Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7683067 www.bgdnes.bg

Палеж случайно разплита перачница на пари

Отвличане, заплахи, насилие и офшорки

Агент на ДАНС и още четирима са задържани и обвинени

С разбита мащабна схема за пране на пари се похвалиха вчера от Окръжна прокуратура в Пловдив. При спецоперация са задържани петима души, сред които и агент на ДАНС, като са им повдигнати обвинения за отвличане, заплахи и физическо насилие. В близките дни се очаква разплитането и на финансовата схема, след което кръгът на обвиненията ще се увеличи, обясниха криминалисти.

Подозренията са, че перачницата действа от години, а легализираните средства са за милиони, обяви шефът на пловдивската прокуратура Румен Попов. По закон за борбата с подобни нелегални схеми отговаря специализираната дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС, чиито високоплатени агенти имат почти неограничени правомощия. Включително и достъп без съдебно решение до банкови сметки, а трезорите ежедневно ги информират за всеки съмнителен превод.

Реклама

Вместо прехвалените експерти на ДАНС перачницата е разкрита, и то по случайност, от пловдивски криминалисти. Повод става извършен преди няколко дни палеж на пловдивски магазин. Собственик на помещението е бизнесменът Костадин Тенев.

Два дни след огнената вендета Тенев подава сигнал до полицията, че е получил заплахи за убийство от страна на софийски адвокат. В опит да спаси семейството си от отмъщението на мощна бригади мутри той си признава, че е злоупотребил с 39 хил. евро.

В началото на септември Тенев разбира, че негов познат от ромски произход е станал фиктивен собственик на фирма. Новоизлюпеният бизнесмен му се похвалил, че е откаран в адвокатска кантора на столичния бул. "Шипченски проход". Там той подписва документи за създаване на фирмата и полномощно на друг човек да открие банкова сметка. По същата схема минават и двама негови приятели. Малко след това по фирмените сметки постъпват големи суми от чужбина, обяснил ромът.

Щом разбира за това, Костадин Тенев принуждава със заплахи своя познат да изтегли 39 хил. евро от сметките на "фирмата" си. Босовете на схемата веднага научават за врътката. Щом не намират подставеното лице, отвличат майка му. След жесток побой тя се свързва със сина си, а той признава, че парите ги е взел Тенев.

Веднага след това шефът на кантората нарежда на свой служител да се свърже с агент на ДАНС. В замяна на солидна почерпка тайното ченге изготвя детайлна справка за Костадин Тенев - притежавани коли и имоти, банкови сметки и имена и адреси на роднини.

След като справката е получена, следва и палежът на магазина. Ден след това Тенев е заплашен по телефона от служител в кантората с убийство, ако не върне заграбените средства.

Реклама

За да спаси живота си, пловдивският бизнесмен подава сигнал в МВР. Започналото разследване установява, че по същата схема от кантората са регистрирали стотици фиктивни фирми. Веднага след това по техните сметки от офшорки се превеждат огромни суми пари, за да може да се легализират чрез нарочна схема.

След като става ясно, че телефонът, от който Тенев е заплашван, е на собственик на кантората, следва спецакция. Докато пловдивските ченгета и служители в дирекция "Вътрешна сигурност" на ДАНС подготвят операцията, към столичните адвокати изтича информация и те трескаво започват да унищожават документи.

Нахлулите в кантората ченгета, агенти на ДАНС и прокурори все пак откриват достатъчно улики за побоя и отвличането на възрастната ромка.

"Колегите в момента анализират информацията за финансовите операции, за да може и там да се повдигнат обвинения", коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Реклама
Реклама
Реклама