Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7660343 www.bgdnes.bg

Кулинарят Иван Звездев, участник в "Маскираният певец": Излъгах, че съм на тайна среща с Борисов

Цялото семейство ми се сърди

КОЙ Е ТОЙ

Иван Димитров Звездев е кулинар, шоумен и тв водещ. Роден е на 12 август 1975 г. в гр. Павликени. Като дете заедно със своята сестра Боряна е приет под опеката на известния български цирков артист Александър Балкански, като стават част от цирк "Балкански", с който обикалят света и изнасят представления. От 2001 до 2009 г. води най-известното кулинарно предаване у нас "Бон апети" по Би Ти Ви. Издава няколко готварски книги, най-известната сред които е "Те готвят", съвместно със Слави Трифонов. Звездев изненадващо взима участие в предаването "Маскираният певец".

- Вие бяхте голяма изненадата в предаването "Маскираният певец", зрителите очакват актьори и певци. Как се решихте да участвате?

Реклама

- Аз много обичам да пея под душа, плочките в банята са ми сериозен слушател. Когато ми се обадиха с тази нестандартна идея, отговорих, че не знам дали мога да пея, те ми казаха - можеш. Преди години, когато бях в подобен певчески формат, ми се падна Лучано Павароти, тогава казаха, че съм се справил много хубаво и ми вдъхнаха самочувствие, че мога да участвам. Обичам да пея и реших да се включа заради приключението - има тайнственост, маскиране, никой не знае. Всичко беше като във филм на Джеймс Бонд.

- Видеото с подсказки наистина доведе до предположения за кулинар. Не се ли сърдите на Геро, който доста добре нацели и свърза уликите за вас и ви разкри веднага?

- Аз му казах, че като се пенсионира, няма да му готвя на банкета. Да знае отсега. Ха-ха. Наистина се изумих колко бързо ме разкри, но това му е работата. Наистина това уличаващо видео показа доста за мен, така че няма за какво да се сърдя.

- Знаем, че не се знае кои са участниците, но имате ли някакви предположения кои хора може да се крият под другите маски?

- Не! Няма как да се разбере. Само продуценти и още няколко човека в екипа на предаването знаят. Цялата подготовка и дори стигането до студиото е много конфиденциално. Хората от екипа звънят на участниците казват откъде ще ги вземат, чакаме се на определеното място. Там слагаш един шлем, както и суитшърт с качулка, ръкавици и отиваш. Дори не знам дали това са същите студиа от предишни формати, защото през този шлем не се вижда много. В студиото всеки си има собствена съблекалня, прави се генерална репетиция и после е шоуто. Мисля че има и различни коридори, през които участниците преминават. Не можем да говорим с никого, пишех всичко на лист. Двамата души те водят за ръце до сцената, защото, когато слагах маската, нищо не се виждаше, очите са закрити. Разбира се, изпотяваш се веднага в нея. Направено е така, че нищо не може да се види, чуе, пък не може и да говорим. Не се знае кой кога пристига и какво прави.

- Сам ли избрахме маската и облеклото си на паун?

Реклама

- Не. Това ми се падна. Битката ми беше и срещу един български кукер, така че е нормално един паун да падне от него.

- Имате ли предположения кой е човекът зад кукерската маска, който ви отстрани от двубоя, а и от шоуто?

- Така, като го гледам какъв е закачлив, атлетичен, мисля, че това е Алфредо Торес. Никой не го предположи като име, но преди години с него съм участвал в друг формат и по чупките, движенията мисля, че е той.

- Как реагира семейството ви, след като разбраха, че сте участник във формата?

- Сърдят се всички. И съпругата ми, и дъщеря ми не са гледали предаването. Пуснали са си филм и в един момент им се обаждат близки и познати и им казват, че аз съм в "Маскираният певец". И двете се учудват, защото знаят, че съм на вечеря. Всъщност това беше обяснението ми пред тях, че аз имам тайна среща при премиера Борисов с други готвачи, за да представяме българска кухня пред дипломати, въобще много специално събитие. Дори си взех ножовете и шапката. Трябваше всичко да е правдоподобно, защото е много необичайно да ме няма в събота вечер. Синът ми си мислеше, че съм си у нас и си почивам. Дори тръгнал да идва към стаята ми, да ми казва, че нещо е нагласено и ме дават по телевизията. Наистина не очакваха. Мои близки са им звънели, да им кажат, че съм но екран. После малко се разсърдиха защо не съм им казал, поне да ме гледат, защото са хванали края на предаването. Честно казано, беше наистина много трудно да опазя тази тайна.

- Как се подготвихте за предаването?

- Криех се в моя кемпер, за да пея. Казвах на семейството, че отивам да сменя масло, накладки, те пък се изненадваха, защото кемперът е нов. Една сутрин дори ме чуха, че съм се разпял и синът ми ме пита какво става, а аз му обясних, че съм пил една ракия и ми се е допяло. Много беше трудно да лъжа, трябва да има много сериозна концепция, за да опазиш подобна тайна.

- Как прекарахте лятото?

- През последните години готвя по събори и фестивали, затова взехме кемпера, за да може по-бързо да се придвижваме. С него бяхме и на море няколко пъти, после се връщахме в София на работа и така цяло лято напред-назад.

- Много рядко се впускате в подобни формати, но бихте ли участвали в други предавания?

- Съвременните готварски предавания не ми харесват по начин, по който ги представят у нас. Това не е моят стил - на скандали, хвърляне на храна, плюене. Това не е реалността. Тези формати в чужбина съм ги гледал с голям интерес, тук за малко ги проследих и просто не мога да се вместя в тази картина. Готвенето е забавление и трябва да сме усмихнати. Има напрежение в една кухня, но то не е такова, каквото е представено по телевизията. Мисля и трябва едно такова предаване да бъде много по-отпускащо и забавно. Всичко е въпрос на сценарии и продуцентска точка.

- Има ли българинът изграден вкус към изтънчените храни и деликатеси, а не само към нашите манджи?

- За мое съжаление, по-младите българи, които дълго време са живели в чужбина и днес са у нас, са израснали с европейската кухня и сега са забравили за българските гозби и навици. По-възрастните са опитвали от европейските деликатеси и са загубили интерес към тях. Аз също вече не се интересувам от европейска кухня, с предаването си "Нашата кухня" откривам все по-непознати наши ястия и почти съм забравил чуждите ястия да ги правя и ям. Понякога с жена ми дори си правим хранителни прочиствания, имаме няколко дни без месо. Това е една много здравословна диета на прабългарите и аз се чувствам много добре. С традиционната българска кухня се отслабва, има промяна на тонуса и настроението, но трябва и движение.

Реклама
Реклама
Реклама