Ким Филби беше фен на Георги Димитров

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Ким Филби беше фен на Георги Димитров

Ексклузивно след 5 години мълчание топразузнавачът ген. Тодор Бояджиев на 80 г.:

Хибридна война винаги е имало, сега е в разгара си

Кой е той

Тодор Бояджиев (10.10.1939, Карнобат) е генерал-майор от Държавна сигурност. Работи 13 години в научно-техническото разузнаване и 13 по линия на външнополитическото разузнаване. Минава по цялата йерархична стълба - от разузнавач до зам.-началник на ПГУ, зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни в ООН - Ню Йорк. През 1990 г. е първи главен секретар на МВР. Депутат във ВНС и 39-ото НС. Оглавява "Български евроатлантически разузнавателен форум". Автор е на множество книги, зам.-председател е и на тракийските дружества. С указ на губернатора на Оклахома е обявен за почетен посланик на добра воля в този американски щат.

"България Днес" гостува на най-успешния ни разузнавач по повод предстоящия му юбилей - на 80 години генералът става на 10 октомври. По този повод излиза разширено издание на последната му книга "Маркус Волф - човекът без(с) лице и неговите тройки", а приятелите му готвят тържество във Варна повод празника му.

 - Ген. Бояджиев, ставате на 80 г? Много ли е това?

- Бързо дойдоха тези години, недостатъчни са. Имам толкова много неща да направя още, че ще го докарам до 100 години, иначе няма времето да ми стигнe!. За тези години много неща направих - 30 години в разузнаването, а след тях още 30 години извън него. Една от максимите ми е, че разузнавачите не излизат в пенсия. На 50 години излязох от разузнаването, но не станах пенсионер, а в следващите 30 години пълноценно живях, като пишех книгите си. В кръга на моите приятели тогава се появиха директори на американското разузнаване, на френското, немското, английското и ако искам да продължа да описвам живота с тях, ми трябват поне още 20 години.

- И вие като Стоянка Мутафова, която не спира да играе.

- Да, може да се каже, че и аз напомням на Стоянка Мутафова. Тя е талант в своята област, аз пък съм облагодетелстван от съдбата в моята професия да познавам толкова много хора, и то все качествени, които, смея да твърдя, допреди 30 години бяха противници, да не кажа врагове, а сега сме приятели.

- Вие сте първият ученик на топшпионина на ХХ век - Ким Филби. Вярно ли е, че той се е възхищавал на Георги Димитров?

- Да, в младостта на Филби българинът Георги Димитров е бил идеал. Човекът, който го запалва по идеите на Интернационала. В една от книгите си описвам как по-късно именно Димитров ще стане причината животът на Ким да бъде поставен на карта. Те не са се познавали лично, но съдбите им се преплитат. Една резолюция на Димитров е коствала много на Филби. Филби дава информация на руснаците, че в щаба на Тито по време на Втората световна война има английски агент. И дава достатъчно информация, която да насочи кой е шпионинът. Това е докладвано на Сталин, който съобщава информацията на генералния секретар на Коминтерна - Георги Димитров. Георги Димитров обаче не вярва на донесението и пише, че това е опит да се вбие клин в световното комунистическо движение - недоверие между Сталин и Тито. В резултат на това, което Димитров пише, Ким Филби дълго време е под подозрение, че не е искрен в контакта си с руското разузнаване, че може би е под щаба на англичаните.

- Кой е най-големият ви успех?

- Най-големият ми успех не е по времето, когато съм бил на заплата, а когато вече бях извън службите. Едно от сериозните ми достижения, с които се гордея, е, че през 2000 година се появи първата ми книга - "Разузнаването". По моя идея, с мое участие, със съавтори, в нея за първи път се осветлява животът на трима директори на ЦРУ - двама директори на руското разузнаване - адмирал Пиар Лакост, шеф на френското разузнаване, Маркус Волф, шеф на гедерейското разузнаване, за когото е новата ми книга сега, ген. проф. Мирослав Туджман, шеф на новото хърватско разузнаване, Бриго Аспарухов и моя милост. Едно съзвездие, бих казал от 10 професионалисти от всички цветове и бои, които се появиха в книгата. В нея всеки отговаря на 4 въпроса - как влязох в разузнаването, какво правих там, как излязох, какво правя сега. Защото по това време всичките ми съавтори не получаваха заплата като разузнавачи, а бяха извън службата. Единствено Туджман, създателят на новото независимо хърватско разузнаване, все още беше директор там и не отговори на 4-те въпроса, тъй като беше действащ, а разказа биографията на новото хърватско разузнаване. Така или иначе да събереш в една книга десет разузнавачи, които довчера са били врагове, а днес са готови да седнат на една маса, за мен това беше постижение.

- Познавате ли ги всички?

- Единственият, когото не познавам лично, бе Джордж Тенет, който беше дълго време шеф на американското разузнаване по времето на Рейгън и т.н., но той знае, че участва в книгата. Всички останали са хора, с които многократно съм се виждал и срещал. Така че може би това е най-големият ми успех и вълнуващо като постижение, защото не е лично, а колективно. Всичко това мина под шеговития лозунг, който е мое дело, аз съм го издигнал като мото и то е мото шеговито на книгата: "Шпиони от всички страни, обединявайте се". По това време почти всички те, които изредих, бяхме повече оптимисти, отколкото е трябвало. Вярвахме, че наистина има нов период в международните отношения, че има твърде много общ интерес и в сферата на разузнаването - тероризъм, наркотици, пране на пари, финансови злоупотреби и какво ли още не, в които трябва да обединим усилията си и вярвахме, че нещата ще тръгнат натам. За съжаление, 30 години по-късно нито аз, нито тези, които ми бяха съавтори, са такива оптимисти, защото отново други интереси излязоха отгоре.

- За съжаление, някои от съавторите ви не са живи.

- Да, за съжаление. Аз съм един от малкото, които още мърдаме и се опитваме и да ритаме от време на време (смее се). Другите си отидоха, но ген.-лейт. Шабър, последният шеф не само на разузнаването, а и на КГБ по времето на Горбачов, по темата и с оптимизма за следващите години беше най-големият реалист. Той тогава в разговорите, които сме водили, ме предупреждаваше: "Тодоре, не бъди такъв оптимист. Битката продължава. Тя вече няма да е за идеологии, а за енергийни източници". На практика сблъсъкът се случи - свързан и с петрола на Близкия изток, и с въглищата на Донбас, с енергийните източници, с газовите коридори, с тръбопроводите и какво ли не, случи се. Така че противопоставянето остава в нови структури и в нови съюзи. Разузнаването обаче ще продължи, защото е достойна професия с човешко лице, което има повече бъдеще, отколкото минало. Докато ще има държави, ще има разузнаване.

- Кои са новите моменти в него?

- Т.нар. "приятелско разузнаване" е новият момент. Т.е., американците слушат стратегическия партньор Ангела Меркел, подслушват и телефона на Макрон, но ей така "приятелски". Разузнаването вече не е между врагове и противници, а и между съюзници, партньори, които в същото време са и конкуренти. И на тази база се ражда и се развива т.нар. "приятелско разузнаване" - всеки всекиго шпионира. За съжаление, България си унищожи разузнавателните органи и в това приятелско разузнаване въобще я няма. Докато тук има и руски шпиони, и американски, и немски, и френски, но вече не с цел да те унищожат, а да те елиминират като конкурент.

- По отношение на това наши политици - например г-н Цветанов заяви, че Русия ще се намеси в изборите у нас хибридно, а Плевнелиев - че се е месила вече в предишните.

- Това е също елемент на хибридната война. Тя не се е появила вчера или онзи ден. Това е познато от разузнавателната практика от векове назад. Още китайският философ Сун Дзъ в книгата си "Изкуството на войната" описва всички видове агентури, които и днес се ползват, като в тях има една особена категория, това са агентите за влияние. Това е агентурата, чрез която се провежда хибридната война до голяма степен. Но отново се спекулира твърде много. За мен нито един от двамата, за които говорите, не са капацитети в тази сфера, за да приемам техните анализи, за мен са смешни. Както има руски, така има и английски, американски, немски и т.н. и всякакви други и агенти и ръководители техни, защото разузнаването не изчезва, то променя формите си. Напоследък силно се проявява и т.нар. "френдли интелиджънс", приятелско разузнаване, но то си е разузнаване, то търси тайните, секретите. И затова е смешно, когато се говори за хибридно разузнаване, да се фокусира върху една неправителствена организация, защото в името й съществуват руски русофили и да не се говори за подобни организации, които по същия начин получават и средства, и логистична подкрепа и указание от други държави.

- За Юрий Борисов ли говорим?

- Не, говоря за други организации. За съжаление, у нас все още няма необходимият ред. В САЩ от десетилетия има закон за лобизма, по силата на който, ако ти лично или като организация защитаваш интересите на друга държава, можеш да го правиш, но се регистрираш като агент за влияние, законът го изисква. Американците имат такъв закон от десетилетия, руснаците по времето на Путин преди няколко години въведоха същия закон, по силата на който неправителствени организации, които развиват дейност, която не е непременно в полза на руската държава, а защитава някакви други интереси, трябва да се регистрират. По начина, по който го правят, нито в Америка, нито в Русия някой може да ги упрекне. В България ги обявяваме за шпиони, за мен това е тъпотия. При цялата тази история аз се чувствах пренебрегнат и обиден, че мен, човекът, който от 30 години пише открито и ясно, не дойде екипът да ми закопчае белезниците и да ме призове като свидетел. И единственото ми обяснение е, че през тези 30 години аз съм обвиняван, че съм руски агент, американски агент, немски агент, турски агент. Какъв ли не съм бил и може би заради това решиха - абе дай да не го закачаме... а аз съм агент на това, в което вярвам, че за тези неща трябва да се говори ясно и открито.

10 лева за клоун за 1 юни

10 лева за клоун за 1 юни

Денят на детето ще е различен  Артисти разсмиват онлайн, обличат се като приказни герои  10 лева за 10 минути! Толкова е тарифата за клоун за Деня на детето. Тази година 1 юни ще бъде отбелязан по различен начин заради коронавируса и смешките и изненадите ще бъдат през телефона или компютъра. Артисти са готови да влизат в роли за символични суми

Стораро се молят на стадион за Рамазан байрам

Стораро се молят на стадион за Рамазан байрам

Кланът изпълнители чества празника заедно с още 2000 души в столицата  Семейство Стораро отпразнува на открито празника Рамазан байрам в неделя! Тони Стораро заедно с двамата си синове Фики и Емрах посетиха молитвата на открито в столицата, която се проведе на стадион "Локомотив". Там заедно с още 2000 души мюсюлманската общност посрещна празника

Уди Алън: Аз съм аутсайдер в Холивуд

Уди Алън: Аз съм аутсайдер в Холивуд

Уди Алън заяви, че спечелването на награда „Оскар“ не означава нищо за него и че никога не е правил „страхотен“ филм. 84-годишният кинорежисьор твърди, че е аутсайдер в Холивуд, въпреки че е носител на редица награди „Оскар“ и казва, че цифрите от боксофиса и лъскавите награди имат "много малко значение" за него

Рано е за сбирките в „Монтерей“

Рано е за сбирките в „Монтерей“

„Още е рано да възстановим сбирките в ресторант „Монтерей“, на които съм неформален говорител. В крайна сметка клубът ни по интереси временно прекрати дейността си в началото на карантината, защото, както се знае, всички сме над 60 години и сме в рисковата група“, засмя се някогашният лидер на казионното БЗНС, който рядко излиза навън

Най-четени

Андреа се пусна насинена

Андреа се пусна насинена

Със съмнителни белези, като от побой, се показа Андреа ! Чалга дивата изглежда е отнесла няколко тежки удара в лицето. От юмруците, устната на блондинката е подута и посинена. Не е ясно кой е извършителят на побоя над чалга фурията.  "Извинявай, че изкарах истината", пише Андреа под снимката, от която ясно си личи посинената й устна

29-годишната Милица Аргилова: Отстраниха гърдата ми, а се оказах без рак

29-годишната Милица Аргилова: Отстраниха гърдата ми, а се оказах без рак

Осакатиха ме и изгубих желание да живея Иво АНГЕЛОВ "Отстраниха дясната ми гърда, а се оказа, че нямам рак. Всичко се срина и изгубих желание да живея. Чувствах се и все още се чувствам непълноценна като човек и като жена." Емоционалната изповед пред "България Днес" е на 29-годишната Милица Аргилова от Русе

Розали смени Андреа в леглото на Кубрат

Розали смени Андреа в леглото на Кубрат

Кобрата купил апартамент на любовницата, която е собственик на агенция за имоти  Розали Петрова смени Андреа в леглото на боксьора Кубрат Пулев. Кобрата не само е мамел зад гърба й певицата, но дори си е купил апартамент заедно с тайнствената Розали в края на миналата година. Това твърди самата Андреа в пост

Николета изкара изолацията в Пирин

Николета изкара изолацията в Пирин

Коронавирусът явно уплаши сериозно Николета Лозанова. Плеймейтката избяга от София през почти целият период на извънредното положение в България. Още в първите дни тя и Николай Михайлов заедно с малката Никол се изнесоха от столицата, научи "България днес". Тримата и кученцето на дъщерята на Николета и Валери Божинов изкараха социалната изолация в

Детето чудо на чалгата – Никсън: От наркотиците няма лечение!

Детето чудо на чалгата – Никсън: От наркотиците няма лечение!

Заради дрогата попаднах в затвора, всеки ден се боря за това да бъда чист Като малък правих доста секс с какички Кой е той? Никола Праматаров е по-известен като детето чудо Никсън от зората на чалгата. Той изгрява едва 15-годишен през 90-те години. Тогава скандализира с текстовете си, в които пее за съученички, мацки, плейбой барове и купони

Денем мъж зъболекар, нощем - жена

Денем мъж зъболекар, нощем - жена

Моника е приел, че трябва да работи с пациенти въпреки вируса Виктория СТОЯНОВА Вечер в женски дрехи и с преобразена идентичност, а през деня зъболекар, който е на първа линия срещи коронавируса. Това е животът на драг куина (мъж, който се облича като жена - б.а) Моника Лока! "Делниците са за зъби, уикендите - за визии и гримове

РИАЛИТИ ГЕРОЙ СЪС СЕКСИ МАЦКА

РИАЛИТИ ГЕРОЙ СЪС СЕКСИ МАЦКА

Юлиян от "Игри на волята" шашна със секси мацка. Участникът в риалити предаването, излъчено наскоро по Нова Телевизия, бе "заловен" от "България Днес" по спортен екип в компанията на стройна мадама също в прилепнало трико, да карат колела из централните столични улици. Още в началото на формата Юлиян заяви

Гага облече наша рокля

Гага облече наша рокля

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното

Кечист се дави в мъртво вълнение

Кечист се дави в мъртво вълнение

Безжизненото тяло на известния кечист Шад Гаспард е изхвърлено на брега на плажа Венис. Трагедия сполетява фамилията на Шад, когато той решава да влезе да плува заедно с 10 годишния си син и още няколко приятеля във водите на Тихия океан. Плувците попадат на силно мъртво вълнение. Детето на Шад успява да се отърве на косъм

Звездите проговориха и на Вихра

Звездите проговориха и на Вихра

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

Най-коментирани

Вучков опериран малко преди да му дадат "Златен век"

Вучков опериран малко преди да му дадат "Златен век"

Горд съм, не можах да повярвам! - казва популярният водещ Горд, щастлив и изненадан е любимият на поколения българи актьор и водещ Петър Вучков, след като беше удостоен с отличието "Златен век" на 24 май. "Когато чух, че ще ми дават тази награда, първата ми мисъл беше, че това е фалшива новина. Наистина не съм очаквал

Зидан е №1

Зидан е №1

Наставникът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан беше избран за най-добър треньор в историята на Шампионската лига според популярния сайт Squawka. Той е единственият печелил три поредни трофея в престижния турнир. Това се случи през 2016, 2017 и 2018 година. Под ръководството на Зидан "Реал" е спечелил 26 мача в надпреварата

Емилия щурмува салон за красота

Емилия щурмува салон за красота

Нужно си е разкрасяване след два месеца изолация, каза си фолкдивата Емилия и хукна към салон за красота, видяха топпапараците на "България Днес". Без грим, с анцуг и раздърпана прическа, звездата категорично има нужда от тунинг. Фолкпевицата очевидно се бе запътила и на покупки след процедурите, тъй като със себе си бе взела помощник

Митко Рангелов: Липсата на публика ще окаже влияние

Митко Рангелов: Липсата на публика ще окаже влияние

Шампионът на Германия с „Борусия“ (Д) Димитър Рангелов призна, че липсата на публика ще бъде минус за домакините преди дербито с „Байерн“ (М). „Настроението ще е малко по-различно, защото трибуните ще са празни - сподели специално за читателите на „България Днес“ Димитър Рангелов. - Отсъствието на 82 000 души ще окаже влияние

10 лева за клоун за 1 юни

10 лева за клоун за 1 юни

Денят на детето ще е различен  Артисти разсмиват онлайн, обличат се като приказни герои  10 лева за 10 минути! Толкова е тарифата за клоун за Деня на детето. Тази година 1 юни ще бъде отбелязан по различен начин заради коронавируса и смешките и изненадите ще бъдат през телефона или компютъра. Артисти са готови да влизат в роли за символични суми

176 градини в София отварят врати днес

176 градини в София отварят врати днес

176 от общо 194 детски градини отварят врати днес, съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред Би Ти Ви. Ще бъдат формирани 1076 групи. "Имаме потвърждение, че 26% от децата ще отидат на градина днес. Част от родителите се колебаят и притесняват", каза Чобанов. Осигурени са предпазни средства срещу COVID-19

Стораро се молят на стадион за Рамазан байрам

Стораро се молят на стадион за Рамазан байрам

Кланът изпълнители чества празника заедно с още 2000 души в столицата  Семейство Стораро отпразнува на открито празника Рамазан байрам в неделя! Тони Стораро заедно с двамата си синове Фики и Емрах посетиха молитвата на открито в столицата, която се проведе на стадион "Локомотив". Там заедно с още 2000 души мюсюлманската общност посрещна празника

Тайните на мрежата

Тайните на мрежата

Кризата май лека-полека си отива, пу-пуq и освен всичко останало се връща и издаването на книги. Днес ви предлагаме творбата на един от най-известните ни влогъри - Мартин Светославов - Мъци, който шества от седем-осем години из мрежите и е набрал солиден брой почитатели. В книгата си "Лисица" (изд. "Сиела") Мъци ни разкрива какво всъчщност се

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб. "4 от тях са в болница, останалите са амбулаторни - 295 са изследваните. 4 са от София, 3 в Сливен, 2 в Плевен и един случай в Шумен

Холанд vs Левандовски решава титлата в Германия

Холанд vs Левандовски решава титлата в Германия

Битката на нападателите е най-коментираният сблъсък в Бундеслигата Сблъсъкът на супернападателите Ерлинг Холанд и Робърт Левандовски се очаква да реши титлата в германската Бундеслига. Двете остриета повеждат „Борусия“ (Д) и „Байерн“ (М) в днешното дерби. Мачът е от 19,30 ч. и ще бъде предаван пряко по Евроспорт 2

Зидан е №1

Зидан е №1

Наставникът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан беше избран за най-добър треньор в историята на Шампионската лига според популярния сайт Squawka. Той е единственият печелил три поредни трофея в престижния турнир. Това се случи през 2016, 2017 и 2018 година. Под ръководството на Зидан "Реал" е спечелил 26 мача в надпреварата

Емилия щурмува салон за красота

Емилия щурмува салон за красота

Нужно си е разкрасяване след два месеца изолация, каза си фолкдивата Емилия и хукна към салон за красота, видяха топпапараците на "България Днес". Без грим, с анцуг и раздърпана прическа, звездата категорично има нужда от тунинг. Фолкпевицата очевидно се бе запътила и на покупки след процедурите, тъй като със себе си бе взела помощник

176 градини в София отварят врати днес

176 градини в София отварят врати днес

176 от общо 194 детски градини отварят врати днес, съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред Би Ти Ви. Ще бъдат формирани 1076 групи. "Имаме потвърждение, че 26% от децата ще отидат на градина днес. Част от родителите се колебаят и притесняват", каза Чобанов. Осигурени са предпазни средства срещу COVID-19

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието

10 нови заразени с COVID-19, общият брой стана 2443, няма починали за денонощието. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб. "4 от тях са в болница, останалите са амбулаторни - 295 са изследваните. 4 са от София, 3 в Сливен, 2 в Плевен и един случай в Шумен

Уди Алън: Аз съм аутсайдер в Холивуд

Уди Алън: Аз съм аутсайдер в Холивуд

Уди Алън заяви, че спечелването на награда „Оскар“ не означава нищо за него и че никога не е правил „страхотен“ филм. 84-годишният кинорежисьор твърди, че е аутсайдер в Холивуд, въпреки че е носител на редица награди „Оскар“ и казва, че цифрите от боксофиса и лъскавите награди имат "много малко значение" за него

Пчелите спасяват човечеството

Пчелите спасяват човечеството

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

Трансплантирани плащат за лекарства

Трансплантирани плащат за лекарства

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Гага облече наша рокля

Гага облече наша рокля

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното

Миска пише книга за принцеси

Миска пише книга за принцеси

Анна Стефанова има идеята от 7 години, но я реализира покрай карантината Носителка на две корони за красота написа детска книжка! Мис България Европа 2017 г. Анна Стефанова успява да реализира мечтата си по време на карантината. "Идеята за детска книжка я имам от 7 години, но все не успявам да го направя

Звездите проговориха и на Вихра

Звездите проговориха и на Вихра

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си