Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7658069 www.bgdnes.bg

Темида буксува с граничарите, прекарвали бежанци на летището

Делото върнато на спецпрокуратурата за пренаписване

Агент заковава командир с подкуп 4 бона, двама от Бангладеш в схемата

Фалстарт беляза началото на процеса срещу граничарите от летище София, погнати за прекарване на бежанци! При акцията от май 2017 г. белезници щракнаха на ръцете на трима служители на аерогарата и на двама чужденци. Петимата бяха обвинени като престъпна банда за трафик на хора, а преди месеци спецпрокуратурата ги даде на Темида.

На подсъдимата скамейка седнаха Иван Петров, Димитър Димитров, Здравка Иванова, Сахадат Сагар и Хосаин Якир. Те трябва да отговарят, че са действали като организирана банда между септември 2016 г. и май 2017 г. Разбрали се да превеждат нелегално чужденци през страната, за да прибират подкупи, твърди прокуратурата.

Реклама

Разследващите засичат и конкретен случай, при който са подпомогнати двама граждани на Бангладеш да преминат през граничния контрол. Това се е случило на 24 септември 2016 г. на ГКПП Летище София.

Групата е разбита благодарение на внедрен агент. В деня на акцията той дал 4 бона подкуп на полицая Иван Петров, който е младши инспектор при граничния пункт. Срещу сумата Петров подсигурил на Х.К.М.Н. от Бангладеш фалшив акт за сключен граждански брак с българка. След като изпълнил задачата си, тайният човек с парите е записан по делото като анонимен свидетел 263.

Ченгето Петров е разкрит, че месец по-рано заедно със Здравка Иванова, която е началник смяна на пункта, е помогнал на иракчанина А.М.Х. да напусне България. Използвано е удостоверение на чужденец с хуманитарен статут, изтекло година по-рано.

Схемата е поставила в риск националната сигурност на България и на целия ЕС, посочиха от МВР. Покрай арестите те се заеха да проверяват дали през канала не са преминали и членове на терористични групировки. Според ченгетата колегите им граничари са взимали по 5 хил. евро от чужденец, за да му осигурят безпроблемно влизане у нас и трансфер към Европа, най-често към Дания. Каналът бе наречен ВИП или бутиков, тъй като се прекарвали малко чужденци срещу тлъсти суми.

След мащабната операция на ГДБОП, ДАНС, "Вътрешна сигурност" и спецпрокуратурата разследващите съобщават, че освен на софийското летище реализация е проведена и на територията на Израел. Първоначално е обявено, че са задържани двама от Бангладеш и двама гранични полицаи, като служителите са обвинени и в подкуп. Впоследствие още един техен колега е причислен към престъпната задруга. Информация за разследването е поместена и в годишния доклад на спецпрокуратурата, където е публикувана и снимка от заседание по мерките на задържаните.

Близо година и половина отнема написването на обвинителния акт, който най-накрая влиза в съда. Оказва се - не задълго. На разпоредително заседание в началото на юли съдия Николай Димитров го връща на прокуратурата за пренаписване, а преди броени дни решението му е потвърдено от апелативните спецмагистрати.

Реклама

Те отбелязват, че държавното обвинение е пропуснало да посочи с какви действия по служба Иван Петров е нарушил задълженията си. За него е записано, че "поискал сумата" и "приел дар", без да става ясно това едно престъпление ли е. Не е посочено и в съучастие с кого е подпомагал нелегалното преминаване на границата. От обвиненията на Якир не се разбира рушветът във връзка с кое конкретно преминаване на бежанец е. Не е конкретизирано и кой е получавал имотните облаги.

"Обвинителният акт не покрива стандартите от НПК и не съдържа необходимата информация за признаците и фактическата обосновка на престъпленията, вменени на подсъдимите лица, поради което е накърнено правото им на защита, мотивират се апелативните спецсъдии. Според тях, освен че се нарушава правото на защита на подсъдимите, се затруднява и работата на съда, тъй като не е ясна волята на прокурора относно обвиненията.

13 служители уволнени за проспан полет

С уволнения за 13 граничари се размина случай с пропуснат полет от Париж. Служителите бяха отстранени от длъжност, след като 42-ма пътници минаха през столичното летище, без да бъдат проверени. Оказа се, че на 20 март м.г. в рамките на минути внезапно и едновременно са се "разсеяли" работещите на шестте гишета - някои отишли до тоалетната, други - да пушат, а трети - да хапнат.

Тогава властите поискаха максимални наказания за недобросъвестните граничари. За връзка с подозрения, че улеснява преминаването на мигранти, бе проверяван и шефът на ГКПП Явор Русинов. Разследващи не открили прякото му участие в нелегалния канал. Въпреки данните, че мигрантите плащали за преминаване през аеропорта с фалшиви документи, наказание за Русинов не последва, изгоряха само негови подчинени.

Реклама
Реклама
Реклама