Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7674042 www.bgdnes.bg

Сводник и убиец напират за кметове

Сводник и убиец на пътя, попаднали под удара на Темида, напират за кмет в предстоящата надпревара за местните избори, показа проверка на "България Днес". Въпреки осъдителните си присъди някои управници отново се целят да седнат в кметското кресло. Законът забранява само на наказани с лишаване от свобода да се кандидатират за поста. Право да бъдат избирани имат всички лица, навършили 18 години, с уседналост 6 месеца, които не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и не са лишени от правото да бъдат избирани, гласят законите.

От другата страна са моралът и мнението на жителите, които в случая нямат особено значение. Такъв е случаят със скандалния кмет на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров. Той е обвиняван на два пъти за сводничество, като според прокуратурата е въртял бардак в София. По първото дело Балабуров бе оправдан, а спецпрокуратурата неочаквано пропусна да се възпротиви на решението. По второто дело селският първенец се призна за виновен като тартор на престъпна група за сутеньорство и сключи сделка с държавното обвинение за 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, за да не влиза в панделата.

Реклама

Специализираната прокуратурата отказва да иска отстраняването на Балабуров от длъжност с мотива, че споразумението, което е равносилно на окончателна присъда, не е за длъжностни престъпления. Така кметът сводник се върна славно да управлява. По случая се сезира Общинската избирателна комисия в Павел баня, но се оказа, че съдът в Казанлък е издал свидетелство за съдимост, според което Балабуров е неосъждан.

Сега той отново се цани за кметското кресло. Балабуров спечелил мандата си като кандидат от коалиция "Народен съюз" с 85% мнозинство. Сега ще се пробва от листата на ДПС.

Окончателно осъден е и кметът на сливенското село Ковачите Атанас Гурков. За разлика от колегата си Балабуров той навлече раирания костюм и помириса килията. Селският първенец влезе в затвора за 3 г. и 4 м. за тежка катастрофа с причинена смърт.

При пътното произшествие между три автомобила на 17 декември 2013 г. бе убит 53-годишният Въльо Арабаджиев от Сливен. Кметът седнал зад волана с над 2 промила алкохол и нарушил правилата за движение. Той е карал с 94 км/ч при позволени 50, навлязъл в насрещното платно и причинил фаталния удар.

Наказанието за извършеното по непредпазливост престъпление кметът получи при съкратеното съдебно следствие с признаване на вина. На втора инстанция той опита да изтегли самопризнанията си, но магистратите не позволиха. Присъдата бе потвърдена окончателно, а управникът я изтърпя в Бургаския затвор. Сега той ще се опита да си върне поста като кандидат от местна коалиция БАСТА (ПП БАСТА, ПП Земеделски съюз "Ал. Стамболийски“).

Реклама

Разследваните Рачев и Рейзи ухажват избирателите

Повечето от управниците - бивши и действащи, са обвинявани за длъжности престъпления във връзка със службата им, търговия с влияние или корупция, а разследванията срещу голяма част от тях са висящи. Макар с присъди, които не са влезли в сила, или само с образувани разследвания редица известни клиенти на прокуратурата ще опитат да спечелят избирателите в края на октомври.

Марин Рачев се пробва отново за кмет на Септември, издигнат от местна коалиция. През април Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на градоначалника за умишлена безстопанственост за седем престъпления, от които според обвинението е причинена вреда на общината в размер на 226 528,24 лева.

През май Пазарджишкият окръжен съд призна Рачев за виновен, че като едноличен търговец на горива през 2006 и 2007 година е укрил данъци в размер на над 118 000 лева. Освен това е подавал неверни декларации, подписани от съпругата му. Той получи две години и половина условно. Присъдата не е влязла в сила и се обжалва.

Само преди дни съдът запорира окончателно сметки и имоти на Рачев. Това стана, след като Апелативният съд в Пловдив окончателно потвърди две решения на окръжните магистрати в Пазарджик за налагане на възбраната. Тя е по иск на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество за над 9 млн. лева. Претенциите за незаконно имущество са базирани на шест тома доказателствени материали.

Екскметът на Созопол Панайот Рейзи се пробва да се върне в общинския съвет, където едно време бе председател, сега като водач на листата на СДС. През тази година прокуратурата започна разследване срещу него и счетоводителка на Община Созопол. Според обвинението двамата заподозрени са присвоили над 2 милиона в периода август 2014 - март 2017 г. Това не е първото разследване срещу Рейзи. През 2009 г. той бе засечен и заподозрян, че бракониерства заедно с още четирима души в местността Палянката край Ропотамо. Край "компанията" била открита застреляна кошута, а вечерта след засечката Рейзи прекара в ареста. Пред разследващите кметът обяви, че е бил в гората за гъби, а делото бе прекратено.

Иванчева и Петрова закъсняха

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които бяха осъдени на първа инстанция за искане на подкуп, съответно на 20 и 15 години, получиха отказ за регистрация от Общинската избирателна комисия. Те обявиха, че се кандидатират през Християндемократическата партия на България за кметове на София и на район "Младост", а също и за общински съветници. От решението на ОИК става ясно, че документите са били внесени седем минути след обявения краен срок - 17 часа на 24 септември. Освен това един от нужните документи не е подаден в изискуемия електронен вариант. Заедно с Иванчева и Петрова "изгоряха" още 6 кандидатури за районни кметове, подкрепени от партията.

От Християндемократическата партия на България ще обжалват отказа с мотив, че екипът, подаващ документите, е бил в избирателната комисия преди крайния час, но се е забавило самото внасяне. По-рано те показаха и входящ номер.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова чакат началото на делото на втора инстанция под домашен арест. Първото заседание ще бъде в разгара на предизборната кампания - на 11 октомври. На 15 април Специализираният съд призна Иванчева за виновна за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и екскмета на "Младост" Петко Дюлгеров. Според първоинстанционната присъда тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Магистратите счетоха, че има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин (който пък е кандидат за общински съветник в София) за сграда, която той е искал да построи. Съдията по делото Иво Хинов подчерта, че постановените от него присъди са за поискан, а не за взет подкуп.

Разрушен пандиз остави листа без водач

Общинската избирателна комисия в Хасково отказа да регистрира бившия кмет Георги Иванов като кандидат за общински съветник от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Причината е осъдителната му присъда.

Управлявалият като кмет цели 4 мандата Иванов бе водач на листата за общински съветници и тя бе регистрирана без кандидат под №1 за местния парламент. Останалите са регистрирани, като на второ място е Христо Сариев, който е и кандидатът за кмет на Хасково. Листата на коалицията е от 24 души.

Присъдата, която спъна Георги Иванов за местния парламент, дойде това лято. Тя е за разрушаването на бившия затвор в Хасково през 2015 година. Тогава Иванов бе длъжностно лице - кмет на Хасково, и като такъв е издал, противозаконна заповед за премахване. Сградата е строена през 1892 година и беше паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория “национално значение”.

С окончателното решение ВКС намали размера на наложеното наказание на Иванов от две години на една година затвор. Изпитателният срок на условното наказание вместо 3 години и 6 месеца стана 3 години. С година по-малко - две вместо три, беше намален срокът, в който бившият градоначалник не може да заема и да се кандидатира за публични длъжности. Именно тази забрана накара избирателната комисия да го изхвърли от играта за местен парламент.

Реклама
Реклама
Реклама