Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7657563 www.bgdnes.bg

Мор на къртици и катерици в Борисовата

Мистерия в столицата 

Измирането съвпада с пръскането срещу кърлежи и гризачи 

Катерици и къртици мистериозно измират в Борисовата градина в столицата!

Граждани се натъкнали на безжизнените трупове на животни през последните дни. "Наскоро намерих умряла катерица и дори я снимах. Скоро след това една разплакана жена ми обясни, че и тя е попаднала на труп. Направи ми впечатление, че и двата случая са в един и същ район, а не става въпрос за отдалечени части на Борисовата градина. И преди сме виждали мъртви животни, но през няколко месеца, докато тук говорим за няколко дни. Последната тревожна новина е, че са открити и две мъртви къртици", разказа пред "България Днес" Петър Кръстев, който полага грижи за катериците в най-големия парк в София и всеки ден ги храни и обгрижва.

В социалните мрежи напрежението ескалира, защото масовата мор съвпадна с разлепените бележки, че се извършва пръскане срещу кърлежи и гризачи.

Реклама

"Не казвам, че пръскането и измирането са свързани, може да е просто съвпадение. Може дори кучета да са ги уморили. Но ми е интересно защо се пръска по това време на годината - обикновено борбата срещу кърлежите е през пролетта. Или когато има проливни дъждове, а такива не са се случвали напоследък", каза още Кръстев. Той призна, че е много притеснен за животинките и се надява да не попада на нови трупове. Дочул и слух за измирането на катерички в Южния парк, но не може да го потвърди.

От "Четири лапи" изразяват съмнение, че животните са загинали след сгрешено третиране на тревните площи срещу гризачи. Използван е специален препарат - Родиф паста, за чиято употреба има строги правила.

От Регионалната здравна инспекция отричат препаратите да са причинили смъртта на катериците. Те уверяват, че Родиф пастата е разпространена съгласно мерките за сигурност. "Самият препарат е положен вътре в гнездо, което е достъпно единствено за гризачите от вида черен сив плъх и евентуално домашна мишка", поясниха от регионалната инспекция по околната среда и водите.

Разпоредена е проверка по случая, сезирана е и Агенцията по храните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама