Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7669821 www.bgdnes.bg

Разглеждаме изложба с... ръце

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил

Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в крайдунавския град само с пипане в първата подобна изложба, правена някога у нас.

Реклама

"Всичко е свързано с пипане. Експонатите са направени с максимално много елементи, за да може всеки човек, независимо дали вижда или не, да добие представа какво представляват тези паметници на културата", разказва пред вестника организаторката Елена Петкова от сдружение "Еквилибриум".

Изложбата не е само за слепи. Тя е и за хора с нормално зрение, който биха се престрашили да влязат поне за час в обувките на незрящ. В момента, в който посетителят стъпи в музея, очите му се завързват и за него настава мрак. С помощта на куратор той влиза в залата и започва да разглежда с опипване. Специално подбраните предмети се пазят в тайна, защото след като приключи обиколката, посетителите трябва да се опитат да отгатнат какво са пипнали.

Пред "България Днес" организаторката повдигна малко завесата и издаде, че в залата се помещават Дунав мост, Пантеонът на възрожденците, Паметникът на свободата и Паметникът на Баба Тонка в Русе. Всички са свързани с крайдунавския град и са изработени специално за изложбата от небезизвестния за русенци скулптор Даниел Кънчев, който ще бъде и автор на паметника на Васил Левски, който трябва да бъде открит скоро в града.

"Освен емблематичните забележителности в залата има и съвременно изкуство. Няколко скулптури от бронз на човешки глави и маски ще попаднат в ръцете на посетителите", допълва Петкова, която е автор на съвременните творби.

Реклама

След като махнат превръзката, посетителите трябва да нарисуват това, което са усетили. Чак тогава се връщат в залата и имат възможност да сравнят рисунката си с действителния образ.

"Интересна е обратната връзка от хората, които преживяват това нещо. Споделят, че макар да познават пространствата в музея, изпитват дискомфорт да стоят със завързани очи и някой да ги води. Всички започваме да се питаме какви ли картини излизат в главите на незрящите и всички си отговаряме, че образите в главите на тези хора най-вероятно са много по различни от нашата представа, но това в никакъв случай не прави картината по-бедна. Напротив, ние смятаме, че най-вероятно се появяват много по-интересни и красиви образи", споделя Петкова.

Изложбата може да се усети до края на септември. Всеки ден от 10:30 ч. до 11:30 ч. се провеждат интерактивните сесии.

"Заедно с нас се обучават музейните педагози, които ще поемат щафетата след нас. Оставяме макетите на паметниците като подарък и тези неща ще продължат да се случват", разяснява организаторката.

Вечеря в пълен мрак

Да вечеряш в абсолютен мрак! В света все по-популярни стават ресторантите, в които няма осветление и на гостите се налага да вечерят, без да могат да видят блюдата, докато ги дегустират. Очите се връзват още на входа, като сервитьорът, най-често незрящ, те отвежда до масата. Всичко се сервира в тъмнина и посетителите трябва да се хранят с напипване.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама