Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7666924 www.bgdnes.bg

Столетниците се раждат през есента

Филм с името на годишния сезон не е печелил "Оскар" 

В първия ден на сезона яйцата не се търкалят 

Чудно време от годината е настъпването на есента. Слънчевите лъчи намаляват, листата падат и природата се приготвя за тежката зима. Хората също се променят - усмивките все по-често изчезват в мрачните и мъгливи сутрини.

Но напук на настъпващата депресия есента носи интересни послания и редица интересни събития. Тази година есента и есенното равноденствие настъпват на 23 септември в 7,50 ч.

Реклама

Какво ни казват астрономите? С равноденствие се обозначава моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния Екватор. При равноденствието денят и нощта са приблизително равни по продължителност, макар че денят винаги е малко по-дълъг в зависимост от географската ширина. Това се дължи на ъгловия диаметър на Слънцето и пречупването на неговата светлина от атмосферата.

Но далеч по-интересно е какво говорят фактите и събирани данни векове наред.

Първият ден от есента е един от общо двата дни в годината (заедно с пролетното равноденствие), в които може да поставите яйце на земята върху неговото "дупе", без то да се търкулне. Обяснението е, че на този ден земната ос е наклонена на 66,5 градуса, т.е. е в относително равновесие на силата със земната орбита около слънцето. По този начин е много благоприятно време за застояване на яйцата.

Задържането в изправено състояние на кокошите продукти е древен китайски обичай, който през последните години се превръща в популярна игра по света. Хора от цялата планета се опитват да наредят колкото се може повече яйца, които да стоят прави и да не се търкулват.

Интересните факти не спират до тук.

Изследване сред хиляди хора е установило, че най-голяма вероятност да доживеят до 100-годишна възраст има за бебетата, родени през есента. Но и до ден-днешен учените не могат да разгадаят каква е причината за това. Вероятно защото в първите си месеци бебета живеят в студено време и това ги калява за отлично здраве.

Според друго проучване жените губят най-много коса през есенния сезон, така че се подгответе да я събирате от пода, мивката и всички неочаквани места в дома ви. Друго изследване гласи, че най-добрият сън на човека е през есента. Причината - спадащите температури, които позволяват на човешкото тяло да се отпусне и да релаксира цяла нощ, без да се занимава с лятното потене например.

Реклама

През есента нивата на човешкия хормон тестостерон са най-високи. Това е наследство през вековете от древните инстинкти за размножаване. Важно уточнение е, че първият и последният ден на есента се променят всяка година с около 24 часа, тъй като орбитата на Земята не е идеална.

В историята на наградите "Оскар" филм с думата "есен" в заглавието никога не е печелил най-престижното киноотличие. Пролетта, лятото и зимата са "удостоявани" по веднъж.

Есента също така може да бъде и много полезна. Ябълките, които откъсваме по това време на годината, избелват зъбите и могат да ни предпазят от алцхаймер. Някога хората са смятали, че тиквите могат да премахнат луничките и да излекуват ухапвания от змия, а ароматът на тиквения пай действа като естествен афродизиак.

През есента маслини, круши, папая, кестен, боб и други растения навлизат във фазата на зреене. И ако това не е най-подходящото време да бъдат изядени. Също така е добър сезон да се насладите на хризантеми в пълен разцвет.

В гръцката митология есента е символ на тъгата на богинята на плодородието Деметра по дъщеря й Персефона, отвлечена в Подземното царство. Съгласно поверието да хванеш падащ есенен лист е за щастие и късмет.

И за финал един вечен дебат. Според метеоролозите есенният сезон започва в началото на септември. Според астрономите началото на есента съвпада с есенното равноденствие. Вие си изберете с кои да бъдете!

Защо жълтеят листата? 

През пролетта и лятото хлорофилът, който запазва зеления цвят в листата, непрекъснато се заменя с друг поради дългите дни и повечето слънчева светлина.

Хлорофилът при листопадните растения не може да бъде заменен със същата скорост през зимните и есенните месеци поради по-кратките дни и по-малко слънчева светлина. Това се случва дори ако температурата не пада под нулата. Съществуващият хлорофил, който се намира в листата, започва да намалява и изчезва. С намаляването на хлорофила започва промяната на цветовете.

Реклама
Реклама
Реклама