Сводник и убиец напират за кметове

Приятел
Автор: БД Онлайн

Сводник и убиец напират за кметове

Цвятко Балабуров довърши мандата си след споразумение

Сводник и убиец на пътя, попаднали под удара на Темида, напират за кмет в предстоящата надпревара за местните избори, показа проверка на "България Днес". Въпреки осъдителните си присъди някои управници отново се целят да седнат в кметското кресло. Законът забранява само на наказани с лишаване от свобода да се кандидатират за поста. Право да бъдат избирани имат всички лица, навършили 18 години, с уседналост 6 месеца, които не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и не са лишени от правото да бъдат избирани, гласят законите.

От другата страна са моралът и мнението на жителите, които в случая нямат особено значение. Такъв е случаят със скандалния кмет на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров. Той е обвиняван на два пъти за сводничество, като според прокуратурата е въртял бардак в София. По първото дело Балабуров бе оправдан, а спецпрокуратурата неочаквано пропусна да се възпротиви на решението. По второто дело селският първенец се призна за виновен като тартор на престъпна група за сутеньорство и сключи сделка с държавното обвинение за 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, за да не влиза в панделата.

Специализираната прокуратурата отказва да иска отстраняването на Балабуров от длъжност с мотива, че споразумението, което е равносилно на окончателна присъда, не е за длъжностни престъпления. Така кметът сводник се върна славно да управлява. По случая се сезира Общинската избирателна комисия в Павел баня, но се оказа, че съдът в Казанлък е издал свидетелство за съдимост, според което Балабуров е неосъждан.

Сега той отново се цани за кметското кресло. Балабуров спечелил мандата си като кандидат от коалиция "Народен съюз" с 85% мнозинство. Сега ще се пробва от листата на ДПС.

Окончателно осъден е и кметът на сливенското село Ковачите Атанас Гурков. За разлика от колегата си Балабуров той навлече раирания костюм и помириса килията. Селският първенец влезе в затвора за 3 г. и 4 м. за тежка катастрофа с причинена смърт.

При пътното произшествие между три автомобила на 17 декември 2013 г. бе убит 53-годишният Въльо Арабаджиев от Сливен. Кметът седнал зад волана с над 2 промила алкохол и нарушил правилата за движение. Той е карал с 94 км/ч при позволени 50, навлязъл в насрещното платно и причинил фаталния удар.

Наказанието за извършеното по непредпазливост престъпление кметът получи при съкратеното съдебно следствие с признаване на вина. На втора инстанция той опита да изтегли самопризнанията си, но магистратите не позволиха. Присъдата бе потвърдена окончателно, а управникът я изтърпя в Бургаския затвор. Сега той ще се опита да си върне поста като кандидат от местна коалиция БАСТА (ПП БАСТА, ПП Земеделски съюз "Ал. Стамболийски“).

Разследваните Рачев и Рейзи ухажват избирателите

Повечето от управниците - бивши и действащи, са обвинявани за длъжности престъпления във връзка със службата им, търговия с влияние или корупция, а разследванията срещу голяма част от тях са висящи. Макар с присъди, които не са влезли в сила, или само с образувани разследвания редица известни клиенти на прокуратурата ще опитат да спечелят избирателите в края на октомври.

Марин Рачев се пробва отново за кмет на Септември, издигнат от местна коалиция. През април Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на градоначалника за умишлена безстопанственост за седем престъпления, от които според обвинението е причинена вреда на общината в размер на 226 528,24 лева.

През май Пазарджишкият окръжен съд призна Рачев за виновен, че като едноличен търговец на горива през 2006 и 2007 година е укрил данъци в размер на над 118 000 лева. Освен това е подавал неверни декларации, подписани от съпругата му. Той получи две години и половина условно. Присъдата не е влязла в сила и се обжалва.

Само преди дни съдът запорира окончателно сметки и имоти на Рачев. Това стана, след като Апелативният съд в Пловдив окончателно потвърди две решения на окръжните магистрати в Пазарджик за налагане на възбраната. Тя е по иск на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество за над 9 млн. лева. Претенциите за незаконно имущество са базирани на шест тома доказателствени материали.

