Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7666324 www.bgdnes.bg

Принцеси от царевица

Изкуство от нищо нещо

Хит е правенето на кукли от листа 

Принцеси и приказни герои оживяват като царевични кукли.

Една традиция от времето на бабите и дядовците ни оживява в наши дни като мода в социалните мрежи. Деца правят куклите си и ги снимат в социалните мрежи, за да се похвалят кой има най-оригиналната идея.

Листата на царевица се превръщат не само в Пепеляшка, Малката Русалка и Рапунцел, но и в съвременни идоли на подрастващите като певицата Ариана Гранде и актьора Брад Пит. Стари майсторки на кукли разказват, че отнема години, за да се научиш да завиваш шумата и да я превърнеш в човешки фигури. Но днешната младеж е много схватлива и бързо се научава как да създава изкуство.

Реклама

Отделните части на царевичните герои се съединяват с лепило и тел, като създателите имат пълната свобода да импровизират и да развихрят фантазията си. В малки населени места в страната понякога се организират фестивали, на които майсторите на кукли от шума представят творбите си. Преди дни за втора поредна година русенското село Караманово беше домакин на фестивала "Празник на занаятите" и там бяха показани традиционни кукли. И в изработването им се включват не само възрастни, но и малчугани.

Уникалните кукли от шума, които изработват децата от пловдивското село Куртово Конаре, вече прославят България по света. Техните малки царевични фигурки дори бяха предложени в списъка на ЮНЕСКО в категорията за нематериално наследство. Мнозина твърдят, че подобно изкуство може да бъде видяно единствено в България, а ако видите нещо подобно в чужбина, то вероятно е заимствано от нашите предци.

В социалните мрежи има и друга любопитна мода - да се изработват икони от царевични листа. Засега най-популярният образ, който се прави от шума, е на Богородица. Но могат да се открият и творби с Христос. Някои възрастни хора изработват такива кукли, за да ги продават и да добавят по някой лев към скромните си пенсии. Цената на една кукла варира около 10 лева, но ако е по-сложна и голяма, стойността й може да нарасне, показа проверка на "България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама