Ким Филби беше фен на Георги Димитров

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Ким Филби беше фен на Георги Димитров

Ексклузивно след 5 години мълчание топразузнавачът ген. Тодор Бояджиев на 80 г.:

Хибридна война винаги е имало, сега е в разгара си

Кой е той

Тодор Бояджиев (10.10.1939, Карнобат) е генерал-майор от Държавна сигурност. Работи 13 години в научно-техническото разузнаване и 13 по линия на външнополитическото разузнаване. Минава по цялата йерархична стълба - от разузнавач до зам.-началник на ПГУ, зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни в ООН - Ню Йорк. През 1990 г. е първи главен секретар на МВР. Депутат във ВНС и 39-ото НС. Оглавява "Български евроатлантически разузнавателен форум". Автор е на множество книги, зам.-председател е и на тракийските дружества. С указ на губернатора на Оклахома е обявен за почетен посланик на добра воля в този американски щат.

"България Днес" гостува на най-успешния ни разузнавач по повод предстоящия му юбилей - на 80 години генералът става на 10 октомври. По този повод излиза разширено издание на последната му книга "Маркус Волф - човекът без(с) лице и неговите тройки", а приятелите му готвят тържество във Варна повод празника му.

 - Ген. Бояджиев, ставате на 80 г? Много ли е това?

- Бързо дойдоха тези години, недостатъчни са. Имам толкова много неща да направя още, че ще го докарам до 100 години, иначе няма времето да ми стигнe!. За тези години много неща направих - 30 години в разузнаването, а след тях още 30 години извън него. Една от максимите ми е, че разузнавачите не излизат в пенсия. На 50 години излязох от разузнаването, но не станах пенсионер, а в следващите 30 години пълноценно живях, като пишех книгите си. В кръга на моите приятели тогава се появиха директори на американското разузнаване, на френското, немското, английското и ако искам да продължа да описвам живота с тях, ми трябват поне още 20 години.

- И вие като Стоянка Мутафова, която не спира да играе.

- Да, може да се каже, че и аз напомням на Стоянка Мутафова. Тя е талант в своята област, аз пък съм облагодетелстван от съдбата в моята професия да познавам толкова много хора, и то все качествени, които, смея да твърдя, допреди 30 години бяха противници, да не кажа врагове, а сега сме приятели.

- Вие сте първият ученик на топшпионина на ХХ век - Ким Филби. Вярно ли е, че той се е възхищавал на Георги Димитров?

- Да, в младостта на Филби българинът Георги Димитров е бил идеал. Човекът, който го запалва по идеите на Интернационала. В една от книгите си описвам как по-късно именно Димитров ще стане причината животът на Ким да бъде поставен на карта. Те не са се познавали лично, но съдбите им се преплитат. Една резолюция на Димитров е коствала много на Филби. Филби дава информация на руснаците, че в щаба на Тито по време на Втората световна война има английски агент. И дава достатъчно информация, която да насочи кой е шпионинът. Това е докладвано на Сталин, който съобщава информацията на генералния секретар на Коминтерна - Георги Димитров. Георги Димитров обаче не вярва на донесението и пише, че това е опит да се вбие клин в световното комунистическо движение - недоверие между Сталин и Тито. В резултат на това, което Димитров пише, Ким Филби дълго време е под подозрение, че не е искрен в контакта си с руското разузнаване, че може би е под щаба на англичаните.

- Кой е най-големият ви успех?

- Най-големият ми успех не е по времето, когато съм бил на заплата, а когато вече бях извън службите. Едно от сериозните ми достижения, с които се гордея, е, че през 2000 година се появи първата ми книга - "Разузнаването". По моя идея, с мое участие, със съавтори, в нея за първи път се осветлява животът на трима директори на ЦРУ - двама директори на руското разузнаване - адмирал Пиар Лакост, шеф на френското разузнаване, Маркус Волф, шеф на гедерейското разузнаване, за когото е новата ми книга сега, ген. проф. Мирослав Туджман, шеф на новото хърватско разузнаване, Бриго Аспарухов и моя милост. Едно съзвездие, бих казал от 10 професионалисти от всички цветове и бои, които се появиха в книгата. В нея всеки отговаря на 4 въпроса - как влязох в разузнаването, какво правих там, как излязох, какво правя сега. Защото по това време всичките ми съавтори не получаваха заплата като разузнавачи, а бяха извън службата. Единствено Туджман, създателят на новото независимо хърватско разузнаване, все още беше директор там и не отговори на 4-те въпроса, тъй като беше действащ, а разказа биографията на новото хърватско разузнаване. Така или иначе да събереш в една книга десет разузнавачи, които довчера са били врагове, а днес са готови да седнат на една маса, за мен това беше постижение.

- Познавате ли ги всички?

- Единственият, когото не познавам лично, бе Джордж Тенет, който беше дълго време шеф на американското разузнаване по времето на Рейгън и т.н., но той знае, че участва в книгата. Всички останали са хора, с които многократно съм се виждал и срещал. Така че може би това е най-големият ми успех и вълнуващо като постижение, защото не е лично, а колективно. Всичко това мина под шеговития лозунг, който е мое дело, аз съм го издигнал като мото и то е мото шеговито на книгата: "Шпиони от всички страни, обединявайте се". По това време почти всички те, които изредих, бяхме повече оптимисти, отколкото е трябвало. Вярвахме, че наистина има нов период в международните отношения, че има твърде много общ интерес и в сферата на разузнаването - тероризъм, наркотици, пране на пари, финансови злоупотреби и какво ли още не, в които трябва да обединим усилията си и вярвахме, че нещата ще тръгнат натам. За съжаление, 30 години по-късно нито аз, нито тези, които ми бяха съавтори, са такива оптимисти, защото отново други интереси излязоха отгоре.

- За съжаление, някои от съавторите ви не са живи.

- Да, за съжаление. Аз съм един от малкото, които още мърдаме и се опитваме и да ритаме от време на време (смее се). Другите си отидоха, но ген.-лейт. Шабър, последният шеф не само на разузнаването, а и на КГБ по времето на Горбачов, по темата и с оптимизма за следващите години беше най-големият реалист. Той тогава в разговорите, които сме водили, ме предупреждаваше: "Тодоре, не бъди такъв оптимист. Битката продължава. Тя вече няма да е за идеологии, а за енергийни източници". На практика сблъсъкът се случи - свързан и с петрола на Близкия изток, и с въглищата на Донбас, с енергийните източници, с газовите коридори, с тръбопроводите и какво ли не, случи се. Така че противопоставянето остава в нови структури и в нови съюзи. Разузнаването обаче ще продължи, защото е достойна професия с човешко лице, което има повече бъдеще, отколкото минало. Докато ще има държави, ще има разузнаване.

- Кои са новите моменти в него?

- Т.нар. "приятелско разузнаване" е новият момент. Т.е., американците слушат стратегическия партньор Ангела Меркел, подслушват и телефона на Макрон, но ей така "приятелски". Разузнаването вече не е между врагове и противници, а и между съюзници, партньори, които в същото време са и конкуренти. И на тази база се ражда и се развива т.нар. "приятелско разузнаване" - всеки всекиго шпионира. За съжаление, България си унищожи разузнавателните органи и в това приятелско разузнаване въобще я няма. Докато тук има и руски шпиони, и американски, и немски, и френски, но вече не с цел да те унищожат, а да те елиминират като конкурент.

- По отношение на това наши политици - например г-н Цветанов заяви, че Русия ще се намеси в изборите у нас хибридно, а Плевнелиев - че се е месила вече в предишните.

