Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7695740 www.bgdnes.bg

Кула пази атонските монаси от пожари

Важна нова придобивка в Света гора 

Доброволци изградиха съоръжението, духовниците от Зографския манастир благодарни 

Кула ще пази българските монаси в Атон от пожари.

Съоръжението, което духовниците ни очакват от десетилетия, е изградено от доброволци, които се включват с труд, материали и превозни средства. Новата придобивка е приета изключително положително от духовниците ни, които в молитвите си благодарят на строителите.

Реклама

Досега българските монаси в Зографския манастир буквално разчитаха само на Божията помощ и чудотворните икони при огнени инциденти. А такива не липсват през годините.

На 21 декември 1976 г. пламъци обхващат южното крило на манастира. Стихията нанася големи поражения и тази част от светата обител е буквално разрушена. Близо две десетилетия крилото стои в руини и неизползваемо, като през 1997 година се появяват наченки за неговото възстановяване. Но липсват пари и още две декади ремонтът не е завършен. Чудото се случва през 2017 година, когато правителството отпуска 940 000 лева на светата обител и възстановителните дейности завършват. Новоремонтираната част е осветена на малка литургия, а в него вече са настанени обитатели.

Голям пожар унищожава и част от Хилендарския манастир. В днешно време светата обител е най-голямото светилище на православната част от сръбския народ, като е тачен и като български редом със Зографския манастир. Там пожарът избухва в нощта на 3 срещу 4 март 2004 г. Изгаря половината от манастирския комплекс - две трети от манастирските крила и един от манастирските параклиси с ценни стенописи от ХVII и ХVIII век. Двадесет и петимата сръбски монаси съумяват с героични усилия да да ограничат стихията и да запазят музея-съкровищница, библиотеката и католикона. Броени дни след пожара сръбското правителство незабавно отпусна една внушителна сума от 14 милиона евро за възстановяването на духовното средище. За съжаление това не е първият инцидент в манастира. Западното крило е горяло през 1711 г. и успели да го възстановят чак 75 години по-късно. През това време всичките стенописи в параклисите били безвъзвратно повредени.

Пожароизвестителната кула ще подава сигнали както за малки пламъчета в гората, така и за големи огнени стихии.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама