Сводник и убиец напират за кметове

Приятел
Автор: БД Онлайн

Сводник и убиец напират за кметове

Цвятко Балабуров довърши мандата си след споразумение

Сводник и убиец на пътя, попаднали под удара на Темида, напират за кмет в предстоящата надпревара за местните избори, показа проверка на "България Днес". Въпреки осъдителните си присъди някои управници отново се целят да седнат в кметското кресло. Законът забранява само на наказани с лишаване от свобода да се кандидатират за поста. Право да бъдат избирани имат всички лица, навършили 18 години, с уседналост 6 месеца, които не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и не са лишени от правото да бъдат избирани, гласят законите.

От другата страна са моралът и мнението на жителите, които в случая нямат особено значение. Такъв е случаят със скандалния кмет на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров. Той е обвиняван на два пъти за сводничество, като според прокуратурата е въртял бардак в София. По първото дело Балабуров бе оправдан, а спецпрокуратурата неочаквано пропусна да се възпротиви на решението. По второто дело селският първенец се призна за виновен като тартор на престъпна група за сутеньорство и сключи сделка с държавното обвинение за 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, за да не влиза в панделата.

Специализираната прокуратурата отказва да иска отстраняването на Балабуров от длъжност с мотива, че споразумението, което е равносилно на окончателна присъда, не е за длъжностни престъпления. Така кметът сводник се върна славно да управлява. По случая се сезира Общинската избирателна комисия в Павел баня, но се оказа, че съдът в Казанлък е издал свидетелство за съдимост, според което Балабуров е неосъждан.

Сега той отново се цани за кметското кресло. Балабуров спечелил мандата си като кандидат от коалиция "Народен съюз" с 85% мнозинство. Сега ще се пробва от листата на ДПС.

Окончателно осъден е и кметът на сливенското село Ковачите Атанас Гурков. За разлика от колегата си Балабуров той навлече раирания костюм и помириса килията. Селският първенец влезе в затвора за 3 г. и 4 м. за тежка катастрофа с причинена смърт.

При пътното произшествие между три автомобила на 17 декември 2013 г. бе убит 53-годишният Въльо Арабаджиев от Сливен. Кметът седнал зад волана с над 2 промила алкохол и нарушил правилата за движение. Той е карал с 94 км/ч при позволени 50, навлязъл в насрещното платно и причинил фаталния удар.

Наказанието за извършеното по непредпазливост престъпление кметът получи при съкратеното съдебно следствие с признаване на вина. На втора инстанция той опита да изтегли самопризнанията си, но магистратите не позволиха. Присъдата бе потвърдена окончателно, а управникът я изтърпя в Бургаския затвор. Сега той ще се опита да си върне поста като кандидат от местна коалиция БАСТА (ПП БАСТА, ПП Земеделски съюз "Ал. Стамболийски“).

Разследваните Рачев и Рейзи ухажват избирателите

Повечето от управниците - бивши и действащи, са обвинявани за длъжности престъпления във връзка със службата им, търговия с влияние или корупция, а разследванията срещу голяма част от тях са висящи. Макар с присъди, които не са влезли в сила, или само с образувани разследвания редица известни клиенти на прокуратурата ще опитат да спечелят избирателите в края на октомври.

Марин Рачев се пробва отново за кмет на Септември, издигнат от местна коалиция. През април Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на градоначалника за умишлена безстопанственост за седем престъпления, от които според обвинението е причинена вреда на общината в размер на 226 528,24 лева.

През май Пазарджишкият окръжен съд призна Рачев за виновен, че като едноличен търговец на горива през 2006 и 2007 година е укрил данъци в размер на над 118 000 лева. Освен това е подавал неверни декларации, подписани от съпругата му. Той получи две години и половина условно. Присъдата не е влязла в сила и се обжалва.

Само преди дни съдът запорира окончателно сметки и имоти на Рачев. Това стана, след като Апелативният съд в Пловдив окончателно потвърди две решения на окръжните магистрати в Пазарджик за налагане на възбраната. Тя е по иск на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество за над 9 млн. лева. Претенциите за незаконно имущество са базирани на шест тома доказателствени материали.

