Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7665735 www.bgdnes.bg

Kabile – вино, вдъхновено от траките advertorial icon

Серията е посветена на най-древните традиции във винопроизводството и историята на античния град Кабиле

В знак на почит към хилядолетното наследство и традициите във винопроизводството по нашите земи най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“, създаде специална серия вина.

Те са кръстени на античния тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от винарната и днес се радва на туристите, жадни за история.

През античността Кабиле е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, една от столиците на Одриското царство. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх.

Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам. Затова и нейният образ е върху етикетите на днешните вина Kabile.

Серията се състои от Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира и три червени вина: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и от чиста Сира. Виното се произвежда по метода на микровинефикация от подбрано грозде с контролиран добив.

Традициите и историята са две неща, на които „Вила Ямбол“ изключително много държи и съхранява през всичките тези години. „По нашите места освен че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, те правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха - много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното е една от свещените напитки на траките. Ззатова решихме да пресъздадем цялото това хилядолетно наследство и богатата история на нашия регион в Kabile“, разказа изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Дълъг е списъкът и с награди за винената серия Kabile. Експертите, които го правят, вярват, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката по света и у нас.

Само от началото на тази година серията вина Kabile спечели 20 медала на световни конкурси. Седем от отличията са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири, от Los Angeles International Wine Awards - осем, а от International Wine Challenge 2019 серията донесе едно бронзово отличие.

Бестселърът е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Няма конкурс, на който това вино да участва и да не се отличи. Само за година има златни медали от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London experts in wine – Best of Bulgaria 2017.

Реклама
Реклама
Реклама