Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7695919 www.bgdnes.bg

ВКС мисли до Никулден свободен ли е Джок

Австралиецът "изгоря" с билета за родината

Полфрийман отново иска МВР да го пусне

Джок Полфрийман вчера обжалва определението на Административния съд в София, с което бе отхвърлено искането му за незабавно освобождаване от центъра за настаняване на чужденци в Бусманци.

Жалбата бе внесена във Върховен административен съд от процесуалния представител на Полфрийман адв. Калин Ангелов в последния ден от едноседмичния срок, в който има право да го направи. Юристът по-рано внесе искане пред долната инстанция съдът да задължи директора на дирекция "Миграция" на МВР Николай Николов Полфрийман да бъде освободен от центъра в Бусманци. Магистратите обаче прецениха, че не могат да задължат миграционните власти да го пуснат. При обжалването ще бъде представен и самолетен билет за Австралия, който бе закупен за Полфрийман за изминалия уикенд. Тъй като той не бе освободен, "изгоря" със скъпия билет. Той вече бе представен и пред Дирекция "Миграция". Съвсем не е ясно за кога ще бъде насрочено това дело и може магистратите да не бързат с него. Проверка на "България Днес" показа, че Върховен административен съд е насрочил за 6 април 2020 г. заседание по друг казус на Полфрийман. На първа инстанция той е приключил през април тази година, а казусът е от миналото лято. Тогава австралиецът бил наказан с извънредни дежурства по чистота и хигиена от затворническото ръководство. Причината е, че е обвинен, че е разлепил стикери с логото на Българското затворническо сдружение, което изобразява стиснат юмрук (с вдигнат палец между показалеца и средния пръст) и текст „Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг“. Полфрийман обжалва наказанието на първа инстанция, но съдът постанови, че то е правилно. Мотивът, че знакът е порнографски, не е възприет, но магистратите са се съгласили, че стикерите изразяват "обидно, оскърбително отношение към служителите и управлението в затворническото общежитие". Не се съгласяват и с мотива на адв. Ангелов, че изразът е на световноизвестна личност (Томас Джеферсън - бел. авт.) и "съдът намира за нужно да отбележи, че такова поведение е недопустимо да бъде оприличавано с упражняване на правата в демократичната християнска цивилизация".

Реклама

Вчера тричленен състав на Върховния касационен съд разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Полфрийман. Заседанието се проведе, докато пред Съдебната палата имаше протест срещу освобождаването на австралиеца. Самият той не бе в залата. По време на заседанието прокуратурата заяви, че съдът е допуснал при освобождаването процесуални нарушения и не е спазил формата на съдебния акт. Той трябвало да бъде решение, а не определение. По думите на държавното обвинение искането на главния прокурор е основателно и съставът на Софийския апелативен съд е трябвало да си направи самоотвод с аргумент, че е нарушен принципът на безпристрастност.

Адвокат Калин Ангелов настоя да се остави без разглеждане като недопустимо искането за преразглеждане на условното предсрочно освобождаване. Според него съдиите трябва да спазват закона. Той цитира член от НПК, според който този тип определения не подлежат на обжалване. Според него, ако утре всеки един лишен от условно предсрочно освобождаване, може да се поиска отново възобновяване на решението.

"Не причинявайте повече хаос в нашето общество. Смятам, че вашата съвет ще бъде чиста", призова адвокат Ангелов и настоя искането на главния прокурор да бъде оставено без уважение.

Върховният касационен съд има 30 дни да се произнесе по казуса, но ако той бъде счетен за сложен, Наказателно-процесуалният кодекс позволява това да стане и до два месеца. Все пак е възможно решение да има и далеч преди Никулден, когато изтича максималният срок.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама