Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7666136 www.bgdnes.bg

Застаряващите екшън звезди – последната мания на Холивуд

С излизането днес на трейлъра на „Рамбо: Последна кръв“ феновете започнаха да точат зъби за филма на 73-годишния в момента Силвестър Сталоун.

Комикът Алис Тейлър-Матюс предложи слоганът към филма да бъде: „Отмъщението се сервира студено“.

Реклама

“Върви да ядеш пудинг!”, заповяда хейтър на Сталоун.

Колкото и да се правят коментари за възрастта на звездата, сегашният бум на екшъни със застаряващи звезди показва малко признаци на отминаване, пише „Ню Йорк пост“, цитиран от БГНЕС.

Реалността е такава: Слай, Арнолд Шварценегер (72), Долф Лундгрен (61) и други от А-отбора на екшъните продължават да работят дълго, след като Джош Хартнет и Тейлър Лутнърс бяха отвяни от Холивуд набързо.

“Мисля, че те са икони”, казва продуцентът Натали Бърн пред изданието. Филмът й “Acceleration“ с участието на Лундгрен излиза през ноември. „Днес няма толкова много актьори, които да са толкова добри, колкото тези, така че все пак се връщаме към класиката“, казва Бърн. „На зрителите им липсват онези герои, с които са израснали.“

Брус Уилис вече е на 64, Клинт Истууд е на 89, Дензъл Уошингтън е на 64, а Линда Хамилтън, която се завръща в продължението на “Терминатор” през ноември, “Dark Fate”, е на 62.

Изследователят Стивън Фолоус открива, че средната възраст на екшън звездите е започнала да нараства през 2015 г. до близо 50 от 40 през предходните две десетилетия.

Сценаристът и режисьор родом Лиор Гелър, чийто скорошен филм „Умираме млади“ е с участието на Жан-Клод Ван Дам (58 г.), казва, че възрастта често служи на актьорите добре.

Реклама

“Ролите, които играят сега, са малко по-дълбоки”, казва той. „Тези актьори придават определен житейски опит на тези роли, които понякога по-младите актьори не могат да представят по същия начин.“

„Има много 30-годишни актьори, които ходят на кастинги и искат да изглеждат като Слай днес“, казва Гунар Питърсън, треньор на Сталоун. „От години се шегувам с него, че той е като „Портретът на Дориан Грей“. Той опровергава статуквото“.

Сталоун тренира поне четири дни в седмицата по час, вдига тежести, прави лицеви опори и се боксира.

И докато това, което е под техните ризи, може да помогне за привличане на аудитория, това, което е над заглавието, може да разчита на повече. Имената им все имат носят огромна тежест, особено в чужбина.

Сталоун, Арни, Лундгрен и филмите, които правят, са лесни за продажби в Русия, Китай и други територии, където действието е по-важно от всеки език.

Създателите на филми обаче понякога поемат риск с по-възрастните актьори. Те могат да се наранят по-лесно, да бъдат изложени на повишена опасност от заболяване или да не са в състояние да изпълняват определени физически задачи, които може да изпълни по-млад актьор.

Продукциите също може да се наложи да плащат повече за застраховка.

И така, колко дълго още могат да се подвизават тези звезди? Сталоун говори за следващи продължения на своите хитове от 80-те – “Кобра” и “Танго и Кеш”.

Според треньора му, Слай не е близо до пенсионирането. „Той няма да спре скоро стрелбата, за да се тътри като старец“, казва той.

Продуцентката Бърн, която се появи със Сталоун в „Непобедимите 3“ казва: „Докато могат да се продават на публиката, ние ще ги купуваме.“ 

Реклама
Реклама
Реклама