Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7688920 www.bgdnes.bg

Самобръсначката на Гунди на "Герена"

"Левски" вече има музей. Сред най-ценните му вещи са тези на легендата Георги Аспарухов. Специално за откриването на "Герена" се завърна последната фланелка на Гунди. Тя е от сезон 1970/1971 година. Скъпата вещ дойде от Музея на спорта в София с разрешението на главния му уредник Катя Иванова. Тя престоя на "Герена" по-малко от 24 часа.

"Имаме уговорка да гостува отново по различни поводи - разкри пред "България Днес" председателят на "Сини сърца" Илия Христов. - Става дума за годишнини на Гунди или на паметни мачове с негово участие." С тениската вървят гащетата, чорапите и капитанската лента на Аспарухов.

Реклама

За постоянно в музея остават няколко лични вещи на легендарния нападател. Сред тях е личната самобръсначка на Гунди. Тя е била откупена от Тодор Батков на благотворителен търг на Професионалната футболна лига преди повече от 15 години. Бившият собственик на "Левски" я дарява на клуба и сега тя влиза в музея. Редом до нея са студентската книжка на Аспарухов, картотеката му и служебна бележка, издадена му от БФС. Има и брой на в. "Народен спорт" от 1965 година с подписа на Гунди. В експозицията място намира и дървеният венец, изпратен от Еузебио по повод смъртта на Аспарухов.

Откриването на музея събра на едно място славни футболисти на "сините" от различни поколения, представителния тим, деца от школата и гости. Един до друг застанаха наследниците на Гунди на върха на атаката на "Левски" Георги Цветков, Наско Сираков и Георги Иванов-Гонзо. Лентата прерязаха рекордьорът по мачове за "сините" Стефан Аладжов и рекордьорът по голове Наско Сираков. Експозицията е инициирана и създадена от сдружение "Сини сърца".

Повечето от ветераните отправиха пожелание към настоящия треньор Петър Хубчев да върне титлата на "Герена".

Трима пропуснаха

Трима бяха големите отсъстващи при откриването на музея на "Левски". Нямаше ги легендите на отбора Божидар Искренов, който живее в САЩ, президентът на БФС Борислав Михайлов и Станимир Стоилов.

На церемонията бе помощникът на Мъри и негов бивш съотборник Цанко Цветанов. Той заяви, че е срамно клубът да съди Стоилов. Предишните шефове заведоха контрадело срещу специалиста, за да спасят лиценза.

"Срамно е "Левски" да съди най-успешния си треньор. Защо го правят, при положение че от клуба твърдят, че го искат отново на "Герена"? Трябва тях да ги питате. Мисля, че ние с Мъри и Саид Ибраимов достигнахме според мен едно високо ниво и искаме да продължим да се развиваме. Заради това към момента не мислим да се връщаме в България", каза Цветанов.

Реклама

Най-много представители имаше от последното славно поколение на "сините". Присъстваха капитанът Елин Топузаков, Димитър Иванков, Даниел Боримиров, Станислав Ангелов, Александър Александров, Георги Иванов, Димитър Телкийски.

Миланов: "Левски" ще се върне на върха

Капитанът на "Левски" Живко Миланов сподели радостта си от открита клубната експозиция на "Герена". Той бе един от многото футболисти и легенди, докоснали се до историята на клуба.

"Радвам се, че успях да присъствам на едно много голямо събитие за мен - сподели защитникът. - Историята на "Левски" е много голяма. Радвам се, че успях да се докосна до бивши футболисти, оставили част от себе си вътре. "Левски" го е имало преди нас, ще го има и след нас. Рано или късно ще бъде там, където трябва. Хубаво е и за младите футболисти да влязат вътре. Видях и много малки дечица от школата. Мачът срещу "Лудогорец" няма да е лесен. Отиваме да победим."

Реклама
Реклама
Реклама