Екскметът на Созопол Панайот Рейзи се пробва да се върне в общинския съвет, където едно време бе председател, сега като водач на листата на СДС. През тази година прокуратурата започна разследване срещу него и счетоводителка на Община Созопол. Според обвинението двамата заподозрени са присвоили над 2 милиона в периода август 2014 - март 2017 г. Това не е първото разследване срещу Рейзи. През 2009 г. той бе засечен и заподозрян, че бракониерства заедно с още четирима души в местността Палянката край Ропотамо. Край "компанията" била открита застреляна кошута, а вечерта след засечката Рейзи прекара в ареста. Пред разследващите кметът обяви, че е бил в гората за гъби, а делото бе прекратено.

Иванчева и Петрова закъсняха

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които бяха осъдени на първа инстанция за искане на подкуп, съответно на 20 и 15 години, получиха отказ за регистрация от Общинската избирателна комисия. Те обявиха, че се кандидатират през Християндемократическата партия на България за кметове на София и на район "Младост", а също и за общински съветници. От решението на ОИК става ясно, че документите са били внесени седем минути след обявения краен срок - 17 часа на 24 септември. Освен това един от нужните документи не е подаден в изискуемия електронен вариант. Заедно с Иванчева и Петрова "изгоряха" още 6 кандидатури за районни кметове, подкрепени от партията.

От Християндемократическата партия на България ще обжалват отказа с мотив, че екипът, подаващ документите, е бил в избирателната комисия преди крайния час, но се е забавило самото внасяне. По-рано те показаха и входящ номер.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова чакат началото на делото на втора инстанция под домашен арест. Първото заседание ще бъде в разгара на предизборната кампания - на 11 октомври. На 15 април Специализираният съд призна Иванчева за виновна за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и екскмета на "Младост" Петко Дюлгеров. Според първоинстанционната присъда тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Магистратите счетоха, че има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин (който пък е кандидат за общински съветник в София) за сграда, която той е искал да построи. Съдията по делото Иво Хинов подчерта, че постановените от него присъди са за поискан, а не за взет подкуп.

Разрушен пандиз остави листа без водач

Общинската избирателна комисия в Хасково отказа да регистрира бившия кмет Георги Иванов като кандидат за общински съветник от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Причината е осъдителната му присъда.

Управлявалият като кмет цели 4 мандата Иванов бе водач на листата за общински съветници и тя бе регистрирана без кандидат под №1 за местния парламент. Останалите са регистрирани, като на второ място е Христо Сариев, който е и кандидатът за кмет на Хасково. Листата на коалицията е от 24 души.

Присъдата, която спъна Георги Иванов за местния парламент, дойде това лято. Тя е за разрушаването на бившия затвор в Хасково през 2015 година. Тогава Иванов бе длъжностно лице - кмет на Хасково, и като такъв е издал, противозаконна заповед за премахване. Сградата е строена през 1892 година и беше паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория “национално значение”.

С окончателното решение ВКС намали размера на наложеното наказание на Иванов от две години на една година затвор. Изпитателният срок на условното наказание вместо 3 години и 6 месеца стана 3 години. С година по-малко - две вместо три, беше намален срокът, в който бившият градоначалник не може да заема и да се кандидатира за публични длъжности. Именно тази забрана накара избирателната комисия да го изхвърли от играта за местен парламент.

Измамничката Радина е най-издирваната жена в Европа

Измамничката Радина е най-издирваната жена в Европа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Столичен травестит заковава маман Елеонора в Лондон

Столичен травестит заковава маман Елеонора в Лондон

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

Конфискуват имоти за 1,1 млн. от Кирчо Киров

Конфискуват имоти за 1,1 млн. от Кирчо Киров

Делото за източване на службите е възобновено Антикорупционната комисия захапва бившия шеф на разузнаването и жена му Мария Дело за конфискация срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров и съпругата му Мария е завела антикорупционната комисия. В случай че молбата на КОНПИ бъде уважена, Кирови ще се простят с притежаваните от тях имоти и

Хлебар пържи Кюфтето и Мечков

Хлебар пържи Кюфтето и Мечков

Душманинът на Очите участва в бандата от затвора Пострадалият Стоян Колев осъден за укрити 346 хил. лв. данъци Сигнал от айтоски бизнесмен е довел до ареста на зловещата банда на бургаските кримибосове Николай Мечков и Петър Биберов-Кюфтето, научи "България Днес". В показания пред властите собственикът на местния хлебозавод Стоян Колев директно

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Мария по дантелки из улиците

Мария по дантелки из улиците

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Модел събра очите на минувачи

Модел събра очите на минувачи

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Джена крие сребърни грейпфрути в пазвата

Джена крие сребърни грейпфрути в пазвата

"Сребърни ята" не, ами направо "Сребърни грейпфрути" е положението! Джена ги стисна, притисна и те изскочиха - нещата, дето крие в пазвата! В сребърните одежди на Снежанка се появи чалгаджийката на сцената през уикенда и вдигна във въздуха всичко живо. Сребристосивото й бюстие привлече погледите на купонджиите и не им даде покой.

Бербо сменя Боби!

Бербо сменя Боби!

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Калканджиева се подиграва с цяла България

Калканджиева се подиграва с цяла България

"Чух, че в София е много студено! А пък ние отиваме на плаж в Капри! Целуваме ви!", гаври се Жени Калканджиева с ниските температури, които обхванаха цялата страна в последните дни. Скандалната миска е в Италия на женско море с приятелки и се отдава на голяма забава далеч от

Ето го петорния килър от Чикаго

Ето го петорния килър от Чикаго

Кристоф Марек е обвиненият за петорното убийство в Чикаго, научи "България Днес".  Трима българи,  американец и полякиня бяха застреляни в дома си в Чикаго, докато вечеряли. Инцидентът станал в събота около 17,30 часа в апартамента на семейството на улица „Уест Ървинг Парк” в Чикаго. Според полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж,

Бившата на Балотели и Роналдиньо: Дрогираха ме!

Бившата на Балотели и Роналдиньо: Дрогираха ме!

Бившата половинка на Марио Балотели и Роналдиньо - Сара Томази, се завръща в телевизията. Тя се бе покрила за няколко месеца. Оказа се, че през това време се е лекувала. Дамата, която изгря в няколко порнофилма, е била пристрастена към наркотиците. Злоупотребявала е и с алкохола. Томази се изповяда в едно от най-гледаните предавания в Италия

Боби Михайлов хвърли оставка!

Боби Михайлов хвърли оставка!

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Лопес прости на Икарди за Уанда

Лопес прости на Икарди за Уанда

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Най-коментирани

Калканджиева се подиграва с цяла България

Калканджиева се подиграва с цяла България

"Чух, че в София е много студено! А пък ние отиваме на плаж в Капри! Целуваме ви!", гаври се Жени Калканджиева с ниските температури, които обхванаха цялата страна в последните дни. Скандалната миска е в Италия на женско море с приятелки и се отдава на голяма забава далеч от

Мария по дантелки из улиците

Мария по дантелки из улиците

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Боби Михайлов хвърли оставка!

Боби Михайлов хвърли оставка!

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Модел събра очите на минувачи

Модел събра очите на минувачи

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Турците козируват за агресията

Турците козируват за агресията

Футболните правилници забраняват политически жестове Футболистите на турския национален отбор козируваха на "Стад де Франс" и с това си действие смутиха Европа, а после стигнаха до 1:1. Никой официално не призна защо е било това действие, но се появи в европейските медии версията, че те поздравяват президента Реджеп Ердоган и изказват подкрепа за

Бойко Борисов: Михайлов, подай оставка!

Бойко Борисов: Михайлов, подай оставка!

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Глиган наръга ловец

Глиган наръга ловец

Напук на чумата удрят грамадни прасета Глиган наръга ловец и едва не го остави на място. Все пак авджията успял да гръмне дивото прасе и след лекарска намеса е бил спасен. Случката, която на косъм се е разминала от трагедия, се разиграва край родопското село Черноочене. Прасето луднало, след като било ранено, и намушкало авджията.

Бербатов: Бях артист

Бербатов: Бях артист

Отказалият се от футбола миналия месец бивш капитан на България Димитър Бербатов се изказа по адрес на анализаторите, които го описваха като муден и мързелив на терена. "Бях артист на терена - заяви той. - В началото не го осъзнавах, но за мен беше важно да правя нещо различно. Ако ме гледаш, със сигурност няма да заспиш или да смениш канала на

Фицата: Да се пее с маска е тежко

Фицата: Да се пее с маска е тежко

"Тежко е да се пее с маска." Това обясни Филип Аврамов, който бе част от шоуто "Маскираният певец" Фицата се криеше умело в образа на бика, но зрителите решиха, че е време да се покаже кой всъщност стои зад маската. Единствен от четиримата детективи Ники Кънчев успя да познае кой е в образа на Бика. "Това е истинско предизвикателство.

Фотогалерия - Автомобилен салон София 2019

Фотогалерия - Автомобилен салон София 2019

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Измамничката Радина е най-издирваната жена в Европа

Измамничката Радина е най-издирваната жена в Европа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Самолет падна на магистрала в Аляска, на метри от океана

Самолет падна на магистрала в Аляска, на метри от океана

Самолет на „Аляска Еърлайнс” падна на магистрала в Аляска по време на полет от Анкоридж до остров Уналяска. Машината е спряла на метри от океана, предаде ABC news. При инцидента са пострадали 4 души.                                                                                                                                                     

Столичен травестит заковава маман Елеонора в Лондон

Столичен травестит заковава маман Елеонора в Лондон

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

Нинова: Стефан Данаилов излезе от комата и е много по-добре, иска у дома

Нинова: Стефан Данаилов излезе от комата и е много по-добре, иска у дома

Скъпи приятели, много съм щастлива да ви кажа, че Стефан излезе от комата. Контактен е, диша самостоятелно и е много по-добре. Даже иска да се прибира у дома. На лекарите от ВМА - огромно благодарим! Това написа във фейсбук соцлидерката Корнелия Нинова. В сряда лекарите във Военномедицинска академия поставиха легендата на българското кино и театър

Борислав Михайлов: Никога няма да се върна като президент на БФС

Борислав Михайлов: Никога няма да се върна като президент на БФС

"Не е моя работа да коментирам работата на органите на реда. На Стоичков няма какво да отговарям. Ако има нещо, то трябва да бъде доказано", заяви президентът на БФС в оставка Борислав Михайлов. Той отрече да е участвал в уреждането на мачове на каквото и да било ниво. "Много неща се промениха към по-добро като работа на Футболния съюз

Валентин Михов също подаде оставка от БФС

Валентин Михов също подаде оставка от БФС

Бившият президент на БФС Валентин Михов и настоящ член на Изпълкома също подаде оставка, предаде БГНЕС. Това стана ясно малко преди началото на Изпълкома на футболната ни централа. Още снощи и соченият за фаворит за поста на президент на БФС - Атанас Фурнаджиев, подаде оставка, като призова и останалите си колеги да го последват

Състоянието на Стефан Данаилов се подобрило частично

Състоянието на Стефан Данаилов се подобрило частично

Продължава битката за живота на филмовата легенда Стефан Данаилов. Все още лекарите от ВМА не съобщават официално подробности за лечението на актьора. Има частично подобрение в състоянието му, предаде NOVA. Той вече диша самостоятелно, макар и с помощ. Общото му състояние обаче остава критично. На Данаилов са направени много изследвания

Зоопаркът в Париж представи слузесто същество със 720 пола

Зоопаркът в Париж представи слузесто същество със 720 пола

Същество със 720 пола стана сензация в Париж. Многоглавата слуз е жълта на цвят разновидност на слузестата плесен. Прилича на гъба, но се държи като животно, разказва NOVA. Живият организъм няма уста, стомах или очи, но притежава способността да открива и преработва храна. Създанието може да пълзи със скорост до 4 см/ч

САЩ и Турция са договорили прекратяване на огъня в Сирия

САЩ и Турция са договорили прекратяване на огъня в Сирия

Турция се е съгласила на петдневно прекратяване на огъня в Североизточна Сирия, което да позволи изтегляне на кюрдските сили, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след разговори с турския президент Тайип Ердоган, предаде Ройтерс. Малко преди това американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че има "страхотни добри новини от Турция"