Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7658888 www.bgdnes.bg

Майката на сестрите Белнейски, Фани: Дано да бъде разкрит вторият убиец на щерките ми!

Почернени роднини на жертви на жестоки убийства излизат на протест

Четиринадесет години, след като сестрите Росица и Христина Белнейски са жестоко убити, почернената им майка се надява на справедливост.

Фани Белнейска заедно с други родители на жертви на жестоки престъпления настояват за спешни промени в Наказателния кодекс. Почернените роднини са подготвили списък с 11 искания, които ще бъдат внесени в сряда сутринта в парламента.

Реклама

"Ние сме група почернени български граждани, които искаме справедливост за убитите ни деца, родители и приятели, за нашите близки, чиито убийци са на свобода или излежават жалки присъди за деянията си", заявяват организаторите на протеста. Всички те ще носят снимки на своите убити близки по време на протеста пред Народното събрание.

"Ние, хората, които сме се подписали под 11-те искания, настояваме да бъдат изпълнени от властта. Да няма бърза процедура и като се признае за виновен подсъдимият, да му отпадат част от годините. Не може всеки, който иска да посегне на някого и да знае, че ще мине буквално метър и може да излезе за много кратко време. Другото е осъдените да работят и да се издържат сами, а не ние да ги издържаме. За кръвнините, на които са осъдени, казват, че нямат нищо, и няма какво да им се вземе и стотинка, държавата трябва да се намеси", категорична е Фани Белнейска пред "Трафикнюз".

Почернената майка загуби двете си дъщери Росица и Христина. Те бяха открити зверски изнасилени и убити в местността Грамадите между Пещера и Брацигово на 31 януари 2006 г.

Бруталното престъпление потресе цяла България. Единствен обвиняем и осъден за зверството е Лазар Колев. Той получи доживотна присъда без право на замяна. Наказан бе да плати и 400 000 лева кръвнина на семейството на убитите сестри. По време на разследването беше изолиран и ДНК профил на втори извършител, който обаче така и не беше установен.

"Втори извършител не беше открит, но се надявам един ден да излезе и той, ако някой работи все още по този случай или всичко е натрупано по папките", откровена е Фани Белнейска. Жената е категорична, че от кръвнината, на която е осъден Колев, не е получила и стотинка. Преди време Лазар Колев е успял да осъди България в Страсбург заради лошите условия в килията и е получил 6000 лева. От тях Фани Белнейска е взела 350 лева, останалите са прибрани от държавата за направени разходи.

Реклама

Справедливо наказание

За справедливо наказание за жестоките убийци ще се бори и почернената майка и баба Ваня Министерска. Тя изгуби дъщеря си Дарина и внучка си Никол на 29 октомври м.г. Тогава Викторио Александров застрелва бившата си приятелка пред очите на едногодишното им дете. След това грабва бебето, обикаля из София и покрайнините. Няколко часа по-късно прострелва Никол, прави опит за самоубийство. Момиченцето издъхва в болницата, бащата е леко одраскан.

"Призовавам всички, които имат възможност, макар и за малко, да дойдат в сряда, за да заявим на управляващите своето ясно и категорично "не" на прилагането на "съкратено съдебно следствие" в съдебните процеси и "не" на договорките с прокуратурата с цел намаляване на присъдата за убийците в България", призовава Ваня Министерска.

"Протестът ще бъде мирен, няма да се използва слово и технически средства, ще бъдем тихи, така както нашите жертви са мълчали и продължават да мълчат от безсилие", обяснява Министерска.

Сред присъстващите на протеста ще бъдат почернените роднини на студентката Вероника Здравкова от Велико Търново, журналистката Виктория Маринова от Русе, Хюлия Маджар от Варненско, Виола Николова от София.

В сряда в Народното събрание ще бъде депозирана и подписката за премахването на съкратено съдебно следствие от бабата на жестоко убитата на 15 август в село Сотиря 7-годишна Кристин.

Реклама
Реклама
Реклама