Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7666437 www.bgdnes.bg

Ричард Гиър посреща Полфрийман в Австралия

Пращат го първо в бежански лагер

Убиецът на студента Андрей Монов с няколко предложения за работа

Актьорът Ричард Гиър да посрещне предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман у дома. Това очакват близки на осъдения за убийство австралиец, научи "България Днес".

Секссимволът на Холивуд от близкото минало е една от десетките световноизвестни личности, които активно подкрепиха Полфрийман по време на престоя му в пандиза у нас. За австралиеца се застъпи и актрисата от "Птиците умират сами" Рейчъл Уорд. Тя дори посети Полфрийман два пъти в затвора. За свободата на Джок настояваше и един от най-известните адвокати правозащитници в света - сър Джефри Робъртсън.

Реклама

В затвора Полфрийман попадна през декември 2007 г., след като е осъден на 20 г. решетки за убийството с нож в сърцето на студента Андрей Монов и опит за убийство на приятеля му Антон Захариев.

По време на затворническия престой бе изключително активен. Той пускаше множество жалби и молби за преразглеждане на делото срещу него. Заснети бяха филми с негово участие. Книга бе посветена на случая му, озаглавена "Кошмарът на родителите".

Името на Полфрийман нашумя отново през 2016 г. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази инициатива сънародничката му Каролайн Стейпълс го номинира за "Човек на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК). Това предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Софийският апелативен съд реши и оповести в четвъртък, че след близо 12-годишен престой в затвора австралиецът се е поправил и може да излезе навън.

Оказва се, че засега Полфрийман не може да се прибере у дома, тъй като не е подновил документите си за самоличност и няма валиден паспорт. Възможно е той да бъде предаден от затворническите власти на Дирекция "Миграция" към МВР и да бъде настанен временно в някое от специализираните заведения за незаконни мигранти.

Накъде ще поеме Полфрийман, след като вкуси свободата, не е решил все още, признава самият той пред съда.

Реклама

"Имам работа осигурен навън в няколко държави, включително в Австралия. В България, в случай че съм тука, имам осигурен работа, има една фирма, където работи предимно на английски език и имат нужда от мен. Хора там, които работят, не знаят английски език. Имам предложена работа и в Германия", казва Полфрийман на развален български език пред магистратите от Апелативен съд – София, по време на делото му за предсрочно освобождаване.

Бащата на Джок, патологът от Нюкасъл Саймън Полфрийман, коментира изненадващото решение на съда пред австралийски медии. Докторът е категоричен, че цялото семейство е изключително щастливо от новината, но все още чака да получи подробности за условията на освобождаването.

"Надяваме се да се съберем с Джок възможно най-скоро", коментира Полфрийман-старши

"Семейството е много щастливо от решението на съда, но на този етап не знаем как на практика ще се отрази на сина ми и не искаме да спекулираме, така че няма да предоставяме допълнителни коментари", притеснен е патологът.

"Разбира се, той все още не е навън, така че чакаме това да се случи, но това решение не може да бъде обжалвано, така че това е много добро решение за Джок", допълва таткото.

"Това е дълга, дълга история, но всъщност никога не ми е имало съмнение, че това, което Джок е направил през онази нощ, е да отиде да помогне на това младо ромско момче, което е било пребито", каза д-р Полфрийман по повод версията на Джок за фаталната вечер. По думите му той се е намесил в защита на двама нападнати роми и впоследствие цялата група, част от която били пострадалите Андрей и Антон, се обърнала срещу него. Той само се е защитавал.

Бащата на Джок е категоричен, че синът му не е получил "справедлив процес" поради културните разделения в България.

Бащата на жертвата Христо Монов:

Подиграха се с нас!

"Българската държава се подигра с български граждани в лицето на съда. Тримата съдии - този Калпакчиев и двете съдийки, ще носят върху себе си един нравствен позор. Едно само не им пожелавам - да преживеят същото, което преживяхме със съпругата ми и приятелите на сина ми", заяви бащата на убития Андрей - Христо Монов.

Вестта, че Полфрийман ще бъде освободен предсрочно от затвора, го застига в деня, отреден за семейно тържество. Точно на 19 септември преди 11 години детският психолог и съпругата му, загубили сина си, осиновяват две деца от социален дом. И винаги на тази дата празнуват своеобразен рожден ден. Днес двете деца на Монови, вече на 14 и на 16 години, останали без празника си. "Като научих, веднага отмених тържеството" - казва бащата.

Реклама
Реклама
Реклама