Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7686521 www.bgdnes.bg

Дянко Марков наръган за 50 лв.

Кръпката и приятели защитиха 97-годишния полковник

Бившият политически затворник и депутат е нападан осем пъти в дома си, разследващите нехаят

Бившият политически затворник и депутат след промените Дянко Марков е бил наръган в дома си. Атакуван е от крадец, който надупчил крака му с отвертка. Това е осмото подобно нападение в рамките на две години.

Реклама

Последният случай започнал с позвъняване в апартамента на Дянков, който живее в центъра на София, в кооперация, чиято входна врата се заключва. По домофона се обадил мъжки глас, който се представил за "Капитан Данов". Тъй като въпросният капитан е приятел на Марков, той отворил. Някогашният легионер днес е на 97 години, със слухови апаратчета на двете уши и почти незрящ. Затова не разпознал, че гласът е на непознат, и отключил вратата на апартамента. Тогава се вмъкнал мъж, който извадил отвертка и наръгал два пъти с нея домакина в крака. Заплашил го, ако иска да живее, да сяда на леглото и да кротува. Крадецът претършувал дома, намерил 50 лева и се изнесъл.

Седем пъти преди това почти инвалидизираният полковник от резерва е бил обиран по подобни начини. Първо в дома му нахълтал крадец, който му взел 500 лв., приготвени за адвокатски хонорар (за дело, по което Марков е наречен антисемит), и 700 лв. за ремонт на покрива. После докато течал самият ремонт, позвънил друг, който се представил за работник и поискал чаша вода. Докато Марков му сипвал в кухнята, изчезнала пенсията му от стаята. Това се повтаряло с различни сценарии. Обирджиите се представяли ту за служители на "Топлофикация", които да засекат топломерите, ту за куриери, които му носят пратка, ту за служители на полицията. При едно от нахлуванията дори му опрели пистолет в главата. Друг път влязъл мъж, който развъртял бушоните, за да не може Дянков да се ориентира в тъмното. Задигнати било наследството от брат му, семейните медали и дори евтини бижута с чисто емоционална стойност. Според приятели на Марков крадците са се ориентирали, че той е почти сляп и глух, живее сам, а има голяма пенсия като бивш народен представител и офицер. Усетили се, че я държи вкъщи, защото заради слабото зрение трябва да я получава на ръка, а не през дебитна карта. Затова попаднал на мушката им и постоянно го обирали. Накрая дъщеря му, която живее в друг квартал, се принудила да му прибира пенсията и всеки ден да му оставя по малка сума за разходи. Именно затова при последното нападение крадецът трябвало да се задоволи с едва 50 лева.

Заради отслабналото си зрение Марков не успява да даде пред ченгетата добри описания на обирджиите. Близките на Дянко Марков обаче са бесни от продължаващия тормоз и настояват полицията да вземе мерки. Категорични са, че искат поставяне на камери в района. Заради перманентния тормоз приятели и познати на Дянко Марков внесоха в Министерството на вътрешните работи писмо до ръководителя му Младен Маринов. Те пишат, че въпреки сигналите до полицията извършителите не са разкрити.

"Това, че Дянко Марков е почти стогодишен, невиждащ и нечуващ човек, който се е сражавал за България като боен летец, само прави още по-грозни бездействието и безпомощността на полицията. Възмутени сме!", се казва в жалбата, под която се подписаха певецът Васко Кръпката, публицистите Борислав Скорчев, Даниела Горчева, Захари Карабашлиев и Иво Инджев.

В последните години се водят полемики около личността на Дянко Марков. Като бивш легионер е наричан "антисемит" и дори той води дела за клевета. В същото време Българо-еврейският научен институт изказа почитта си към личността му и го нарече "убеден демократ и хуманист, репресиран след 09.09.1944 г. заради тези свои качества". Министерството на отбраната също го награди заради негови заслуги към родината.

Реклама
Реклама
Реклама