- Това е също елемент на хибридната война. Тя не се е появила вчера или онзи ден. Това е познато от разузнавателната практика от векове назад. Още китайският философ Сун Дзъ в книгата си "Изкуството на войната" описва всички видове агентури, които и днес се ползват, като в тях има една особена категория, това са агентите за влияние. Това е агентурата, чрез която се провежда хибридната война до голяма степен. Но отново се спекулира твърде много. За мен нито един от двамата, за които говорите, не са капацитети в тази сфера, за да приемам техните анализи, за мен са смешни. Както има руски, така има и английски, американски, немски и т.н. и всякакви други и агенти и ръководители техни, защото разузнаването не изчезва, то променя формите си. Напоследък силно се проявява и т.нар. "френдли интелиджънс", приятелско разузнаване, но то си е разузнаване, то търси тайните, секретите. И затова е смешно, когато се говори за хибридно разузнаване, да се фокусира върху една неправителствена организация, защото в името й съществуват руски русофили и да не се говори за подобни организации, които по същия начин получават и средства, и логистична подкрепа и указание от други държави.

- За Юрий Борисов ли говорим?

- Не, говоря за други организации. За съжаление, у нас все още няма необходимият ред. В САЩ от десетилетия има закон за лобизма, по силата на който, ако ти лично или като организация защитаваш интересите на друга държава, можеш да го правиш, но се регистрираш като агент за влияние, законът го изисква. Американците имат такъв закон от десетилетия, руснаците по времето на Путин преди няколко години въведоха същия закон, по силата на който неправителствени организации, които развиват дейност, която не е непременно в полза на руската държава, а защитава някакви други интереси, трябва да се регистрират. По начина, по който го правят, нито в Америка, нито в Русия някой може да ги упрекне. В България ги обявяваме за шпиони, за мен това е тъпотия. При цялата тази история аз се чувствах пренебрегнат и обиден, че мен, човекът, който от 30 години пише открито и ясно, не дойде екипът да ми закопчае белезниците и да ме призове като свидетел. И единственото ми обяснение е, че през тези 30 години аз съм обвиняван, че съм руски агент, американски агент, немски агент, турски агент. Какъв ли не съм бил и може би заради това решиха - абе дай да не го закачаме... а аз съм агент на това, в което вярвам, че за тези неща трябва да се говори ясно и открито.

Андрей Едрев зарязан от жена си

Андрей Едрев зарязан от жена си

Риалити звездата ще трябва да се бори за децата си Скоропостижна и драматична раздяла претърпява бургаският мачо Андрей Едрев. Риалити звездата от "Островът на изкушението" се раздели с голямата си любов Гергана, която е и майка на двете му деца Александър и Бориса. Семейството доскоро живееше привидно безоблачен живот на индонезийския остров

Тити паркира на велоалея, а глоба няма

Тити паркира на велоалея, а глоба няма

Огромния си джип на велоалея в София преспокойно паркира треньорът Тити Папазов, показва клип, публикуван във фейсбук групата "Градско колоездене". Любопитното видео е заснето вчера сутринта на столичната ул. "Раковски". На кадрите се вижда как млад мъж с колело приближава отзад колата на Тити. След като не може да мине по специално отделеното

Цвети Стоянова се събра с бившия

Цвети Стоянова се събра с бившия

На рожден ден на рапър Гимнастичката и експартньорът й не таят лоши чувства, забавляват се заедно  Бившата гимнастичка Цвети Стоянова се събра с бившия си приятел и вратар на "Локомотив" (София) Александър Любенов, видя "България Днес". Поводът е рожден ден на техния общ приятел и експартньор на гимнастичката Цвети Найденова - рапъра Марсел

Бивша танцьорка на пилон е обвинена за убийството на мъжа си, искала милионите му

Бивша танцьорка на пилон е обвинена за убийството на мъжа си, искала милионите му

Бивша украинска танцьорка на пилон ще бъде изправена пред британски съд. Гана Зуизина е обвинена в организирането на убийството на своя съпруг милионер Бари Принг. Обвинението към украинката, която в момента се подвизава под името Джулиан Мур е, че тя е искала да отмъкне богатството на мъжа си, като организира покушението му.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Мария по дантелки из улиците

Мария по дантелки из улиците

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Модел събра очите на минувачи

Модел събра очите на минувачи

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Пак забремениха Емануела

Пак забремениха Емануела

Фолкдивата Емануела не може да се отърве от пожелания за ново бебе. Певицата пусна снимка на столична болница, от която е останала доволна, и предизвика истински бум от въпроси за евентуална бременност. "Бременна ли си? Ако е да, пожелавам ти да е момиче и да прилича на теб", пише почитателка на изпълнителката на хита "Аре дърпай".

