Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7664732 www.bgdnes.bg

Разследват три убийства с наши оръжия в Англия?

След като бе разбита банда с българско участие на Острова

Арестите продължават, общо 13 души вече са зад решетките

Три убийства, извършени с нелегално внесени от България оръжия, разследват антимафиотите в Англия.

Огромно количество пищови и дрога бе открито при мащабна полицейска операция, проведена от наши служби съвместно с британски спецченгета в началото на седмицата. Оръжията са пращани по куриери от София в Мърсисайд, за да бъдат използвани за брутални престъпления. Общо 56 пистолета и 80 килограма хероин са открити и иззети по време акцията, а 13 души попадат зад решетките. Арестите продължават.

Реклама

Разследването започва, след като са прихванати два съмнителни пакета, изпратени от София, които трябвало да бъдат доставени до Мърсисайд в Северна Англия. Спецченгета проследяват пратките, след което ги конфискуват. В тях са открити 14 огнестрелни оръжия, осем шумозаглушителя и 691 патрона, разкриват британските ченгета.

"Установено е, че незаконното оръжие е използвано при сериозни престъпления и от брутални банди в Англия за сплашване и всяване на респект", разкрива спецченгето Пол Рисби, който е част от операцията по разбиване на групата.

"Това представлява наистина значителен триумф в нашата борба срещу трафика на оръжия във Великобритания", допълва Рисби и изказва благодарност на българските си колеги за добрата съвместна работа.

Акцията по залавянето на групата започва с девет арестувани от британските спецчасти в понеделник. Сред задържаните са петима мъже и четири жени на възраст от 22 до 50 години, разкриват английските спецченгета.

Следват координирани удари и в България. Във вторник у нас са задържани четирима заподозрени, включително и гражданинът на обединеното кралство Лийполд Ардред, който е посочен от прокуратурата за тартор на престъпната банда.

При обиски у нас са намерени пистолети "Зиг Зауер", "Валтер" и "Марголин". Част от пищовите са газови, но са преработени в бойни. Всеки бил придружен с кутия от по 50 патрона в нея. Имало и автоматични оръжия, както и бронежилетки. Всичко е било предназначено за Великобритания, допълват антимафиоти.

Реклама

Спецчастите от Острова разследват повече от 30 предишни вноса на нелегалната стока във Великобритания от България. В Мърсисайд са направени осем обиска. При тях са намерени 20 000 паунда в брой, канабис и 600 таблетки екстази.

В сряда вечерта в спецсъда бе гледана мярката на трима от задържаните у нас, на които бяха повдигнати обвинения. На англичанина Лийполд Алдред е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". В ареста остава и 23-годишният Николай Тасев. С мярка "домашен арест" е пуснат да се прибере вкъщи Йордан Йорданов на 22 г.

Реклама
Реклама
Реклама