Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7657592 www.bgdnes.bg

Изпълнителят Деян Неделчев-Икебаната: Пушачите в баровете ми увредиха гласа

Мисля да емигрирам завинаги, държавата ни е жалка

КОЙ Е ТОЙ

Деян Неделчев е роден в Русе на 16 януари 1964 г. Певческия си талант проявява на 3-годишна възраст. През 1979 г. печели първата си награда в конкурса "Млади таланти" в родния си град. През 1989 г. записва един от най-големите си хитове - "Обич за обич". Песента е включена в класацията "500 най-велики песни на България" на БГ радио. Участва в многобройни конкурси и фестивали, печелейки множество отличия. Участва в музикални фестивали в Египет, след което се мести да живее в Южна Африка за близо 3 г. През 2001 г. той и брат му Бойко записват песента "От Икебана дървесата ги боли", която се превръща в интернет сензация и хит. През 2003 г. работи с многократни прекъсвания на Канарските острови.

- Преди месеци претърпяхте операция на гласните струни. Как сте днес, успявате ли да се възстановите?

Реклама

- Бавно се възстановявам. Ходя по доктори, от 6 месеца не съм спрял. Поне още 2 месеца няма да пея. Слава богу, ме оперираха успешно и се чувствам наистина добре.

- Повлия ли ви емоционално и психически раздялата със сцената?

- Напротив. Много добре се чувствам, почивам си, не се занимавам с глупаци, които са навсякъде, и ми е писнало да ги гледам. Почивам си в момента. Не е нужно да пея постоянно, за да доказвам себе си. Не ми пука, че не пея, спестил съм някакви пари, харча. Като дойде време да печеля, ще печеля. Нали знаете, когато човек работи, работи за пари, после ги дава за здраве.

- От какво се получи възпалението на гласните ви струни?

- От хората по барове и заведения, които пушат. Близо 3 г. работих в заведение край морето, където бях наистина успешен, но много се пушеше. В същото време има и климатици, които влияят на гласа, бацилите са навсякъде. Но пушекът наистина пречи за един глас, а аз пеех по 3-4 часа. Пренапрегнах гласа, пял съм и болен и така се получи един възел на струните. От това най-много страдат певците, ораторите и учителите, защото те работят с гласа си.

- Какво правите в свободното си време?

- Ходя по плажове, постоянно. Цяло лято съм по морето, отскачам до различни курорти, за да видя колеги и приятели. Веднага след операцията отидох във Варна, където съм и в момента. Най-хубавият фактор са слънцето, плажът и морето. Докато всичко друго губи смисъл за мен.

- Кога мислите да пуснете ново парче?

- За тази година имам 3 песни, които са по-сериозни. Записах "Устрем към небе" през януари, тогава още бях добре с гласа. "Седмото небе" записах септември миналата. Дори скоро ще опитам да запиша испанската версия на хита ми "Обич за обич". Имам текста от година, но изчаквах да си възстановя гласа.

Реклама

- Преди време казахте, че сте разочарован от управлението на страната и се чувствате като чужденец. Това продължава ли да е така?

- В чужбина хората оценяват артиста, независимо дали пее в ресторант или хотел. Има друга култура. Докато българинът няма култура, завижда, присмива се, скъпи се откъм аплодисменти. Българинът не е хубава, благодарна публика. Аз не обичам тази държава, харесвам страната България. Затова пак мисля да замина за чужбина, защото не виждам никакъв смисъл и мотивация да седя тук. Губя си времето, харча пари и не ми харесва да гледам как некадърници стават звезди. Отдавна съм престанал да гледам телевизия, предавания. Всичко това много ме натоварва, живея в свой собствен свят.

Много ни е жалка държавата. Тук за артистите няма хоризонти, просто едно съществуване е. Разни чалгаджии и рапъри пеят и стават милионери, а други хора, които са дали на българската музика, днес са недооценени. Това е обидно за мен, пропилявам си живота. Обидени са още 2 милиона българи, затова са избягали. Въпреки това съм оптимист и не седя на едно място. Ще бягам, защото у нас е едно съществуване и оцеляване. Не искам така да живея, след години да си броя стотинките. Трябва човек да се развива, да не се седи на едно място, падаш, ставаш, това е животът. Но никога не трябва да се отчайваш

- Значи смятате да емигрирате от България.

- Да. За пореден път мисля накъде да замина, вероятно за Испания, това е любимата ми държава. Имам документи и преди съм работил там, знам езика, мога да работя всякаква работа. Аз винаги ще се връщам в България, но този път съм решил да се установя за постоянно в Испания, защото няма време. Вече не съм на 25, а на 55 г., въпреки че изглеждам прекрасно. Това не ме притеснява, аз съм човек, който търси и не спира да търси нови хоризонти и контакти. Като видя, че нещо не върви и се затлачва, няма какво да правя тук. Не ме е страх от нищо, ако ще и сервитьор да работя. Правил съм го и в Англия, и в Южна Африка, не ми пука. Обстановката у нас е притеснителна. Младото поколение е отвратително, невъзпитано и агресивно. Спасяваш се поединично и това е, няма как един да оправи държавата.

- Направихте песен за Корнелия Нинова, която стана хит. Днес бихте ли написали песен за друг политически лидер?

- Да, бих. Но засега не виждам смисъл да пускам нещо такова. Иначе да, например нещо за Бойко и магистралите. Но трябва нещо да ме провокира.

- В какви отношения сте с Нинова, празнувате рожден ден на една и съща дата?

- Никакви, тя ми се обади за рождения ден на 16 януари, когато и тя има рожден ден. Честитихме си и това беше. Питах я дали й харесва новата песен, тя каза, че много се забавлявала. Пожелахме си успехи в кариерата и така. Иначе не поддържам връзка с нея, не я познавам.

- В много от текстовете принизявате различни прослойки от общността. Не се ли страхувате, че това ще ви навлече неприятности и ще сте мразен?

- Нехаресван и мразен съм от колегите и медиите. Медиите ме канят често, защото съм искрен, а хората не спират да ми се радват, направо не мога да се отърва. Хората наистина ми се кефят и обичат. Не мога да се скрия, което значи, че не съм забравен и съм оставил диря след себе си. Мен не ме притеснява, че някой не ме харесва. Аз се одобрявам, какъвто съм, и мисля че и публиката харесва това.

- В миналото правихте големи хитове, след това се обръщате към комерсиалното, а в клиповете си провокирате с визия и поведение. Защо е тази рязка промяна?

- Просто Икебаната даде тласък за такива песни и така се получи. Винаги съм бил авантюрист, приключенец, обичам да уча езици.

- Какво смятате за промените при Слави Трифонов, спря предаването си, започва нов телевизионен проект, заговори и за влизането в политиката?

- Не следя много какво прави. Мнението ми е, че Слави е достатъчно популярен и има доста съмишленици. Ако той направи партия и тя е справедлива, би могъл да привлече много привърженици. Важно е да е справедлив, честен и да не е корумпиран, защото на хората им писна от лъжци и измамници. За телевизията е ясно, той може да я прави, има и средства. Достатъчно популярен и известен е, не виждам защо да не успее да направи и двете. Но времето ще покаже.

Реклама
Реклама
Реклама