Гърмят пицар заради дълговете на шефа му

Гърмят пицар заради дълговете на шефа му

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Бербо сменя Боби!

Бербо сменя Боби!

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Измамничката Радина е най-издирваната жена в Европа

Измамничката Радина е най-издирваната жена в Европа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Столичен травестит заковава маман Елеонора в Лондон

Столичен травестит заковава маман Елеонора в Лондон

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

Тишо глези гаджето в Дубай

Тишо глези гаджето в Дубай

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

Бившата на Балотели и Роналдиньо: Дрогираха ме!

Бившата на Балотели и Роналдиньо: Дрогираха ме!

Бившата половинка на Марио Балотели и Роналдиньо - Сара Томази, се завръща в телевизията. Тя се бе покрила за няколко месеца. Оказа се, че през това време се е лекувала. Дамата, която изгря в няколко порнофилма, е била пристрастена към наркотиците. Злоупотребявала е и с алкохола. Томази се изповяда в едно от най-гледаните предавания в Италия

Най-коментирани

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

Нов танц в непоказвано видео на Боби Михайлов от яка сватба (Видео)

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Тризначките били осиновени

Тризначките били осиновени

Това обяви Надежда, отишли в Англия да търсят истинската си майка "Аз и сестрите ми сме осиновени." Това сензационно обяви една от тризначките - Надежда. Бившите брадърки от няколко години живеят в Англия и са загърбили почти всичко в България. Надежда и сестрите й отдавна знаят, че са осиновени. Но жената, която ги отглежда,

Мария по дантелки из улиците

Мария по дантелки из улиците

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Жената от двулевката живее с мизерна пенсия

Жената от двулевката живее с мизерна пенсия

Да сложат на българското евро роза, стига с тези царе и президенти, зове Кина Гърбова "На българското евро трябва да има нещо изконно българско и родно. Стига с тия царе и президенти!" В това е убедена Кина Гърбова от Сухиндол, чийто лик над 30 години украсяваше банкнотите от 2 лева. Известната повече като Кина Двулевката сега е пенсионерка,

Жени Лечева хвърчи с роза

Жени Лечева хвърчи с роза

В нетипична ситуация топпапараците на "България Днес" заловиха жената на китариста Йордан Лечев - Жени. Яхнала колело, Жени Лечева прелита през половин София с роза в ръка. Не е ясно за кого е цветето, но Жени грижливо го пази, докато опитва да балансира велосипеда

Граничари с условни за рушвети в паспорти

Граничари с условни за рушвети в паспорти

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Самолет падна на магистрала в Аляска, на метри от океана

Самолет падна на магистрала в Аляска, на метри от океана

Самолет на „Аляска Еърлайнс” падна на магистрала в Аляска по време на полет от Анкоридж до остров Уналяска. Машината е спряла на метри от океана, предаде ABC news. При инцидента са пострадали 4 души.                                                                                                                                                     

Модел събра очите на минувачи

Модел събра очите на минувачи

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Андрей Едрев зарязан от жена си

Андрей Едрев зарязан от жена си

Риалити звездата ще трябва да се бори за децата си Скоропостижна и драматична раздяла претърпява бургаският мачо Андрей Едрев. Риалити звездата от "Островът на изкушението" се раздели с голямата си любов Гергана, която е и майка на двете му деца Александър и Бориса. Семейството доскоро живееше привидно безоблачен живот на индонезийския остров

