Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7673509 www.bgdnes.bg

Самотраки гъмжи от дорадо!

Морският хищник се примамва с жив зарган, лавракът ще почне октомври

Морският риболов в Егейско море вече започна! Есенният фурор там стартира със солиден улов от дорадо. Това установи проверка на "България Днес" от мястото на събитието. Става въпрос за северното крайбрежие в Гърция и най-вече остров Самотраки.

Стотици български риболовци се стичат към южната ни съседка от сега, та чак до коледните празници. Причината е, че есента е най-благодатното време за улов от морето. Беломорието се слави с богатите си рибни запаси. Водите там гъмжат от хищници като лаврак, лефер, баракуда и др. През септември най-активно е дорадото. Лавракът и леферът започват да кълват добре през октомври, уточняват местните рибари.

Реклама

Дорадото се слави като една от най-бързите риби в морето. Прави невероятни скокове над водата, щом бъде закачено на куката. Дърпа се като побесняло и това гарантира невероятни емоции при изваждането му с въдица. На дължина дорадото достига до 2,1 метра, а на тегло - до 40 кг. Другото му име е делфинова риба, заради приликата му с бозайника. Американците му казват махи-махи. Гърците го наричат кинегос, което в превод означава ловец. Пасажите от дорадо сега наближават брега в търсене на любимата си храна - заргани.

Това е и една от най-красивите риби. Тялото й е златисто, оранжево и зеленикаво. Цветовете се променят, щом бъде уловена.

Един от популярните методи на риболов е с щукарска тапа - 20-30 грамова. Монтажът е без тежест, а на флуорокарбонов повод се закача живата примамка. Куките трябва да са от щ 1/0 до щ 4/0. Зарганът за стръв трябва да е дълъг около 30-40 сантиметра. Щом бъде потопен във водата, влакното се оставя свободно, за да може зарганът сам да отплува на 50-100 метра навътре, където го дебнат дорадотата. Ударът обикновено е много мощен. Затова трябва да се използва здрав прът и влакно не по-тънко от 0,35 мм. Когато рибата прави лупинги над водата, тя често успява да се откачи и да се спаси. Дорадото обича да похапва също дребни калмари и летящи риби.

Дорадо се лови успешно и на спининг с изкуствени примамки. Морски воблери с дължина 15-20 см са най-оптимални. Замята се от скали или пристанища. Дорадото обича води с по-голяма дълбочина, въпреки че атакува плячката си край повърхността.

Печена или пържена - вие решете

Реклама

Дорадото има специфично бяло месо, което е много високо ценено от гърците. По-дребните екземпляри с дължина до половин метър може да се нарежат на филийкии и да се изпържат на тиган със зехтин.

По-едрите парчета се филират и се приготвят на скара или във фурна със зеленчуци и подправки. За да приготвите 2 броя дорадо са ви нужни 1 лимон, пресен розмарин, глава чесън, риган, мащерка, градински чай, черен пипер и сол на вкус.

В зехтин предварително се запържва чесънът. Месото от рибата се намазва с подправките. Може да се намаже и с масло. Някои добавят в тавата и чаша бяло вино. Пече се на 210 градуса за около 30 минути.

Месото на дорадото не е особено трайно, затова при риболов трябва да се съхранява в хладилна чанта с лед. Нужно е да се приготви най-късно до 24 часа след улавянето му. Върви с изстудено узо. Наздраве, или както казват гърците - ямас!

Островът на козите

Остров Самотраки е един от близко разположените до България в Егейско море. До него се стига с ферибот от гръцкия град Алексадруполи. Почти изцяло планински е, слабо населен. Затова е и истински рай за всеки риболовец или природолюбител.

По склоновете на острова има няколко малки селца. Цялото му население е едва 3 хиляди души. Изхранва се с туризъм, риболов и отглеждане на кози. Тези животни са символът на острова. Има ги навсякъде в полудиво и диво състояние. Козички могат да се видят пръснати из скалистите брегове. На няколко места из Самотраки се предлага същински деликатес от ярешко, приготвено на чеверме.

Едно от най-добрите места за риболов е главното пристанище на острова при градчето Камариотица. Посетете още Светилището на Великите богове, градчето Терма, известно със своите лечебни минерални извори, живописните водопади в каньона Фонияс, най-високия връх на планината Фенгари (1611 метра), столицата Хора, както и Пахиа Амос Ц единствения пясъчен плаж.

От Самотраки при ясно време отлично се виждат силуетите на гръцките острови Тасос, Лемнос, както и на турския Гьокчеада.

Реклама
Реклама
Реклама