Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7691371 www.bgdnes.bg

Плашат с проверки рекетираните от ДАИ

Погват даяджия заради укрити данъци за 12 апартамента

Шефовете на транспортни фирми треперят да проговорят срещу инспекторите

С масирани проверки плашат транспортните фирми, рекетирани от инспектори от автомобилната администрация в Пловдив! Повечето от бизнесмените отказали да съдействат на разследващите корупционната афера и да проговорят срещу изнудвачите. От прокуратурата съобщиха, че компаниите за превоз са давали хиляди левове, за да не бъдат санкционирани за многобройните си нарушения.

При проверките на ДАИ са установени липса на психологическа годност на шофьорите, липса на шайби, които определят скоростта, не са водени и пътни листове. Една от фирмите работела без никакви документи и отчетност, макар да изпраща десетки тирове към Западна Европа. Разследващите попаднали на дружество, чиито камиони не се водят в движение, а са засечени да карат месо.

Реклама

"За всички тези нарушения управителите на търговските дружества са предпочели да бъдат изнудвани и да плащат, отколкото да оправят нередностите и да станат изрядни. Това е бизнес мазохизъм!", каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той предупреди фирмените босове, които отказват да съдействат, че цялата строгост на закона ще се стовари върху тях.

"Съгласно Закона за съдебната власт прокуратурата ще упражни правомощията си, като ще сезира данъчните за извършване на пълна ревизия на тези дружества, а Инспектората на ДАИ ще бъде сезиран отново и така или иначе вероятно ще им бъдат отнети лицензите и ще им се съставят актове - нищо не са спестили на практика. Тези, които се свързват с различна дейност според стоките, които транспортират - например агенцията по храните, ще бъдат докладвани, за да им се отнемат лицензите за тази дейност. Иначе казано, по-добре е, когато си бил изнудван, в момента да съдействаш", посочи Попов.

По случая зад решетките първоначално попадат седем души. Петима от тях са служители на ДАИ в Пловдив, като сред тях е и временната шефка Анна Генова. Тя е заключена по показания на рекетираните търговци, че е прибирала пачките от шантажа. Проверката на думите им показала, че началничката е натопена от подчинените си. Инспекторите използвали името й и разправяли на транспортните босове, че тя е на върха на схемата, но това не се подплатило с доказателства. Така след 24-часов престой в килията Генова е освободена. Пуснати са и други двама извън ДАИ, които са пропели и са останали само свидетели по случая.

На мушката на следователите остават трима инспектори от отдел "Контрол на административната дейност". Според разследващите те действали в продължение на две години и са изнудвали десетки дружества за пари, за да не им пишат актове или да не им отнемат лицензите. Искани са подкупи в зависимост от големината на фирмата.

От многото рекетирани компании само три признават за шантажа пред ченгетата. Една от фирмите е на холандец, който оперирал с 300 камиона. През около година инспекторите са му искали по 5 хил. лв. Босът пропищял и вдигнал скандал на управителя в България, за да го пита докога ще му бъркат в джоба. "Даваш парите или ти спираме 300 тира и те ликвидираме", обрисува престъпната схема прокурор Попов. Другите две дружества също давали подкупи, за да не приключат дейността си. Едното броило 1000 лева на тримата инспектори, които си ги разделили, а третата фирма дала само 300 лева.

Един от даяджиите се оказал изключително предприемчив - за две години успял да се сдобие с 12 апартамента. Имотите били на името на възрастните му родители или на брат му, който е безработен, установяват икономически полицаи. Повечето от придобивките са в новостроящи се кооперации. В ролята на брокер се явявала жената на инспектора, която нямала право да извършва подобна дейност. Даяджията и семейството му пуснало апартаментите под наем, за да прилапват пари. В същото време от подслушани със СРС разговори ченгетата разбрали, че фамилията се чуди как да прецака данъчните и да не плаща дължимите налози за имотите. Затова по отношение на имотния инспектор от прокуратурата са задействали и разследване за данъчни престъпления.

Реклама

Тримата служители са погнати за подкупи чрез изнудвания. Единият ще отговаря за две изнудвания, друг за едно, а последният - за три. Инспекторите са заплашени от 3 до 10 години затвор и глоба до 20 хил. лв. По всяка вероятност ще се иска отстраняването им от длъжност и лишаване от право да заемат такава, ако бъдат осъдени. Прокуратурата ще иска от съда в Пловдив постоянното задържане на тримата даяджии. Може да има още арестувани с още обвинения, заканват се разследващите.

300 бона щета за държавата

С над 300 хиляди лева е ощетен бюджетът от престъпната дейност на инспекторите от ДАИ в Пловдив, пресметна окръжният прокурор Румен Попов. Сумата е изчислена от спестените актове и глоби, които е трябвало да отидат в полза на държавната хазна. Прогнозите далеч не са окончателни, сумата може да набъбне, ако и други рекетирани фирми си признаят, уточняват разследващите.

Реклама
Реклама
Реклама