представям перспективата на българксата история и учени за емблематичния и дори митичен Цепеш. Дракула и изобщо власите през XV - XVI век говорят на прекрасен български език. Като родословие са свързани с българските царски династии, продължават българските традиции след загиването на българското царство. Може дори да се каже, че българите са основен елемент в културата и развитието на север от Дунав. Това трябва да се покаже на хората и те да го научат. Тъй като в румънската историография днес дори не можем да открием името България. Става дума не само за Дракула, а и за останалите влашки войводи, които до голяма степен са приемници на българите. Това, разбира се, е свързано с разкопките в Свищов от тази година. Археологията ни дава доказателства, а ние ще ги пренесем на страниците на историята.

Реклама
Реклама
Реклама