Страшен клоун напада шофьори

Страшен клоун напада шофьори

Зловещото същество се крие в храстите  Странникът излиза нощем на пътя Хасково-Свиленград  Помните ли клоуна Пениуайз от романа "То" на Стивън Кинг? Е, той съществува и живее в България! Тежки вечери преживяват шофьорите, които пътуват по пътя между Хасково и Свиленград. От известно време човек с маска на клоун изскача по тъмна доба,

Пуснаха трейлъра към последния епизод на "Междузвездни войни" (Видео)

Пуснаха трейлъра към последния епизод на "Междузвездни войни" (Видео)

Дългоочакваният финал на сагата "Междузвездни войни" най-накрая придобива все по-реални измерения, след като се появи и последният трейлър към деветата част на поредицата, която носи заглавието "Възходът на Скайуокър". Слоганът на филма, който трябва да се появи по кината на 20 декември, гласи: "Сагата ще свърши.

Без Модрич за "Златната топка"

Без Модрич за "Златната топка"

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

Глория Петкова по ботуши и минижуп

Глория Петкова по ботуши и минижуп

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Иван или Деян?

Иван или Деян?

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси

Юлияна Дончева отвори магазин

Юлияна Дончева отвори магазин

Нов бизнес стартира Юлияна Дончева. Съпругата на ММА боеца Станислав Недков-Стъки отвори магазин за екологично месо, видя "България Днес". Дончева, която е бивша депутатка, отблизо следи как се развива новият й бизнес. Тв водещата изкъсо следи случващото се в магазина. Дончева от години е запалена по здравословното хранене.

Бившата на Алонсо го прежали

Бившата на Алонсо го прежали

Манекенката Лара Алварес най-накрая прежали Фернандо Алонсо. Красавицата дълго време бе сама, след като се раздели с шампиона от Формула 1. Най-накрая тя му намери заместник. Това е колегата й Андрес Веленкосо. Новият мъж на сърцето й е един от най-известните модели в света. За първи път за връзката им се заговори в края на август

Вчера в магазин за обувки питам... (И още смешки:)

Вчера в магазин за обувки питам... (И още смешки:)

** - А вие, госпожице, защо не сте сложили предпазния колан? - Извинявам се, г-н полицай, но много ми се търка между гърдите и ме възбужда... - Я сложете колана и отбийте встрани. *** Вчера в магазин за обувки питам продавачката (едно младо момиче): - Тези обувки от велур ли са? - Но моля ви, велурът е рядко животно и е много скъпо.

300 победи за Григор Димитров!

300 победи за Григор Димитров!

Григор Димитров влезе в поредния елитен клуб. Най-добрият български тенисист стана 26-ият с поне 300 победи в турнири от веригата на АТП. В мач от турнира (АТП 500) във Виена нашата звезда отстрани 6:3, 7:5 Дамир Джумхур. Босненецът премина квалификациите, като спечели срещу новия терминатор от Казахстан Александър Бублик.

Ето първите снимки от сватбата на Рафа Надал

Ето първите снимки от сватбата на Рафа Надал

След изключително секретна церемония на остров Майорка, на която бившият номер 1 в тениса Рафаел Надал и неговата любима Мария Франсиска се врекоха във вечна вярност днес от академията на испанеца поздравиха новото семейство, съобщава Би Ти Ви. На снимката за първи път се вижда в целия си блясък роклята на Сиска

Лиъм Галахър се самопредлага да пeе в новия филм за Джеймс Бонд

Лиъм Галахър се самопредлага да пeе в новия филм за Джеймс Бонд

Бившият член на група "Оейзис" Лиъм Галахър заяви, че е на разположение на продуцентите, за да изпее водещата песен на поредния филм за Джеймс Бонд, съобщава Контактмюзик, цитиран от БТА. Четиридесет и седем годишният музикант щял да бъде щастлив да бъде включен в саундтрака на продукцията, в която за последен път ще видим Даниъл Крейг в ролята на