Сводник и убиец напират за кметове

Приятел
Автор: БД Онлайн

Сводник и убиец напират за кметове

Цвятко Балабуров довърши мандата си след споразумение

Сводник и убиец на пътя, попаднали под удара на Темида, напират за кмет в предстоящата надпревара за местните избори, показа проверка на "България Днес". Въпреки осъдителните си присъди някои управници отново се целят да седнат в кметското кресло. Законът забранява само на наказани с лишаване от свобода да се кандидатират за поста. Право да бъдат избирани имат всички лица, навършили 18 години, с уседналост 6 месеца, които не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и не са лишени от правото да бъдат избирани, гласят законите.

От другата страна са моралът и мнението на жителите, които в случая нямат особено значение. Такъв е случаят със скандалния кмет на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров. Той е обвиняван на два пъти за сводничество, като според прокуратурата е въртял бардак в София. По първото дело Балабуров бе оправдан, а спецпрокуратурата неочаквано пропусна да се възпротиви на решението. По второто дело селският първенец се призна за виновен като тартор на престъпна група за сутеньорство и сключи сделка с държавното обвинение за 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, за да не влиза в панделата.

Специализираната прокуратурата отказва да иска отстраняването на Балабуров от длъжност с мотива, че споразумението, което е равносилно на окончателна присъда, не е за длъжностни престъпления. Така кметът сводник се върна славно да управлява. По случая се сезира Общинската избирателна комисия в Павел баня, но се оказа, че съдът в Казанлък е издал свидетелство за съдимост, според което Балабуров е неосъждан.

Сега той отново се цани за кметското кресло. Балабуров спечелил мандата си като кандидат от коалиция "Народен съюз" с 85% мнозинство. Сега ще се пробва от листата на ДПС.

Окончателно осъден е и кметът на сливенското село Ковачите Атанас Гурков. За разлика от колегата си Балабуров той навлече раирания костюм и помириса килията. Селският първенец влезе в затвора за 3 г. и 4 м. за тежка катастрофа с причинена смърт.

При пътното произшествие между три автомобила на 17 декември 2013 г. бе убит 53-годишният Въльо Арабаджиев от Сливен. Кметът седнал зад волана с над 2 промила алкохол и нарушил правилата за движение. Той е карал с 94 км/ч при позволени 50, навлязъл в насрещното платно и причинил фаталния удар.

Наказанието за извършеното по непредпазливост престъпление кметът получи при съкратеното съдебно следствие с признаване на вина. На втора инстанция той опита да изтегли самопризнанията си, но магистратите не позволиха. Присъдата бе потвърдена окончателно, а управникът я изтърпя в Бургаския затвор. Сега той ще се опита да си върне поста като кандидат от местна коалиция БАСТА (ПП БАСТА, ПП Земеделски съюз "Ал. Стамболийски“).

Разследваните Рачев и Рейзи ухажват избирателите

Повечето от управниците - бивши и действащи, са обвинявани за длъжности престъпления във връзка със службата им, търговия с влияние или корупция, а разследванията срещу голяма част от тях са висящи. Макар с присъди, които не са влезли в сила, или само с образувани разследвания редица известни клиенти на прокуратурата ще опитат да спечелят избирателите в края на октомври.

Марин Рачев се пробва отново за кмет на Септември, издигнат от местна коалиция. През април Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на градоначалника за умишлена безстопанственост за седем престъпления, от които според обвинението е причинена вреда на общината в размер на 226 528,24 лева.

През май Пазарджишкият окръжен съд призна Рачев за виновен, че като едноличен търговец на горива през 2006 и 2007 година е укрил данъци в размер на над 118 000 лева. Освен това е подавал неверни декларации, подписани от съпругата му. Той получи две години и половина условно. Присъдата не е влязла в сила и се обжалва.

Само преди дни съдът запорира окончателно сметки и имоти на Рачев. Това стана, след като Апелативният съд в Пловдив окончателно потвърди две решения на окръжните магистрати в Пазарджик за налагане на възбраната. Тя е по иск на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество за над 9 млн. лева. Претенциите за незаконно имущество са базирани на шест тома доказателствени материали.

Екскметът на Созопол Панайот Рейзи се пробва да се върне в общинския съвет, където едно време бе председател, сега като водач на листата на СДС. През тази година прокуратурата започна разследване срещу него и счетоводителка на Община Созопол. Според обвинението двамата заподозрени са присвоили над 2 милиона в периода август 2014 - март 2017 г. Това не е първото разследване срещу Рейзи. През 2009 г. той бе засечен и заподозрян, че бракониерства заедно с още четирима души в местността Палянката край Ропотамо. Край "компанията" била открита застреляна кошута, а вечерта след засечката Рейзи прекара в ареста. Пред разследващите кметът обяви, че е бил в гората за гъби, а делото бе прекратено.

Иванчева и Петрова закъсняха

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които бяха осъдени на първа инстанция за искане на подкуп, съответно на 20 и 15 години, получиха отказ за регистрация от Общинската избирателна комисия. Те обявиха, че се кандидатират през Християндемократическата партия на България за кметове на София и на район "Младост", а също и за общински съветници. От решението на ОИК става ясно, че документите са били внесени седем минути след обявения краен срок - 17 часа на 24 септември. Освен това един от нужните документи не е подаден в изискуемия електронен вариант. Заедно с Иванчева и Петрова "изгоряха" още 6 кандидатури за районни кметове, подкрепени от партията.

От Християндемократическата партия на България ще обжалват отказа с мотив, че екипът, подаващ документите, е бил в избирателната комисия преди крайния час, но се е забавило самото внасяне. По-рано те показаха и входящ номер.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова чакат началото на делото на втора инстанция под домашен арест. Първото заседание ще бъде в разгара на предизборната кампания - на 11 октомври. На 15 април Специализираният съд призна Иванчева за виновна за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и екскмета на "Младост" Петко Дюлгеров. Според първоинстанционната присъда тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Магистратите счетоха, че има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин (който пък е кандидат за общински съветник в София) за сграда, която той е искал да построи. Съдията по делото Иво Хинов подчерта, че постановените от него присъди са за поискан, а не за взет подкуп.

Разрушен пандиз остави листа без водач

Общинската избирателна комисия в Хасково отказа да регистрира бившия кмет Георги Иванов като кандидат за общински съветник от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Причината е осъдителната му присъда.

Управлявалият като кмет цели 4 мандата Иванов бе водач на листата за общински съветници и тя бе регистрирана без кандидат под №1 за местния парламент. Останалите са регистрирани, като на второ място е Христо Сариев, който е и кандидатът за кмет на Хасково. Листата на коалицията е от 24 души.

Присъдата, която спъна Георги Иванов за местния парламент, дойде това лято. Тя е за разрушаването на бившия затвор в Хасково през 2015 година. Тогава Иванов бе длъжностно лице - кмет на Хасково, и като такъв е издал, противозаконна заповед за премахване. Сградата е строена през 1892 година и беше паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория “национално значение”.

С окончателното решение ВКС намали размера на наложеното наказание на Иванов от две години на една година затвор. Изпитателният срок на условното наказание вместо 3 години и 6 месеца стана 3 години. С година по-малко - две вместо три, беше намален срокът, в който бившият градоначалник не може да заема и да се кандидатира за публични длъжности. Именно тази забрана накара избирателната комисия да го изхвърли от играта за местен парламент.

Цепи се империята на фараонката Ружа

Цепи се империята на фараонката Ружа

След ареста на брат й Константин в САЩ Нови босове слагат ръка на структурата, завлякла над 4 млрд. долара от инвеститори по целия свят Разпада се империята на изчезналата финансова аферистка Ружа Игнатова, която ФБР издирва заради завлечени над 4 млрд. долара от наивни инвеститори с мечти за бързи печалби в целия свят чрез криптовалутата OneСoin.

Искат пандиз за наркодоктора Ники Дългия

Искат пандиз за наркодоктора Ники Дългия

По обвинение в трафик на колосалните 106 кг хероин се изправя днес пред Апелативния съд в Пловдив бившият доктор на националния отбор но бокс Николай Тодоров - Ники Дългия. На първа инстанция медикът, сочен за близък до покойния висаджия Константин Димитров-Самоковеца, бе оправдан с мотив, че доказателствата за създадения от него наркоканал не са

Камен Куката следва право

Камен Куката следва право

Камен Балбузанов-Куката е станал студент по право, след като бе задържан при зрелищна акция на полицията през април 2017 г. За академичните занимания за Куката се разбрало покрай последното му дело, по което той е осъден на 4 г. затвор през лятото. Мотивите към наказанието били изготвени наскоро и именно от тях ставало ясно

2 млн. от Стайко Стайков иска КПКОНПИ

2 млн. от Стайко Стайков иска КПКОНПИ

В полезрението на комисията антикорупция след проблемите си с прокуратурата е попаднал синът на олигарха Миню Стайков - Стайко, показа проверка на "България Днес". Повод е финансова ревизия, която установява драстично разминаване между легалните му доходи и притежаваното имущество. Това дава основание на Комисията за противодействие на корупцията

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Разпродават хотелите на Цветан Василев

Разпродават хотелите на Цветан Василев

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Ники М. приключи с "Левски"

Ники М. приключи с "Левски"

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Драма на хоризонта! "Ти защо ми ползваш снимките, ма?! Ама, оу!" Галена и Ивайла Бакалова се фукат с подозрително еднакви снимки от различни краища на света - чалгаджийката е в Лас Вегас на турне, бившата Мис България - в Дубай. В интерес на истината първа си пусна кадъра Бакалова, Галена малко закъсня.

Икарди блокира сестра си

Икарди блокира сестра си

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди е зачеркнал сестра си Ивана и не иска да има нищо общо с нея. Причината е войната й с жена му Уанда Нара. Сексапилната роднина на голаджията не може да понася снаха си. И не го крие. Ивана не пропуска възможност да нападне Уанда. "Брат ми и аз не сключихме мир - признава Ивана

Хокеист се хвали с яка канадка

Хокеист се хвали с яка канадка

Руският хокеист Никита Щербак може и безуспешно да си търси отбор, но е намерил супер жена. Тя се казва Лори и е зашеметяващ канадски модел. Двамата се запознават, докато Никита играе в първенството зад океана. След като договорът му с "Онтарио" изтече, Щербак се прибра в родината си и взе със себе си жената

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Лили пее за убит мафиот

Лили пее за убит мафиот

Грандиозно тържество на стадиона в софийското село Казичене събира по обед на 24 септември 1995 г. хиляди хора. Тълпата се е събрала, за да чуе на живо едни от най-големите български музикални звезди. Сред гостите е лично примата на БГ естрадата Лили Иванова. След нея на сцената застават Чочо Владовски, Кристина Димитрова и оркестър "Канари"

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов е спасил от смърт съпругата на известен наш актьор. Благодарение на Мастера жената, която е започвала да развива анорексия, се е оправила напълно и днес е щастлива със съпруга си. Коя е тя, кой е мъжът й и какво точно се е случило четете в утрешния брой на вестник "България

Най-коментирани

Ники М. приключи с "Левски"

Ники М. приключи с "Левски"

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Фенове плачат, губят съня си  Зрители гневни, че фаворитът с тежък характер Юлиян не взе 200 бона  Страховит скандал се вихри след финала на "Игри на волята"! Интернет гърми от недоволство и настоява, че истинският победител е отпадналият Юлиян, а не Добрин, който спечели 200 хиляди лева. Зрителският вот показва, че 52,

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Албена Вулева: Депресирам се тук, изчезвам!

Албена Вулева: Депресирам се тук, изчезвам!

"Депресирам се в България. Прекалено мрачен, скучен и еднообразен е животът тук. Усилията, които полагаме, са обезсмислени. Идвам за малко и веднага бързам да се върна в Протарос, където разликата е огромна - усмихнати хора, нищо, че не са богати, а тук само мизерия и тъпотия". Така Албена Вулева обясни защо ще остане само седмица у нас

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо ли е това?! Или е някой млад шейх, наследник на петролен кладенец и собственик на харем красавици! Колкото и да прилича на второто, този момък от снимката всъщност е Лоренцо. Нова снимка от пътешествието на Софка и Гринго в Близкия изток ни показва Лоренцо в Абу Даби. На фона на ослепително бял ислямски дворец синът на ромската перла е в

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Сухи филии хляб и един кренвирш върху тоалетна хартия. Такава болнична храна се предлага в едно от здравните заведения в страната, алармира в социалните мрежи Цветин Цеков. Мъжът постъпил за болничен престой на 29 ноември и останал потресен, когато му сервирали вечерята. "Можеше поне в една тарелка да се постави това угощение, но нищо,

Нина с ножа в лицето роди

Нина с ножа в лицето роди

От на косъм от смъртта до голямото щастие  19-годишното момиче има 4-месечно момиченце  От голямата трагедия до пълното щастие. Този път извървя 19-годишната Нина от свищовското село Морава. Преди шест години момичето беше жестоко прободено с нож в лицето от брат си, а в момента е горда майка и има мъж до себе си.

