Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7684854 www.bgdnes.bg

Човек на Мила в мегабандата на Радо Ланеца

В две различни престъпни банди се подвизава подсъдимият с Мила Георгиева Олег Попов! Погнатият като наркодилър от групата на тарторката е заработвал и за мегаорганизацията на люлинския силовак Радмил Ранов - Радо Ланеца, научи "България Днес".

Наркогрупировката на Ланеца бе разбита от ченгетата в началото на август. Според разследващите бандата действала в цялата страна. Ръководителите й са трима, а дейността била в три направления - производство и продажба на едро, поддържане на дилърска мрежа и разпространение в нощни заведения на хероин, кокаин, коноп и екстази. По време на мащабната спецакция бяха разбити нарколаборатории в София и в Русе. Криминалисти съобщиха, че освен с разпространение на наркотици престъпната група се е занимавала и с насилствени действия спрямо дилъри, които не са отчитали оборота от продажбите. Разследващи сравниха мащабната наркосхема на Радо Ланеца и аверите му Стъклето и Телето с някогашната "Фирма" на Златко Баретата.

Реклама

Преди три години лицата на Радо Ланеца и аверите му бяха разлепени в центъра на София, като на плаката имаше надпис "Те тровят децата ви". Разследващи изтъкнаха, че това е най-голямата наркогрупа - в нея са участвали рекордните 33-ма дилъри. Окошарени бяха само 8, а останалите бяха обявени за издирване.

Оказа се, че един от заключените е именно Олег Попов. Той бе конвоиран вчера до спецсъда, за да участва като подсъдим по делото срещу Мила Георгиева и сие.

На подсъдимата скамейка освен бизнес дамата, сочена за дедесарка и "царица на месото", са доведеният й брат Максим Кулишев, бившият й мъж Михаил Георгиев, брат й Ангел Ангелов, шофьорът Пламен Цеков, бившата барета Мирослав Стоянов и Георги Божилов-Тениса. За първи път заедно с тях пред Темида се изправи и синът на Мила - Мартин Георгиев-Джито. Той се издирваше в продължение на 3 г. от Интерпол. Въпреки че физиономията му висеше в списъка с червените бюлетини, вчера Джито свенливо избягваше да бъде сниман.

Първоначално Мила и компания бяха обвинени като група за мокри поръчки, палежи, държане на оръжия, наркоразпространение и данъчни престъпления. Разследващи гръмко обявиха, че престъпната задруга е щяла да трепе човека на Брендо Георги Семерджиев - Жоро Шопа, оправдания за убийството на Бай Миле Тихомир Дочев-Мравката и висаджията Радостин Бързанов-Слънцето. Впоследствие обвиненията за подготвяните убийства и палежите отпаднаха заради липса на доказателства. Подсъдимите останаха да отговарят за дрога. Обвинението срещу тях е, че са наели склад в Горна Малина, който са превърнали в наркооранжерия, и отгледали 2000 стръка марихуана. Срещу тях проговарят основно анонимни свидетели, а явните се отричат от показанията си.

Процесът се търкаляше с години в съда, докато съдебната заседателка Силвия Мануилова не реши да става полицайка. Това наложи рестарт на делото. То се води срещу организира престъпна група, за която не е посочено в обвиненията какви престъпления е вършила.

Ценният за две наркогрупи кадър Олег Попов се забърка в проблеми с правосъдието през май 2016 г. Ченгета закопчаха 43-годишният тогава мъж заедно с 49-годишната Павлина Йорданова. Те бяха спипани в столичния кв. "Младост" със 100 кг хапчета амфетамин, натъпкани в два куфара. По изчисления на криминалисти дрогата е била на стойност 2,5 млн. лева, а сигналът за пласмента е подаден от американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА). Агентите надушват схемата и в продължение на три месеца следят и подслушват заподозрените.

Реклама

В един съботен ден Попов и бизнес партньорката му се движели със сеат по улица в квартала, когато спрели до "Фолксваген Поло". Йорданова слязла от сеата и се насочила към фолксвагена. В същото време Попов извадил от багажника голям куфар и започнал да го влачи към другата кола. В този момент изскочили антимафиоти и ги натръшкали на земята.

Във фолсквагена е открит още един куфар с наркотици. Дрогата била разпределена в 4 плика по 25 кг. На хапчетата имало лого "Каптагон". В жилищата на Попов и Йорданова са намерени още 2,5 кг марихуана в пет плика. Според ченгетата двамата планирали да продадат дрогата в Арабския свят, тъй като там цената щяла да удари 10,5 млн. лева.

Къта трева в стаята на детето

Дни след ареста на Олег Попов и бизнес сътрудничката му Павлина Йорданова в съда стават ясни брутални подробности. На заседанието за разглеждането на мерките за неотклонение на двамата наркотрафиканти се разбира, че Попов е крил плика с 2,5 кг трева в стаята на болното си дете, което страда от церебрална парализа и епилепсия.

Реклама
Реклама
Реклама