Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7664498 www.bgdnes.bg

Най-лютата чушка в света е българска

Казва се "Български дух", всеки, който я опита, почва да реве

Доли ТАЧЕВА

Най-лютата чушка е българска!

Тя е стотици пъти по-парлива от пипера, който се отглежда досега у нас, и може да накара най-големия почитател на лютото да плаче като малко дете.

"Няма човек, който да не сме разплакали. При нас са идвали големи любители на лютото. Опитват и реват", разказва пред "България Днес" бащата на огнения зеленчук Христо Родинов.

Реклама

Той и семейството му отглеждат над 300 сорта люти чушки във варненското село Страшимирово. Преди шест години започват да правят експерименти с различни видове с надеждата да създадат най-лютата чушка, която да прослави България. Христо и жена му Дарина кръстосват карибските сортове червено хабанеро и тринидад скоруба скорпион, за да заченат нещо, каквото няма никъде по света. След години усилен труд успяват. Щастието е толкова голямо, че родителите на най-лютия зеленчук решават да му направят специално кръщене. Подготвят малко състезание и избират най-добрия участник за кръстник.

"Кръстихме чушката "български дух". Освен по лютивина тя се различава и по аромат. Отвътре мирише на цитрус. Надяваме се с нея наистина да успеем да вдигнем българския дух", допълва фермерът.

Зеленчукът вече е изпратен за изследване в лаборатория. Резултатите ще покажат колко точно е люта чупката, но според създателя й ще подобри всички рекорди. За момента най-парливата чушка в света е каролина рийпър - 2 200 000 сковила. А най-огнената чушка, създадена до този момент от нашенец, е "български морков" - 20 000 сковила. Сковил е мерната единица, с която се измерва степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил.

Семейство Родинови се надяват новият сорт чушки да разбие всички класации и почти са убедени в това. Изчакват само точните резултати, за да могат да патентоват продукта си.

Чушките за Христо са хоби и той обича да експериментира с тях. Запазва част от новите си проекти в тайна, но издава, че един от новите видове чушки ще е многоцветен.

Огнено сладко смайва небцето

Освен с най-лютата чушка семейство Родинови могат да ви почерпят и с най-лютото сладко. Съпругата на Христо – Дарина, приготвя два вида - едно по-меко и едно, от което да ви се подпалят подметките. Второто е приготвено именно с "български дух" и съчетава в себе си три аромата.

"Първо е сладко, след това става суперлюто и накрая се усеща цитрусовият аромат", издава Родинов.

Реклама
Реклама
Реклама