Катето Евро крие храна в пералнята

Катето Евро крие храна в пералнята

На шантави места крие храна Катето Евро. Журиращата в "България търси талант" търси начини да опази шоколадите си от наследника й Сашо Кадиев. Звездното семейство живее в къща. Кадиев и половинката му са на първия етаж, а Катето е на втория. Сашко често се качвал нощно време при майка си, за да тършува за сладкиши или други вкуснотии.

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

ЕК: Софиянци дишат отрова

ЕК: Софиянци дишат отрова

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

Бекъм коледно се забавляват

Бекъм коледно се забавляват

Дейвид и Виктория Бекъм вече са обзети от коледния дух. Те заведоха три от децата си в "Зимна страна на чудесата". Това е тематичен парк с атракциони, който отваря врати в Хайд парк в Лондон всяка година преди празниците. И ако Вики не се престраши да вземе участие в забавленията, то бившият капитан на Англия щуря наравно с Ромео, Круз и Харпър

Илия Лингорски добре подготвен за студа

Илия Лингорски добре подготвен за студа

Помните ли отличника Женя от сериала "Васко да Гама от село Рупча"?! Е, днес той е голям и зрял мъж, който добре пази здравето си. Илия Лингорски бе уловен от папараците на "България Днес" на разходка из столицата. Финансистът добре бе пресметнал студа навън и се бе подготвил за него. Филцова шапка с широка периферия и кожени ръкавици предпазиха

Гаджето на Де Хеа влиза в "Новите съседи"

Гаджето на Де Хеа влиза в "Новите съседи"

Половинката на вратаря на "Манчестър Юнайтед" Давид де Хеа - Едурне, ще се изявява в ново амплоа. Красивата испанска певица започва кариера като актриса. Първата роля на блондинката ще е в популярния и у нас сериал "Новите съседи". В него тя ще си партнира отново с Паз Падила. Актьорът е заедно с нея и в момента в журито на музикалното риалити Got

"Фермата" събра Красимира и Димитър

"Фермата" събра Красимира и Димитър

За някои предаването "Фермата" може да е само шоу, но за други е фактор, променящ живота! Риалитито се оказва съдбоносно за Красимира и Димитър Калайджиев, които след края на предаването продължават да поддържат изключително близки взаимоотношения. "България Днес" засече двойката в столичен ресторант да обядват, а впечатление прави,

Возняцки се съблече

Возняцки се съблече

Бившата номер едно в тениса Каролине Возняцки се съблече. Датчанката, която слага край на кариерата си след "Аустрелиън Оупън", стана поредната спортна звезда, която се съблече за списание "Спортс Илюстрейтид". Тя е на корицата на американското издание за последния месец на 2019 година. Естетичната фотосесия е заснета на острови Търкс и Кайкос

Безценно съкровище показват в НИМ

Безценно съкровище показват в НИМ

Безценно монетно съкровище, открито у нас, ще бъде показано за първи път. Находката е без стойност във финансово изражение, понеже подобни аналози не са известни до момента. Съкровището е намерено под ръководството на археолога Ивайло Кънев от Националния исторически музей в крепостта Балък дере, близо до Ивайловград

Треньорът на боркините Петър Касабов:
Успехите дойдоха с много напрежение

Треньорът на боркините Петър Касабов: Успехите дойдоха с много напрежение

Женският национален отбор по борба отново отсрами най-българския спорт. Момичетата бяха на ниво, а Тайбе Юсеин имаше силна година. Специално за читателите на "България Днес" треньорът на представителния тим направи обзор на сезона. - Г-н Касабов, ако теглите една черта, повече доволен или повече недоволен сте от годината