Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7657601 www.bgdnes.bg

Незрящият имитатор Андриян Асенов, който предизвика фурор в "България търси талант": Мечтая за дом и семейство!

Весо Парцала ме изстреля на върха, родителите ми виждат нормално

"Весо Парцала, Бог да го прости, ме изстреля на върха. Започнах да слушам аудиокасети с негови вицове на 10 години и така започнах с имитирането на известни личности. Най-лесни за имитиране са ми Слави Трифонов и Тодор Колев."

Така започва изповедта си пред "България Днес" незрящият имитатор на звездите Андриян Асенов, който направи истински фурор с участието си в "България търси талант". В неделя вечерта 31-годишният актьор вдигна на крака цялата публика и провокира Славена Вътова да натисне златния бутон, с който миската го изпрати директно на финал.

Реклама

Грандиозния успех Андриян постигна с изключително сполучливи имитации на Бойко Борисов, Тодор Живков, Слави Трифонов, Тодор Колев и един от членовете на журито на шоуто - Любен Дилов-син.

"Реших да направя имитация на г-н Дилов преди няколко месеца. Дотогава не се бях заслушвал в говора му. Започнах да усвоявам тънкостите, да репетирам и да се доближа максимално до неговия изказ в последния момент", споделя още Андриян пред вестника, докато е на работа в онлайн магазина на Националната потребителна кооперация на слепите в България.

Там Андриян получава шанс да спечели пари и да се издържа сам. Работи всеки ден, продавайки по интернет текстил и трикотаж - дрехи, чаршафи, спално бельо, хавлии, блузи и рокли на най-големите български производители.

"Живея в общежитие на незрящите. Имам стая и баня с тоалетна. Плащам 30 лв. наем на месец и отделно колкото консумативи са се начислили. Мечтая за свое жилище, партньор и семейство. Знам, че мечтите са безплатни, но вярвам, че нещата могат да се случат", споделя със заразяващата си усмивка пред вестника роденият във врачанското село Лесковец талантлив актьор и имитатор.

И двамата родители на Андриян виждат нормално. В родовете и на таткото и на майката няма човек, който да е незрящ.

"Приел съм го и не парадирам с това. Преди време лекари ми казаха, че единствено с отваряне на главата има някаква възможност да прогледна. Но след това при редица очни прегледи категорично ми заявиха, че няма никакъв шанс някога да виждам. По рождение съм незрящ и това няма да се промени до края. Примирил съм се. Но това не ми пречи да вървя смело напред, да чертая цели и да сбъдвам мечтите си", споделя още борбеният и непримирим мъж.

Реклама

Андриян няма братя и сестри, само дете е. Разказва, че се е радвал на безгрижно детство и постоянни грижи от своите родители.

"Завърших специалното училище за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" в София. Още там съученици и приятели ми казваха, че съм имитатор номер 1. След това кандидатствах в УНСС, бях приет и завърших бакалавър "История". А след това и магистратура със специалност "Икономика на транспорта". Исках да уча в НАТФИЗ, но се оказа, че там не приемат хора с увреждания като мен", продължава с разказа си даровитият актьор.

Огромни трудности той изпитва с намирането на работа. Нито една фирма, в която кандидатства Асенов, не иска да наема на работа хора с трайни увреждания. Така и нито една врата не се отваря на почукването от страна на Андриян.

"Големият шанс в живота ми дойде с театър "Алма Алтер" в Софийския университет. Директорът Николай Георгиев ми подаде ръка и започнах като актьор. Играя главната роля на Стефан Стамболов в "Часът на моето убийство". Трудна и отговорна е. В нея се срещам с немския посланик, Иван Вазов, Коста Паница и Александър Батенберг. Пиесата е по романа на Христо Даскалов "След игото". А през 1992 г. е създаден филмът "Часът на моето убийство", чийто режисьор е именно Николай Георгиев, казва още Андриян Асенов.

Първите стъпки в студентския театър имитаторът актьор прави преди две години и половина. За това време той взима две награди за мъжки роли и изиграва един от най-вълнуващите си персонажи - този на незрящия старец дядо Йоцо в едноименната творба на Иван Вазов. Това е първата главна роля в първия за Андриан сезон в театъра. И незабравима.

"Не мога да скрия, че ми е много присърце. И се вълнувам страшно много. Ще продължа и занапред да играя в театъра и да продавам в онлайн магазина. Предстои ми и дипломиране с постановка в театъра, което ще бъде през декември. Тогава ще бъде и финалът на "България търси талант", за който ще се подготвя много добре и обещавам да вдигна отново публиката на крака", зарича се Андриян, без да споделя какви идеи обмисля за изключително важната битка.

Зает с много работни ангажименти, Андриян няма партньор до себе си. На 31 години мечтае да срещне своята половинка и с нея да създаде семейно гнездо в собствено жилище.

"Сам съм в личен план, но имам много приятели, близки и познати, които ме подкрепят и мотивират. Благодарен съм на всички, които ме заляха със съобщения и телефонни обаждания с прекрасни думи и поздрави. Не съм спал цяла нощ след шоуто от вълнение и емоции", завършва откровената си изповед пред "България Днес" Андриан и отправя апел на финала на "България търси талант" зрителите да гласуват по съвест, а не по симпатия.

Слепият Ивайло спечели "Гласът на България"

Незрящият музикант Ивайло Донков спечели музикалното риалити "Гласът на България" през 2013 г.

Ивайло, който представяше отбора на певеца Миро, грабна публика и жури още по време на кастингите с уникалния си талант и чисто оперно пеене. Той бързо получи прякора българския Андреа Бочели заради невероятната си дарба и сходната съдба на незрящия талант.

През годините той дълго време е безработен, като печели от ангажименти на свободна практика. Една от мечтите му бе да застане рамо до рамо с "Ку-ку бенд".

Наградата за победителя в "Гласът на България" бе 5-седмично обучение в престижния музикален колеж "Бъркли" в Бостън.

Реклама
Реклама
Реклама