Екскметът на Созопол Панайот Рейзи се пробва да се върне в общинския съвет, където едно време бе председател, сега като водач на листата на СДС. През тази година прокуратурата започна разследване срещу него и счетоводителка на Община Созопол. Според обвинението двамата заподозрени са присвоили над 2 милиона в периода август 2014 - март 2017 г. Това не е първото разследване срещу Рейзи. През 2009 г. той бе засечен и заподозрян, че бракониерства заедно с още четирима души в местността Палянката край Ропотамо. Край "компанията" била открита застреляна кошута, а вечерта след засечката Рейзи прекара в ареста. Пред разследващите кметът обяви, че е бил в гората за гъби, а делото бе прекратено.

Иванчева и Петрова закъсняха

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които бяха осъдени на първа инстанция за искане на подкуп, съответно на 20 и 15 години, получиха отказ за регистрация от Общинската избирателна комисия. Те обявиха, че се кандидатират през Християндемократическата партия на България за кметове на София и на район "Младост", а също и за общински съветници. От решението на ОИК става ясно, че документите са били внесени седем минути след обявения краен срок - 17 часа на 24 септември. Освен това един от нужните документи не е подаден в изискуемия електронен вариант. Заедно с Иванчева и Петрова "изгоряха" още 6 кандидатури за районни кметове, подкрепени от партията.

От Християндемократическата партия на България ще обжалват отказа с мотив, че екипът, подаващ документите, е бил в избирателната комисия преди крайния час, но се е забавило самото внасяне. По-рано те показаха и входящ номер.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова чакат началото на делото на втора инстанция под домашен арест. Първото заседание ще бъде в разгара на предизборната кампания - на 11 октомври. На 15 април Специализираният съд призна Иванчева за виновна за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и екскмета на "Младост" Петко Дюлгеров. Според първоинстанционната присъда тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Магистратите счетоха, че има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин (който пък е кандидат за общински съветник в София) за сграда, която той е искал да построи. Съдията по делото Иво Хинов подчерта, че постановените от него присъди са за поискан, а не за взет подкуп.

Разрушен пандиз остави листа без водач

Общинската избирателна комисия в Хасково отказа да регистрира бившия кмет Георги Иванов като кандидат за общински съветник от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Причината е осъдителната му присъда.

Управлявалият като кмет цели 4 мандата Иванов бе водач на листата за общински съветници и тя бе регистрирана без кандидат под №1 за местния парламент. Останалите са регистрирани, като на второ място е Христо Сариев, който е и кандидатът за кмет на Хасково. Листата на коалицията е от 24 души.

Присъдата, която спъна Георги Иванов за местния парламент, дойде това лято. Тя е за разрушаването на бившия затвор в Хасково през 2015 година. Тогава Иванов бе длъжностно лице - кмет на Хасково, и като такъв е издал, противозаконна заповед за премахване. Сградата е строена през 1892 година и беше паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория “национално значение”.

С окончателното решение ВКС намали размера на наложеното наказание на Иванов от две години на една година затвор. Изпитателният срок на условното наказание вместо 3 години и 6 месеца стана 3 години. С година по-малко - две вместо три, беше намален срокът, в който бившият градоначалник не може да заема и да се кандидатира за публични длъжности. Именно тази забрана накара избирателната комисия да го изхвърли от играта за местен парламент.

Миграционните не пускат Полфрийман

Миграционните не пускат Полфрийман

Делата на Джок продължават наесен Прокуратурата трябвало да разреши отпътуването му за Австралия Миграционните власти продължават да държат у нас предсрочно освободения Джок Полфрийман и не го пускат да се прибере в Австралия. Той заведе ново дело, за да разбере дали може да пътува зад граница. Процесът в Административния съд ще тръгне чак през

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Втори фалстарт на дело срещу мъж на спецпрокурорка

Втори фалстарт на дело срещу мъж на спецпрокурорка

За втори път спецпрокуратурата се препъва с делото за корупция в ДАИ - Благоевград! Апелативният спецсъд отново върна обвинителния акт срещу 11 служители на автомобилната инспекция, научи "България Днес". След арестите в края на април 2018 г. става ясно, че един от задържаните - Ангел Янчев, е съпруг на спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева

