Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7669830 www.bgdnes.bg

Последно пътуване: Българин минава 1400 км, за да умре у дома

Да види майка си е предсмъртното му желание

Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в Милано.

34-годишният Николай, както е наречен фиктивно, е баща на двегодишно момченце. Семейството живее щастливо на Ботуша до момента, в който тежка болест покосява мъжа и го парализира. Италиански лекари се опитват да му помогнат, но положението е безнадеждно. В крайна сметка констатират, че не подлежи на операция и е безнадеждно болен. Дават му не повече от шест месеца живот.

Реклама

На Николай му остава една последна надежда - да види майка си, преди да издъхне. В неговото състояние санитарен самолет е изключен, а и семейството не може да покрие разходите за него.

Така емигрантът решава, че ще пропътува 1400 километра с автобус и напуска болницата доброволно. Лекарите са против, защото пътуването е опасно за изтощения му организъм. Предсмъртното желание на Николай обаче е да види жената, която го е родила, на всяка цена. Тук настъпва обратът.

На 7 септември в 13,30 ч. миланският Червен кръст получава обаждане от клона в Болоня, на който пък се обажда българското консулство от Милано, за да сигнализира за ситуацията с Николай.

Само няколко минути преди тръгването на международния автобус съпругата на Николай получава обаждане, че е осигурена безплатна линейка, за да откара болния до София.

На 9 септември сутринта линейка с италиански санитари взима Николай и семейството му и през нощта пристига до дома на майката в околностите на София. Болният син я прегръща и целува, всички са щастливи въпреки предизвестената трагедия. Няколко дни по-късно Николай издъхва, но заобиколен от най-близките си хора в родината.

Реклама
Реклама
Реклама