Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7694133 www.bgdnes.bg

Свилен Максимов, съпруг на Виктория: Смъртното наказание няма да спре убийствата

Година измина от бруталната смърт на русенската журналистка

Година измина от жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова. За да почетат паметта й, близки, приятели и колеги се събраха пред образа й, изграден от скулптора Дилян Хубенов в Русе.

"От ден първи и пред всички медии аз повтарям, че колкото и да увеличим наказанията, дори и да направим смъртни наказания, ние няма да решим проблема. Създадохме едно такова поколение - оскотяло, опростачено. Аз обвинявам за тази ситуация обществото и себе си." Така Свилен Максимов посрещна черния за семейството му 6 октомври. Точно преди година на тази дата бе зверски изнасилена и убита неговата бивша половинка и майка на детето му, русенската журналистка Виктория Маринова.

Реклама

Младата жена се подготвя за благотворителен маратон, тичайки по крайдунавската алея. Тогава е забелязана от Северин Красимиров. Младият ром бил на рожден ден на приятел и пил и се дрогирал до 6 часа сутринта. Все още неадекватен, тръгнал сам да се прибира. Засичайки Маринова, решава да я нападне и изнасили. Проследил я, а когато останали само двамата по алеята, забил лявото си кроше в носа й и я замъкнал в храстите. Телевизионната водеща издъхва от раните си.

"Всички ние скърбим за Вики и си спомняме за нея с добро! Защото тя подкрепяше доброто. Времето не лекува - то само усилва болката още повече. Можем да кажем само едно: "Ние никога няма да те забравим, Вики! Почивай в мир!", пише в социалните мрежи близката приятелка на Виктория Ивелина Атанасова по повод тъжната годишнина.

"Ти си светлина на небето и сияеше в чистота, защото си будител - изживя геройски живота си. Застана смело срещу злото. Русе се гордее с теб - но ти си светлина на правдата за цяла България. Бог да те прости - животът ти не отиде напразно", скърби и Жанета Златкова.

Година след жестокото убийство лобното място на Виктория - кейовата стена край Дунав, вече е осветено и под видеонаблюдение, финансирано от роднините й. Убиецът Северин Красимиров вместо доживотен затвор, получи 30 г. лишаване от свобода заради процедурата по съкратеното производство.

Роднините на Виктория са сред десетките почернени семейства, които настояват за законови промени. По тяхна инициатива в Народното събрание се дискутира отпадането на съкратеното следствие при умишлено причиняване на смърт. Законопроектът бе приет на първо четене в парламента. Това удовлетворява близките на Виктория, но опасенията им са дали ще се приемат всички промени.

"Едно от най-важните неща, които поне в духа на тези изменения трябва да бъде - не да се приемат фактите, които следствието и обвинението предлагат, а да се стигне до признание на вина, тъй като в настоящия етап извършителят на деянието признава фактите и обстоятелствата, но не признава вина", казва и свекърът на убитата Виктория Румен Максимов пред БНТ.

Реклама
Реклама
Реклама