Война за европари в Чепеларе

Война за европари в Чепеларе

Прокуратурата не открива нередности при проект за 400 бона Шефът на местния парламент Пантелей Мемцов иска по-широко разследване срещу екскметицата Славка Чакърова Общинският съвет в Чепеларе възропта срещу свалени обвинения на бившата кметица на планинското градче Славка Чакърова, научи "България Днес"

Най-четени

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Грозни комплексари топели Динко

Грозни комплексари топели Динко

"Това са хора, които ми завиждат... комплексари. Ще го разследвам този, който го е пуснал, и ще бъде наказан." Така коментира пред "България Днес" Динко Вълев медийни публикации, позоваващи се на анонимен сигнал, че той е замесен в бизнес с проститутки, палежи и обири на камиони. След тях и държавното обвинение се задейства

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Камелия стана брюнетка за нов клип

Камелия стана брюнетка за нов клип

Непреходната родна изпълнителка Камелия се появи като брюнетка и то с афро прическа в социалните мрежи. Певицата до броени дни ще представи нов проект, а снимката разкрива една от визиите, с които тя ще изненада феновете си във видеото към парчето. За песента, Камелия загатва: "Това е римейк на една любима песен от минали години

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Най-коментирани

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Милко щастливо осиновен зад Океана

Милко щастливо осиновен зад Океана

Ново семейство за сираче напук на заразата  Кери и Гари документират дните на очакване, преди да приберат детето в САЩ  Българче е осиновено успешно след 4 месеца забавяне заради коронавируса. 3-годишният Милко е вече щастлив в новия си дом в Тенеси, САЩ, но редица перипетии забавят новите му родители да го вземат при себе си отвъд Океана

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

След разпрата в шоуто на Гала  Не е ясно септември какво ми предстои, казва Веселинова  Големи промени в "На кафе" от есента! Феновете най-вероятно ще останат без Ева Веселинова, която обяви, че засега не е ясно дали през септември ще е част от сутрешното шоу. "Август ще се отдам на почивка, а от септември..

Ужасът е тук!

Ужасът е тук!

Може би не знаете кой е Хауърд Филипс Лъвкрафт? Той е един от бащите на свръхнормалните явления и модерния ужас в художествената литература. Точно с това ще ви сблъска и тази книга. "Свръхестественият ужас в литературата" (изд. "Изток-Запад") ни предлага 12 от най-добрите стихотворения и 3 от най-прочутите есета на Лъвкрафт

Д-р Станимир Хасърджиев: Само правилна дезинфекция и дистанция ще помогнат да преживеем втората вълна на кошмара ковид

Д-р Станимир Хасърджиев: Само правилна дезинфекция и дистанция ще помогнат да преживеем втората вълна на кошмара ковид

Държавата трябва да контролира и санкционира, а ние като граждани трябва да бъдем остро критични, като видим нарушения, призовава председателят на Националната пациентска организация Националната пациентска организация (НПО) събира тази седмица всички отговорни институции на уебинар, в който всеки може да се включи през уеб страницата на НПО

Ето я най-дългата краставица

Ето я най-дългата краставица

Казанлъшка баба отглежда 56-сантиметровия зеленчук  Рекордната 56-сантиметрова краставица отгледа баба в Казанлък. Дългият зеленчук е от новата реколта и събра любопитните погледи на съседките на възрастната жена. Тайната на огромния размер е, че всеки ден е поливана обилно, като стопанката се кръсти

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Камелия Янкова се чуди какво толкова предизвиква интереса на учените към планетата Марс. В момента на повърхността й или в орбита са цели осем апарата, изпратени от САЩ, ЕС и Индия. Натам летят един китайски и един от ОАЕ, а в началото на следващата година ще се запъти нова американска

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Кмет спасява щъркели

Кмет спасява щъркели

Не се чувствам герой, това е човещина, каза Валентин Вигнев Иво АНГЕЛОВ Два щъркела спаси кметът на пазарджишкото градче Костандово. Само за няколко месеца Валентин Вигнев (44 г.) се намесва геройски два пъти и птиците оцеляват, след като са изпаднали в затруднено положение. "Преди време граждани ми сигнализираха